Читај ми!

Beogradski maraton, trka koja neće ličiti na prethodne

Maratonsku trku sa koronom trčimo svi već 15 meseci. Cilj nam se ponekada čini blizu, a nekada nam se čini da izmiče čim mu se malo približimo. Kao na pravom maratonu. Prošlogodišnji maraton je zbog korone otkazan, ovogodišnji bi trebalo da se održi za dve nedelje, 6. juna.Gost Beogradske hronike bio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona i doktorka Marija Anđelković, članica medicinskog tima maratona.

Gosti su govorili o tome šta je sve urađeno da bi se maraton održao. Pripreme su bile opsežne jer u vreme korone sve će biti drugačije.

Odustalo se od mnogih propratnih manifestacija i događaja koji su do sada pratili Beogradski maraton. Najbitnije je da ove godine neće biti trke zadovoljstva. Ona je bila najmasovniji deo same manifestacije pa se zbog pandemije koronavirusa odustalo od trke zadovoljstva.

Takođe, nema ni dečijeg maratona. Nema mnogih drugih stvari koje su pratile maraton, stvari koje su značile okupljanje većeg broja ljudi, a samim tim i povećavale rizik.

Ostalo se na tome da se održe samo maraton i polumaraton u obe konkurecije ali sa smanjenim brojem ljudi. Ukupno biće 5.000 takmičara za razliku od ranijih godina kada je sve zajedno bilo oko 25.000 učesnika.

To su uradili organizatori mnogih maratona u okruženju i svetu prilikom organizacije događaja.

Napravljena je vremenska dinstanca u startovima trka. Nema jednog grupnog starta u isto vreme, kako je bilo pre pandemije. Start će biti u talasima sa manjim grupama.

Doktorka Marija Anđelković je rekla da ovakav start donosi bezbednost. Naglasila je da iskustvo drugih zemalja govori u korist toga. Vrlo mali broj, blizak nuli zaraženih na drugim maratonima nakon ovakvog starta.

Preporuka za sve maratonce koji su preležali kovid je da odrade dodatne analize kako bi što bezbednije mogli da istrče maraton ili polumaraton. Ipak, kako je navela doktorka svi oni koji su imali kovid su odustali od maratona da ne bi imali dodatnih komplikacija po zdravlje.

Na kraju gosti su istakli da je maratoncima dostavljeno kako treba da se pripreme za maraton koji počinje za 14 dana. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво