Kipčogi je prvi čovek koji je istrčao maraton za manje od dva sata!

Kenijac Eliud Kipčogi postao je prvi čovek koji je istrčao maraton za manje od dva sata, prešavši trasu dugu 42 kilometra za sat, 59 minuta i 40 sekundi. Međutim ovo ostvarenje neće biti priznato kao svetski rekord.

Maraton je trčan u Beču, četiri kruga oko parka "Prater", u centru austrijske prestonice.

Da će rezultat biti veliki moglo je da se pretpostavi na polovini trke, koju je ovaj tridesetčetvorogodišnji maratonac prešao za 59 minuta i 35 sekundi.

"Ja sam najsrećniji čovek", rekao je Kipčogi nakon nezvaničnog dvočasovnog maratona, dodajući da se nada da će inspirisati mnoge da shvate da čovek nema limite. 

Ipak, Kipčogijevo dostignuće neće biti priznato kao zvanični svetski rekord.

Razlog je taj što maraton nije organizovan kao zvanično takmičenje pod okriljem Svetske atletske federacije (IAAF).

Uz to, njega je tokom trke pratio automobil podrške, koji je emitovao laserske zrake za označavanje potrebnog prolaznog vremena, kao i grupa od 30 trkača, što takođe nije dozvoljeno.

Podsetimo, Kipčogi je pre dve godine u Monci pokušao da uradi isto, ali je "ostao kratak" za 25 sekundi, u trci koju je takođe organizovala kompanija "Ineos".

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 13. okt 2019, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

Lep inženjering

Da se razumemo, veliki uspeh, ali iza toga stoji ceo tim koji je podešavao sve. Prvo su uslovi trke bili odabrani perfektno, drugo postojala je zaštita od vetra, treće nosio je posebne Nike patike koje poboljšavaju učinak i do 5 posto, četvrto imao je vozilo koje je diktiralo tempo.
Ovo sve mora da se uzme u obzir kada se kaže da je istrčao maraton sa tim vremenom. Njegov uspeh je što je postigao odlično vreme ali za otimanje poslednjih nekoliko desetina sekundi ispod 2 sata, zadužena je ipak bila tehnologija.

(subota, 12. okt 2019, 11:11) - Grkinja [neregistrovani]

Bravo

Ma super! Bravo! Ja uvek podržavam Keniju kad je maraton i trčanje u pitanju:) naravno kad ne trči neki Grk:)

(subota, 12. okt 2019, 11:09) - anonymous [neregistrovani]

Zvanicni svetski rekord

I bez toga ostace zabelezen u istoriji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">