Преминуо хирург Миодраг Лазић, директор Ургентног центра у Нишу

Директор Ургентног центра у Нишу, хирург Миодраг Лазић (65), преминуо је од коронавируса, саопштио је Синдикат лекара и фармацеута Србије.

Миодраг Лазић је рођен у Земуну, а када је његов отац, који је био официр ЈНА добио прекоманду за Ниш, прешао је у тај град.

Тамо је завршио гимназију и студије медицине. Хирургију је специјализовао на Војномедицинској академији у Београду у тридесетој години.

Након специјализације је годину дана радио у Војној болници у Нишу, а након тога се запослио на Хируршкој клиници Клиничког центра у том граду.

Током деведесетих био је ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, за шта га је патријарх Павле одликовао Орденом Светог Саве.

У овом периоду је написао аутобиографско дело "Дневник ратног хирурга (Книн 1991 - Српско Сарајево 1995)".

Када се вратио у Ниш Лазић је наставио да ради у Клиничком центру.

Синдикат је замолио све лекаре у Србији да у среду у 10.00 часова минутом ћутања одају почаст преминулом колеги.

"Жртве не смеју остати безимене! Брините о својим лекарима да би они бринули о вама", поручили су из Синдиката лекара и фармацеута на свом Фејсбук профилу.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици Миодрага Лазића, нагласивши да је српски народ изгубио великог човека и доктора који је цели радни век посветио пацијентима, колегама и пријатељима.

"Човек који је са својим, српским народом, безброј пута победио"

Управа Kлиничког центра Ниш се, овим путем, са великим болом и великом жалошћу, у име свих запослених у нашој здравственој установи, у име породице, свих пријатеља, колега и читаве стручне јавности, опрашта од нашег вољеног, омиљеног, нашег "првог на линији", нашег др Миодрага Лазића, нашег доктора Лазе.

"Човек који је часно, храбро и поносно, раме уз раме, на првим линијама фронта, стајао крај српске војске, у свим ратовима који су задесили нашу земљу и наш народ.  Човек, лекар, војничина који је спасао више од хиљаду живота на бојишту, оперишући и по три војника истовремено, радећи у ратној болници, на пољу и по 36 сати без престанка. Човек који је голим рукама, стискајући га, оживео срце ратника у источном Сарајеву, које и данас куца. Човек који је са својим, српским народом, безброј пута победио", каже се у саопштењу објављеном на сајту КЦН. 

"Др Миодраг Лазић, наш др Лаза и пред овог, невидљивог непријатеља, са којим се здравствени радници у Нишу, Србији, широм света, увелико боре, иако га је само два месеца делило од одласка у пензију, стао је поново храбро уз своје колеге, без обзира што је знао да је, због свог здравственог стања и сам угрожен".

И поново је наш Лаза био "на првој линији", до самог краја...до тренутка, док није сазнао да је и сам оболео од вируса, који месецима, бесомучно, односи животе људи.

"Хиљаде битака је добио. Нажалост, ову последњу, његово срце није издржало. Kако је и рекао, у својој последњој поруци, 'жеља му је била да оде, на начин на који је и живео". Нажалост, тако се и догодило", каже се у саопштењу .

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво