Вучић: Ако у наредних 14 дана не приђемо никоме на два метра, нема више заразе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у наредна 72 сата може очекивати убрзање броја заражених, као и повећање броја смртних случајева од Ковида-19. То, како наводи, није предвиђање, него нешто што је логично очекивати. На респираторима је, истиче, 81 особа, што значи да је 81 човек у тешком или критичном стању, а да се остале особе у болницама и привременим болницама осећају добро и да су у стабилном стању.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре после заседања кризних штабова рекао да оно што се примећује као правилност у претходна три дана, то је да већи проценат позитивних долази из четири средине – Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева.

"Некако Ниш после много тешких случајева и посебно после целе приче о Лугану, некако нам се чини, иако не искључујемо могућност додатне заразе, стабилизује се", казао је Вучић.

У Ћуприју је, наводи, послата сва могућа опрема и лекари, као и у Ваљево и да ће се помоћи и Чачку. 

"Обавио сам разговоре са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Већ сутра ће први 'иљушин' са опремом и осам лекара, и људима који дезинфикују објекте, улице, са својом опремом, медикаментима доћи у 11 сати. Чини ми се исти пакет као за Италију, што од нас захтева пуну захвалност Руској Федерацији и руском председнику Путину", казао је Вучић.

Имао је, наводи, одличан разговор и са француским председником Емануелом Макроном.

"Председник Макрон је рекао: Александре, имате подршку Француске и то тако кажи народу Србије, и ти лично и твоја земља. Ја сам молио председника Макрона да замоли 'Санофи' да нам они доставе 50 килограма сировине за хидроксихлорокин да бисмо ми могли сами да га правимо овде у 'Галеници'. Трудимо се, као што видите, да што више ствари производимо сами и Макрон је рекао да ће нам у наредних 48 сати одговорити", казао је председник Вучић.

Од 8. или 9. априла први пут ће Србија бити у стању да производи маске за сопствене потребе.

"Трудимо се да те материјале можемо сами да производимо. Зато би за нас било од пресудног значаја да у серијској производњи производимо хлорокин, и верујем да ће председник Макрон заиста, као велики пријатељ Србије, пронаћи начина да нам по том питању помогне", нагласио је Вучић.

Нове мере за спречавање ширења заразе

Разговарало се, на састанку штаба, о увођењу нових мера и анализирала ситуација.

Део мера ће, каже, да се пооштри, а део олакшати, јер "мислимо да смо одличан посао урадили од 13. и 14. и 15. фебруара, али смо далеко од било каквог успеха", казао је Вучић.

"Мислимо да смо били близу буквално апсолутне катастрофе, јер сада можемо да вам дамо процене колико је људи од 400.000 који су ушли у нашу земљу могло да буде заражено. На 1.000 људи смо радили тестове, на оне који су ушли из других земаља. То је негде седам до осам посто. Дакле рачунајте да је 24–32.000 оних који су били заражени ушло у земљу. У неким градовима смо тешко то зауставили. Само због једног доласка из Милана у Кикинди имамо пет смртних случајева, у Ћуприји такође, у Ваљеву такође, у Нишу четири. Нису ти људи криви што су заражени, тако се догодило да у тим рејонима Европе и света буде таква ситуација", истакао је Вучић.

Уводи се забрана кретања у суботу од 13 сати до понедељка у пет ујутру.

"Нама су викенди правили највеће проблеме. Овако остављамо време људима да могу да купе све што им треба за викенд, а да суботу после подне и целу недељу остану у својим кућама.
То не важи за пензионере, који и даље имају могућност да оду у продавнице недељом између четири и седам ујутру. Желимо да пензионери остану код куће. Волели бисмо да остану код куће, јер је ризик по пензионере највећи", нагласио је председник.

Према његовим речима, мале су шансе за старије људе када дођу до респиратора. 

"Не може више од двоје људи да се окупља на једном месту. То вечерас усваја Влада и одмах се штампа у Службеном гласнику", навео је председник.

Трећа мера, указује, важи од суботе вече.

"Од 23 до 01 час у распону од 200 метара од куће биће дозвољена шетња кућних љубимаца.
Желимо да дестимулишемо људе, али разумемо потребе и кућних љубимаца и оних који воде рачуна о њима", нагласио је председник.

Такође, данас је формиран имплементациони тим за економске мере.

"Исправили смо одређене неправде према епидемиолозима. Кроз Завод за јавно здравље држава ће им и трећину плате исплаћивати, а неће је више тражити на тржишту", изјавио је Вучић.

Наше болнице су добро опремљене

"Захвалан сам војсци и полицајцима. И ВМЦ на Карабурми је преуредила, припремила, развела гасове, прве респираторе смо после подне унели у ВМЦ Карабурма. Репсираторе и даље набављамо, јер не желимо да нам се догоди ситуација која постоји у Њујорку и Шпанији", навео је Вучић.

Под нашим кључем, како је напоменуо, на територији Кине Србија има више стотина респиратора.

"Само чекамо дозволе за узлетање и слетање наших авиона. Од пресудног је значаја да будемо дисциплинованији. Имамо огромне количине и стабилних респиратора и 135 мобилних репиратора, милионе маски и рукавица", изјавио је Вучић.

Додаје да нема проблема ни са једном намирницом.

"Данас смо дозволили извоз квасца у Републику Српску откад га производимо у Сенти. Дозволили смо извоз и хипохлорида јер га имамо довољно за наше потребе", казао је Вучић.

Анализе људи, каже, урађене су у "Батуту", КБЦ "Драгиша Мишовић", Земунској болници, Ваљеву, ВМА, Бежанијској коси, Ургентном центру, Градском заводу за јавно здравље, Народном фронту.

"У 'Батуту' је нула позитивно од 41 тестираног, у КБЦ 'Драгиша Мишовић' је седам позитивних, у Земунској болници од 15 пет је позитивно, на ВМА свих девет су негативни, У Ваљеву је један позитиван, на Бежанијској коси нула, у Ургентном центру нула и у Градском заводу за јавно здравље у Београду нула. Највећи проблем је Народни фронт, где је од 23 тестирана позитивно 12 особа", казао је Вучић.

На питање о стању опреме у болници у Ћуприји, председник Вучић је рекао да у тој болници данас има много тога.

"Да ли има болница у којима неко није поделио опрему, а ми имамо огромне резерве опреме? Ако неко нема опреме, јавите се Влади, имамо свега. Али знам да у Ћуприји данас имате опреме колико и какве хоћете", навео је Вучић.  

У Нишу је, додаје, у почетку било много проблема, сад је боље и са тестирањем.

"Надам се да ће и друге ствари ићи боље. Ускоро ћу доћи да посетим Ниш, да се обратим Нишлијама", рекао је Вучић. 

На време се кренуло са тешким мерама 

Данас је у Италији око 14.000 укупно мртвих, Шпанији 10.000, Немачкој 1.000, Америка преко 5.000, бројеви се драматично повећавају. Дивим се Аустрији и Словенији, које фантастично раде. Аустрија се држи на 158 мртвих.

"Свака им част како су то успели да ураде до сада. Мислим да смо на време кренули са тешким мерама и да нас је то сачувало, јер се можда само још једна земља суочила са толиким приливом људи који су били заражени у овом делу Европе. Поносан сам на лекаре, војску и полицију што смо тај први удар успели да издржимо", нагласио је председник.

За нас, указује, најтежи удар следи у наредних 15 дана и тих 15 дана ће бити, претпостављамо, и врхунац кризе, зато је важно да се сада чувамо.

"Имаћемо и већу смртност и више заражених наредних дана. То све долази од 15-16, када смо имали велики прилив и број заражених. Наше капацитете за тестирање смо увећали, изградићемо још једну лабораторију. Мислим да ћемо, када се све ово заврши, са нашим људима анализирати антитела, и да сваки човек може да види да ли је прошао кроз корону и да ли у себи има та антитела", навео је Вучић. 

Захвалио се грађанима Србије на дисциплини и одговорности, јер не може, наводи, да говори о неодговорности ако је таквих пет до десет посто.

"Оних 95 посто дивних људи знају да се овде боримо за животе, а не за власт за шта нас оптужују по цео боговетни дан. И то што тражимо од људи то не радимо зато што смо садисти, већ зато што је то оно што спасава животе. Ми смо релативно сиромашна земља која се подигла у последње три или четири године. Погледајте како изгледају наше улице, продавнице, болнице, као свемирски брод у односу на неке од најразвијенијих земаља", изјавио је Вучић.

Захвалио је и онима који се, како је рекао, нису скривали.

"Дивим се људима који раде и ризикују свој живот. Бескрајно сам захвалан нашим лекарима што се тако боре, овим клинцима специјализантима који не беже од ризика. И тек ћемо да их примамо још више и још више стипендија да делимо јер се показало да су они, уз знање искуснијих људи, ударна песница нашег друштва", казао је председник. 

Истакао је да су лекари ту да штите и бране своју земљу.

"Ја ћу ванредно делити ордење на Видовдан ове године, и посебно ћу се захвалити онима који су били најуспешнији у одбрани наше земље", истакао је председник.

Последња мера 24-часовни карантин 

Вучић је истакао да неће часити ни часа уколико стручњаци буду рекли да морамо да уведемо 24-часовни карантин.

"Увек сам бирао најтеже одлуке, а не најлакше. Кад је тешко време, онда се зна ко одлуке доноси. Уколико ми ово двоје људи овде и још петоро и шесторо стручних људи кажу да је то једина могућа мера... и да, тада се неће ићи у продавницу", навео је Вучић.

Објашњава да ће се то догодити ако ситуација буде језива, то је последња мера.

"То је питање чување здравља људи, а не садизма. Ако у 14 дана не приђемо никоме на два метра, нема више заразе. Шта је 14 дана, шта је проблем. Не можемо да се одрекнемо урбаног живота на 14 дана да бисмо сачували живот људи", упитао је Вучић. 

Последњих дана, објашњава, имамо већи број потврђених јер је и много више људи тестирано.

"Констатовали смо да немамо недефинисане узроке смрти, у минималном броју. Нико не чека дуже од 24 сата на резултате теста. Млади људи су много отпорнији него стари, али ако чекају дуго, плућа им буду разорена, прво плућа, па бубрези. Није срамота бити заражен, од тога се излечите брзо, само се пријавите", казао је председник.

Кисић Тепавчевић: Сада је кључни моменат

Заменица директора "Батута", др Дарија Кисић Тепавчевић, истакла је да се сада налазимо на крају четврте недеље епидемије.

"Преминула је 31 особа. Не треба да се поредимо са земљама где су најгори сценарији. Код нас је у овом моменту, у односу на исту тачку у тим земљама, чак десет пута мање оболевања. Ако бисмо се од овог момента сви понашали одговорно и савесно, онда када истекне максимални инкубациони период, а то је 14 дана, не бисмо имали ниједан случај инфекције. Сада је кључни моменат да схватимо колико смо сви ми битни да ова борба успе", навела је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, у свим деловима земље се обавља интензиван епидемиолошки надзор.

Директор Инфективне клинике, Горан Стевановић, рекао је да немамо велики експоненцијални праст оболелих и смртних исхода.

"Шта ће се дешавати у будућности зависи само од нас. Од оног малог броја наших суграђана који мисле да се то неће десити њима. Сваки човек је одговоран и за себе и за друге", рекао је Стевановић.

Додаје да је чињеница да ако бисмо у овом тренутку прекинули сваки контакт, ако бисмо их ставили на најмању могућу меру, ми бисмо могли за две до три недеље да очекујемо лагани пад броја оболелих, док би број смртних исхода каснио за тим две до три недеље.

"Колико ће наших суграђана оболети и умрети зависи од сваког од нас појединачно", навео је Стевановић. 

Пошто је за тешке клиничке слике погубан дуготрајни транспорт оболелих, за пацијенте са КиМ је одлучено је да се лече у КЦ Ниш.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво