Под маскама и на дистанци – култура нам је потребна да прегурамо епидемију

На седници Кризног штаба донета је одлука да се формира посебан тим за праћење ситуације у школама. Епидемиолози поручују да сви треба да будемо дисциплиновани и солидарни и да спроводимо све заштитне мере. Из Кризног штаба је речено да је почетак рада културних институција потребан како бисмо лакше превазишли проблем који је пред целим светом.

Члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је да је на седници тог тела одлучено да Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" формира посебан тим за праћење ситуације у школама.

Додао је да је и донета одлука да се од понедељка дозволи одржавање културних дешавања са присуством публике, попут биоскопа, позоришта и институција културе.

"Дозвољено је присуство публике, али њихов број ни у ком случају не сме да пређе 500, ни у биоскопским, ни у позоришним салама. С друге стране, њихови организатори треба да се придржавају превентивних мера у организовању самих догађаја, што је детаљно договорено са премијерком Аном Брнабић и представницима позоришта, биоскопа и манифестација", рекао је др Предраг Кон.

Навео је да ће током одржавања културних дешавања морати да се носе маске и поштовати физичка дистанца од 1,5 метара и да ће између гледалаца обавезно бити једно празно седиште.

"Почетак рада културних институција важан за становништво" 

Професор Тиодоровић је рекао да почетак рада културних институција није важан само за њихове запослене, већ и за целокупно становништво.

"Стварањем једне духовне атмосфере у којој ће људи добити један потенцијал да могу целу ову ситуацију која је веома тешка и која дуго траје моћи лакше да превазиђу и на тај начин да сви будемо спремни као друштво да на организован начин уз помоћ културе и уз помоћ духа савладамо овај тежак проблем који је пред нама и пред целим светом", нагласио је проф. др Тиодоровић.

Предраг Кон је навео и да су дозвољене посете геронтолошким центрима уз строго поштовање мера дистанце и да се препоручује да се посете одвијају на отвореном простору. Навео је да ће посете трајати око 15 минута.

"Што се тиче деце са посебним потребама, а посебно аутизмом, донета је одлука да се релаксира све што је у вези са том темом и тим ситуацијама и да се убрзано приступи решењу, у смислу да се ти центри активирају и почну да раде", рекао је др Предраг Кон.

"Ситуација се побољшава, али је опасност присутна" 

Како је додао, Кризни штаб подсећа све грађане да се ситуација побољшава, али да је опасност врло присутна.

"Уколико дисциплина не буде на том нивоу на којем је била последњих недеља и у наредном периоду, то ће се врло јасно одразити на број прегледа и хоспитализованих особа. Неопходно је да носимо маске у затвореном простору, да перемо руке и да користимо дезинфекциона средства. Кризни штаб ће наставити да прати ситуацију и примену мера", истакао је др Предраг Кон.

Навео је да је дисциплина неопходна како би се мирно ушло у период када почињу школе да раде и да би могло да се одржи контролисано стање у којем се тренутно налазимо.

"Мора да се размишља о два важна фактора" 

Професор Бранислав Тиодоровић је рекао да мора да се размишља о два врло важна фактора.

"Један је унутар земље, а то је повратак људи са одмора и летовања која су провели на нашим планинама, језерима и у бањама. Нису коришћена, онако како би требало, дисциплиновано сва заштитна средства и о томе морамо да мислимо, поготово у наредних десет–петнаест дана", навео је проф. др Тиодоровић.

Други фактор је, како је навео, повратак наших људи са мора и да је врло је значајно обратити пажњу на њихово стање. Апеловао је на њих да се јаве лекару уколико осете симптоме, како би се епидемиолошка ситуација контролисала.

"Порука свима нама да се понашамо самодисциплиновано, самосвесно, солидарно и спроведемо све мере", казао је професор Тиодоровић.

"Није предвиђено да глумци носе маске" 

Када је реч о поновном почетку рада културних институција, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић је напоменула да упркос одлуци да могу да почну од понедељка да раде културне установе, не значи да ће одмах од понедељка да буде представа.

"Издате су све препоруке и за запослене и за посетиоце. Није предвиђено да глумци током представе носе маске, али су предвиђени одређени здравствени прегледи", нагласила је Кисић Тепавчевићева.

Епидемиолог др Предраг Кон навео је да се препоручује да се посете геронтолошким центрима спроведу контролисано.

Др Предраг Кон је додао да ноћни клубови још не могу да раде јер је на снази забрана јавног окупљања више од десет људи.

"Ове мере се односе само на установе културе. Мера забране јавног окупљања и даље постоји", нагласио је Кон.

"Затворени простори места високог ризика" 

Заменица директора Института „Батут" Дарија Кисић Тепавчевић нагласила је да би корекције заштитних мера у наредном периоду могле да се односе само на отворене просторе, јер су затворени простори места високог ризика за преношење инфекције.

Додала је да ће хигијенска средства за школе ван Београда бити обезбеђена, као и да су се хигијенске мере и до сада поштовале у школама, али ће томе бити посвећена већа пажња.

"Оно што је неопходно јесте придржавање свих индивидуалних мера када су у питању опште мере. Ниједно чишћење не може да замени ношење маски и дистанцу", рекла је Кисић Тепавчевићева и додала да ће се школе чистити више пута у току дана.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво