Читај ми!

Istorijska presuda zbog zlostavljanja u Americi – gimnastičarkama 380 miliona dolara

Posle trogodišnje sudske bitke najveći skandal u istoriji američkog sporta dobija epilog. Suđenje o seksualnom zlostavljanju stotina američkih gimnastičarki, koje je počinio doktor reprezentacije Larija Nasara, završeno je presudom da žrtvama bude isplaćena odšteta od 380 miliona dolara. Nasar izdržava doživotnu zatvorsku kaznu, a skandal je doveo i do kritike institucija koje nisu reagovale na njegovo nasilje.

Neočekivani obrt u pravoj borbi između Američkog gimnastičkog saveza i žrtava seksualnog zlostavljanja bivšeg lekara nacionalnog tima Larija Nasara.

Sud u Indijanopolisu potvrdio je da se za više od 500 gimnastičarki, žrtava Nasara i njegovih saradnika isplati 380 miliona dolara obeštećenja.

Presuda je usledila posle velikog haosa, u kome su i neki agenti Ef-Bi-Aja prikrivali optužbe devojčica.

To je najveća nadoknada za zlostavljanje u istoriji. Nasar je 20 godina zlostavljao više od 300 žena i devojčica u Gimnastičkom savezu, od kojih je najmlađa imala šest godina.

Glavninu odštete platiće osiguravajuće kuće Gimnastičkog saveza, koji je proglasio bankrot, čim se pojavila prva optužnica protiv Nasara, a ceo Upravni odbor Saveza podneo je ostavku.

Na suđenju Nasaru, pre tri godine, proisteklom iz pokreta "Me Too", učestvovale su mnoge žrtve, među kojima i najbolja gimnastičarka današnjice Simon Bajls. Taj proces je završen rečima sudije Rozmari Akviline.

"To nasilje smo zaustavili. To kažem u ime armije onih koje su nasilje preživele, a nisu samo žrtve", istakla je Akvilina.

Gimnastičkom savezu naloženo je da u predsedništvo primi i predstavnice žrtava. Pet miliona dolara biće izdvojeno za dodatne mere zaštite od mogućih budućih zlostavljanja.

Istovremeno, nastavlja se pravna borba protiv službenika Ef-Bi-Aja zbog loše vođene istrage o Nasaru.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво