Вирус полако одлази, али ће се вратити на јесен – и неће бити исти

У Србији је данас регистровано још 162 случаја коронавируса, укупно 7.276. Подаци су охрабрујући, али ни грађани ни систем не смеју да се опусте. Стручњаци указују да се о вирусу не зна много, али да је извесно да сада одлази на јужну хемисферу и да ће се вратити на јесен.

Епидемиолог Предраг Кон је, гостујући у емисији Око, указао да је свет на почетку пандемије, али је истакао да Србија излази из епидемије.

"Вирус завршава оно што је радио на северној хемисфери и прелази на јужну. Вратиће се опет. Крај је седме недеље, изазимо из најтежег дела, још три недеље треба да пратимо ситуацију, па ће после још две бити спорадичних случајева. Могуће је да ћемо га откривати током лета, а сасвим је сигурно да ће се вратити на јесен или зиму, због тога пандемија и даље траје", напомиње епидемиолог Кон.

Ипак, како каже, ово што на јесен долази нема везе са овом ситуацијом јер се сада излази из епидемије.

"Укупно гледано, има стварног разлога за оптимизам", наводи Кон указујући да је мало вероватно да ћемо се овог лета окупљати на великим музичким фестивалима опут Егзита или Бир феста.

Указује да је, упркос добрим резултатима, опрез и даље неопходан због могућих ексцесних ситуација. 

"Нећемо се стидети свега овога" 

Наводи да је у Србији смртност, у односу на број оболелих од коронавируса, 1,9 одсто. Ако се гледа број преминулих у односу на милион становника, према Коновим речима, Србија је прошла 30 пута боље него Шпанија.

"Одабрали смо да чувамо животе и резултати показују да нам је то успело. Јесмо међу неколико земаља по строгим мерама, али то ће бити показатељ да ли су те земље имале боље резултате. Нећемо се стидети свега овога, сада је то прилично јасно", истиче Кон.

Говорећи о репродукционом фактору вируса, тј. броју људи који вирус може да зарази, Кон наводи да је он у Србији у овом тренутку око 0,6.

"Али то је јер смо затворили Србију, нема одакле да долазе нови заражени, осим ових које откривамо. Питање је како би се понашао да је све слободно. Под мерама је 0,6", напомиње Кон.

Јанковић: Изузетно добро стојимо, али не смемо прерано да прогласимо победу 

Имунолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић указује да је Србија изузетно повољно стоји ако се гледа шта је све могло да нас задеси.

Још, како каже, не треба да се прогласи победа.

"Ако то урадимо прерано, све може да се распламса. Ако не будемо до краја били паметни и промишљени, можемо све то да прокоцкамо", истакао је Јанковић.

Према његовим речима, још увек око коронавируса постоји доста непознаница. Једна од њих је и колико је људи могло да буде заражено без симптома.

Неке студије, каже, показују да је број таквих случајева велики, а у некима је мали.

"Занима ме шта ћемо ми да добијемо и од тога зависи прогноза", истакао је Јанковић.

Напомиње да се ова епидемија разликује по структури од оне која ће бити на јесен, цитирајући групу научника који ситуацију илуструју уз помоћ чекића и плеса.

"Сада смо га сузбијали чекићем а после ће плесати али на нижем нивоу. Успели смо сада да избегнемо стрму криву и да останемо испод тачке прелома", указује имунолог.Стрма крива довела би до несразмерно великог броја живота у опасност. Успели смо тачку прелома, коју нисмо достигли, остали смо испод ње.

Еволуција вируса игра важну улогу

Јанковић указује да РНК вируси, попут коронавируса, мутирају више од ДНК вируса и напомиње да су осим мутације важње и рекомбинације вируса, односно размена материјала између два слична вируса.

Такође, објашњава да вируси имају различите подтипове, те да нису сви важни.

"Имамо назнаке да главни подтипови имау различиту вируленцију, да не могу једнако да нам науде. Кратко је време од кад вирус постоји и од кад можемо да га истражујемо, да бисмо знали дефинитивне одговоре. Можемо да очекујемо и друге подтипове што вирус дуже постоји, а они могу да буду и опаснији и мање опасни", напомиње Јанковић указујући да је и еволуција врло важан процес.

У том контексту, важна је и природна селекција вируса која каже да ће патогени микроорганизам боље опстајати ако није превише вирулентан и не убија свог домаћина.

"Селекција ће фаворизовати подтипове који имају мању вируленцију", истиче имунолог Срђа Јанковић.

Несторовић: Прошли смо фантастично 

Пулмолог Бранимир Несторовић каже да је Србија, по свим показатељима, прошла фантастично кроз борбу са коронавирусом.

"Вероватно ће се вратити на јесен, али ће бити проблематично за ризичне групе, на јесен могу да буду под ризиком. Не знамо како ће изгледати ако се јави на јесен или зиму. Преко лета вероватно неће бити проблематично", наводи Несторовић.

Такође наводи да се РНК вируса мења, али да је особина вируса из групе корона такве да не воли лето.

"Гледао сам податке из САД, смртност у Калифорнији је четири пута мања него у Њујорку јер је тамо топлије", истиче дечји пулмолог.

Када је реч о ублажавању мера, Несторовић напомиње да отварање граница мора да дође на крају.

Како каже, морамо да прегурамо још две недеље и онда да кренемо са постепеним ублажавањем.

Сматра да ће и кафићи и теретане радити после Ђурђевдана, али уз промењен начин рада.

"Успоставиће се равнотежа између људи и вируса", закључује Несторовић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво