Брнабић: Најгори дан по броју људи на респираторима од почетка епидемије

У последња 24 сата, у Србији од ковида 19 преминуло 12 особа, а забележено 279 нових случајева заразе коронавирусом, саопштила је председница Владе Ана Брнабић. Додала је да је ово најгори дан од почетка епидемије по броју пацијената на респираторима, где су тренутно 154 пацијента.

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да ће се конференције за медије Кризног штаба поново организовати како би јавност увек имала све информације и како би се апеловало на грађане да се придржавају прописаних мера.

Брнабићева је навела да је ово најгори дан од почетка епидемије по броју пацијената који се налазе на респираторима, где се тренутно 154 особе.

"Најгори дан до сада нам је био 14. април, када је било 146 особа на респираторима", казала је председница Владе.

Како је додала, последњих дана смо имали тренд смањења новооболелих, што, како је истакла, није разлог за оптимизам.

"Као што сам рекла и раније, причала сам са др Стевановићем о томе, вероватно је да ћемо у наредних неколико дана видети резултате протеста, јавних окупљања и прослава које смо имали у неким градовима у Србији", рекла је Ана Брнабић и додала да је важно да се људи придржавају мера.

Најавила је да ће сутра после подне бити одржан састанак Кризног штаба на којем ће бити препоручено да на територији целе Србије буде прописано обавезно ношење маски у затвореним просторима, али је нагласила да доношење те мере зависи од подршке целе струке.

Широм Србије послато 49 респиратора 

Брнабићева је истакла да је током данашњег дана послато 49 респиратора у болнице и медицинске центре широм Србије.

"Шаљемо респираторе у опште болнице и места где никад нисмо слали респираторе зато што нису били потребни", казала је Ана Брнабић.

Највише респиратора је послато у Клинички центар Војводине – чак 25, седам респиратора послато је Општој болници у Ваљеву, по пет медицинским центрима у Пожаревцу и Параћину, три респиратора су послата у Смедеревску Паланку, док су по два послата у Медицински центар у Ужицу и КБЦ Звездара.

Председница Владе је нагласила да је "ово борба свих нас" и позвала грађане да поштују мере, буду максимално дисциплиновани и да носе маске у затвореним просторима.

Ана Брнабић је упутила молбу грађанима да се не окупљају. 

"Све остале борбе, све политичке разлике, све може да сачека, али заиста сви морамо озбиљно да схватимо борбу против коронавируса", рекла је Брнабићева.

Навела је да се последњих дана направило одређено загушење са обрадом пи-си-ар тестова и да ће се у наредним данима фокусирати на извештавање о дневном броју прегледа и хоспитализованих, као и да је у последња 24 сата хоспитализовано 159 особа.

"Број прегледа, број хоспитализованих и број људи на респираторима ће нам у наредном периоду бити најозбиљнији индикатор за епидемиолошку ситуацију у Републици Србији", рекла је Брнабићева.

"Притисак на здравствени систем је огроман" 

Директор Инфективне клинике, др Горан Стевановић, рекао је да је притисак на здравствени систем огроман и да се не смањује број хоспитализованих и да ће, уколико се настави актуелни тренд, бити потребни даљи капацитети.

Стевановић је истакао да је протеклог викенда оптерећење на тријажне центре било огромно, као и на амбуланте.

Указао је да забрињава што има велика присутност озбиљне слике обољења, што захтева хоспитализацију, и доводи до оптерећења здравственог система.

Подсетио је да је просечно време хоспитализације и даље више од две недеље.

"За сада здравствени систем, уз успешно маневрисање са кадром и слободним местима, успева да задовољи потребе за болничким лечењем. Највећи број хоспитализованих је на територији града Београда", указао је Стевановић.

Имунолог др Срђа Јанковић казао је да је ситуација таква да треба спровести мере, да се избегну окупљања, носе маске, повећа хигијена руку и спроводе дезинфекције.

"Од тога како ћемо колективно спровести зависи да ли ће се погоршати ситуација, да ли ћемо имати озбиљне последице. Више пута вирус је изненадио лекаре и морамо бити спремни на изненађења", казао је др Јанковић.

"Већ сада би требало говорити о значају вакцинације" 

Ана Брнабић је рекла да би већ сада требало започети јавне разговоре о значају вакцинације у борби против коронавируса, јер је, како је навела, уверена да ће, када вакцина стигне, заједно са њом кренути и кампања неповерења у вакцинацију.

"Од броја људи који желе да се вакцинишу зависиће и наша борба против короне. Ако имате мали број људи који се вакцинише, онда немате одговор на вирус", нагласила је Брнабићева.

Истакла је да је за вакцинацију, јер је то, како је нагласила, препорука струке.

Председница Владе је подсетила да је Србија преко Европске комисије упутила више од два милиона евра за истраживања у тој области.

"Важно је да не политизујемо тему вакцинације, јер то неће бити ни моја вакцина, ни Kризног штаба, ни Александра Вучића, већ једини начин борбе против вируса", рекла је премијерка.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да се тренутно у свету преко 150 вакцина налази у различитим фазама клиничког испитивања и да ће једна или више њих моћи да се примене тек када се докаже да су безбедне и делотворне.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи