Читај ми!

На интензивној нези породиља од 23 године, др Перишић: Доказ да стање може нагло да се погорша

Директор Универзитетског клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић, каже за РТС да је у тој здравственој установи хоспитализовано 165 ковид пацијената, а међу њима су и четири труднице и породиље. Једна од њих, која има само 23 године, налази се на интензивној нези након порођаја царским резом и пример је како може нагло да се погорша стање, додаје Перишић.

Проф. др Зоран Перишић каже да су три хоспитализоване труднице и породиље смештене на Гинекологију и једна у нови Кинички центар у јединици интензивног лечења након царског реза.

"Та пацијенткиња је пример колико корона може нагло да се промени стање у тој болести. Млада жена, од 23 године, без икаквих болести у деветом месецу трудноће, нажалост, инфицирала се ковидом. Стање је било стабилно, одједном се то покварило и одлучили смо да се уради царски рез", рекао је Перишић.

Додао је да се родила здрава девојчица од три килограма и 400 грама.

"Мајку смо морали одмах да вратимо у шок собу, јер јој је сатурација у року од 15 минута са 90 пала на 70 процената. Она је сада такође добро и иде лагано ка опоравку", навео је доктор и додаје да је то пример како се болест може нагло погоршати.

Истиче да управо због све више оболелих од ковида који захтевају болничко лечење не могу да се раде пуним капацитетом операције и да се све "хладне операције", тј. оне које нису хитне, одлажу.

"Има реченица која каже здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну. И то што неко има килу и то му је једина болест коју има и треба да оперише, нажалост то је њему је једна од највећих проблема у животу", додао је Перишић.

Поред тога, како каже, могу да се одложе и неке ортопедске операције и да се ставе на листу чекања.

"Али сви ти људи у годинама који чекају вештачки кук или колено сада је јасно да га неће добити ни за годину дана иако смо повећали број сала. Мораће да сачекају да изађемо из ковид времена и да кренемо да рашчишћавамо листе", рекао је доктор.

Наглашава да ће Клинички центар у Нишу збринути све хитне пацијенте.

"Ниједан хитни пацијент неће остати незбринут, операције које могу да се одложе и да се притом не угрози живот пацијента – одложиће се", закључио је доктор Перишић.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи