Читај ми!

Ивануша: Важно да се грађани што пре вакцинишу и спрече нови сој

Важно је да се грађани што пре вакцинишу, каже шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Марјан Ивануша и додаје да је питање времена када ће се нови сој вируса корона, који се брже шири међу људима, појавити и у Србији и који може довести до погоршања епидемиолошке ситације.

Доктор Марјан Ивануша и додаје да је питање времена када ће се нови сој вируса корона, који се брже шири међу људима, појавити и у Србији и који може довести до погоршања епидемиолошке ситације.

Он је за Танјуг рекао да је тренутна епидемиолошка ситуација пуно боља него што је била у децембру прошле године, али да је још увек велики број новозаражених на дневном нивоу и да пацијенти још увек умиру.

"Треба се и даље придржавати мера - маска, дистанца, хигијена. Сада имамо и нову наду а то је вакцина. Надам се да ћемо за неколико месеци да се вратимо полако нормалном животу", каже Ивануша.

Наводи да је вакцинација битна све док има људи који су осетљиви на вирус, а осетљиви су сви који нису преболели ковид 19 или нису вакцинисани.

"Вирус се брзо шири међу људима који су осетљиви. Нарочито ако помислимо на нови сој вируса који се лакше шире међу људима него основни тип вируса. То значи да можемо имати тежу епидемиолошку ситуацију од оних које смо видели до сада", истакао је Ивануша.

Појашњава да вакцина спречава заразу, односно болест, а да су све вакцине против вируса корона које су добиле сертификате потврђено ефикасне и безбедне.

Користи само вакцине које су ефикасне и безбедне 

Упитан да ли је важно којом ће се вакцином грађани вакцинисати, пошто су у Србији на располагању тренутно три цепива, Ивануша је рекао да могу да се определе за било коју вакцину коју је одобрила Агенција за лекове Србије и да је најважније да се вакцинишу.

"Став СЗО је јасан - треба да се користе само вакцине које су ефикасне и безбедне. За вакцине које се користе у Србији њихову је привремену употребу дозволила Агенција за лекове. За АЛИМС знамо да је снажна агенција и да се у њене одлуке можемо поуздати. Ја не видим неке велике разлике између вакцина. Људи могу да се одлуче за једну или за другу. Најбитније је да се вакцинишу", навео је он.

Прва истраживања која су рађена везано за мутације вируса корона показују, каже Ивануша, да су вакцине које су у употреби делотворне и против новог соја вируса.

Појашњава да ће се мутације догађати и убудуће те да се мора пратити ситуација и да се види да ли ефикасност остаје или су потребне мање промене у вакцини.

"Тако да то још не знамо, али за те вирусе који тренутно циркулишу вакцине су ефикасне", појашњава шеф Канцеларије СЗО у Србији.

 Добар темпо вакцинације у Србији

Упитан да ли је добар темпо масовне вакцинације у Србији, он је рекао да јесте и да уколико се дневно буде вакцинисало по 30.000 људи, рачунајући две дозе вакцина, то значи да би за шест месеци у Србији могло да буде вакцинсано три милиона људи.

"Вакцинација је захтеван логистички процес. То није тако једноставно нарочито ако се паралелно користе три различите вакцине које имају различите услове складиштења. Организација вакцинације је један део, а други је интересовање људи које је добро", навео је он.

На питање када се могу очекивати вакцине преко Ковакс програма, Ивануша каже да тај програм ради "пуном паром" и да они очекују да до краја марта преко те иницијативе буде дистрибуирано државама око 150 милиона доза вакцина.

"Онда до краја јуна очекујемо да буде дистрибуирано укупно више од 600 милиона доза, а до краја ове године више од две милијарде доза. И Ковакс се сусреће са истим проблемима као и свака појединачна држава, да вакцина нема довољно на располагању и да је велико интересовање и велика потражња за вакцинама", појашњава он.

Неке државе, објашњава, имају склопљене билатералне уговоре са произвођачима вакцина за количине које су превелике за те земље и неће бити у стању да их потроше.

„Очекујемо да ће те државе, а неке то већ и раде, уступити одређене количине вакцина или Ковакс или другим државама преко различитих билатералних споразума", навео је он.

Подсећа да је ЕУ одлучила да помогне у набавци вакцина државама на Западном Балкану и да су за то обезбедили 70 милиона евра.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво