Лончар: Дали смо шансу свима – ако нема одговорности, немамо избор осим да уводимо мере

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у земљи, отварању ковид болница и шта ће предложити на следећем састанку Кризног штаба, министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да су грађани имали прилику да својом одговорношћу одлучују како ће бити и да, ако тога не буде, биће уведене мере које ће побољшати стање и сачувати здравље и животе грађана.

До пре два дана ситуација у Новом Пзару није била задовољавајућа али је на захтев из тог града послат медицински тим који предводи заменик КЦ Крагујевца Слободан Јанковић а у тиму се налазе и анестезиолози и епидемиолози са института "Батут", рекао је министар Лончар гостујући у Јутарњем дневнику.

"Све је боља организација, и надамо се да ћемо уз све мере које се предузимају успети да задржимо ситуацију под контролом. Већ сада је много боље него што је било пре пар дана а у наредним данима очекујемо још боље стање. Још једном апелујем да се сви придржавају мера јер другачије не може да нам буде боље", рекао је министар здравља. 

Када је реч о захтеву појединих градова попут Крагујевца и Врања да се прогласи ванредна ситуација министар каже да је током ноћи отворена и болница у Сурдулици за пријем ковид пацијената како би се растеретили Врање и Ниш.

"Ми смо дали шансу да свако својом одговорношћу одлучује како ће бити. Ако се неко не придржава онога што је препоручено, ми немамо другог избора осим да уводимо мере које ће побољшати стање, сачувати људске животе и здравље. Мислим да то свима мора да буде јасно", истакао је Лончар. 

Министар здравља наглашава да није срамота да се носи маска и да се не поздрављате са неким грљењем и љубљењем.

Лончар међутим истиче да ће се мере одржавати према ситуацији од подручја до подручја и да неће бити мера за оне који су дисциплиновани и придржавају се препорука, већ само тамо где нема резулта. 

О болничким капацитетима се води рачуна

Кад је реч о болничким капацитетима министар каже да они нису ни близу попуњени и да се о томе стриктно води рачуна.

Има довољно капацитета, чак смо их и проширили. Не треба сви да иду на Инфективну клинику већ у ковид амбиланте где могу да ураде све прегледе и тестирања.

"За последња 24 сата обављено је 2.500 прегледа у тим амбулатама. Ради се и викендом а има и дежурних ноћу. Наш приоритет су људи који имају симптоме и њих ћемо прве тестирати и прегледати. Остале молимо за стрпљење. Ако сте само били у контакту а немате симтоме не треба да журите са тестирањем јер период инкубације може да траје више дана", објаснио је министар здравља.

Лончар је поновио да је вирус са нама, да морамо да се прилагодимо и живимо са њим.

Довољно опреме и тестова 

Када је реч о заштитној опреми, тестовима и лековима министар здравља каже да свега има довољно. 

"Имамо свега, председник Вучић је искористио свој утицај и обезбедио не само за сада већ и за јесен. А то није мало, ако погледате колики је број људи који се прегледају, тестирају и збрињавају у медицинским центрима", нагласио је Лончар.

Када је реч о следећем састанку Кризног штаба министар здравља истиче да ће он и даље задржати став који је заступао и до сада. 

"Мој став је исти, а то је да ћемо продужити мере које су неопходне како би сачували здравље и животе грађана", рекао је за РТС Златибор Лончар.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво