Читај ми!

Đovani Gvideti novi selektor odbojkašica Srbije

Đovani Gvideti, aktuelni trener turskog Vakfibanka iz Istanbula, imenovan je za selektora ženske seniorske reprezentacije Srbije. Ugovorom je predviđeno da italijanski stručnjak ostane na klupi Srbije do kraja 2024, navodi se u saopštenju Odbojkaškog saveza Srbije.

Italijanski odbojkaški stručnjak Danijele Santareli postao je novi selektor Turske, a na mesto selektora Srbije imenovan je Đovani Gvideti.

"Osećam se veoma počastvovano zbog toga što me je Odbojkaški savez Srbije pozvao da budem selektor ženskog tima naredne dve godine. Počastvovan sam i zbog toga što je ženski nacionalni tim Srbije u odbojci izvanredan, veoma uspešan. Mnogo je talenata, ali i potencijala u srpskoj odbojci", istakao je prilikom predstavljanja novi selektor ženskog tima Srbije u odbojci.  

Odbojkaški savez Srbije i Danijele Santareli sporazumno su raskinuli saradnju. Santareli je sa seniorkama Srbije osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 2022. i bronzu u Ligi nacija iste godine, saopštio je Odbojkaški savez Srbije. 

Na Santarelijevo mesto došao je pomenuti Gvideti. Prilikom predstavljanja, Italijan je istakao odbojkašku tradiciju u Srbiji i pohvalio postignute rezultate ženskog tima u prethodnim godinama.  

"Ovo je veliki izazov za mene, ali i šansa da radim sa odličnim i mnogostruko nagrađivanim timom, ali i prilika da radim u odbojkaškoj zemlji. Mnogi neverovatni odbojkaši su iz Srbije. I ponavljam, veoma sam zahvalan, ponosan i uzbuđen što ću biti novi selektor ženskog odbojkaškog tima Srbije", zaključio je Gvideti.  

Đovani Gvideti rođen je 20. septembra 1972. godine u Italiji. Trenersku karijeru počeo je 1994. kao drugi trener u Volej Specanu. Od 1997. do 2000. bio je član stručnog štaba ženske seniorske reprezentacije Italije, sa kojom je učestvovao na Svetskom prvenstvu 1998. u Japanu i Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju.

Posle jednogodišnje trenerske epizode u SAD-u, preuzima Vićencu 2001, sa kojom osvaja Superkup Italije. Trenirao je zatim Ređo Emiliju, Modenu i Kjeri do 2007.

Sa Kjerijem je osvojio titulu pobednika Top tims kupa, u to vreme drugog po rangu takmičenja CEV-a.

Od 2008. je trener Vakfibanka sa kojim je do sada osvojio 4 titule na klupskom Svetskom prvenstvu, 5 titula pobednika CEV Lige šampiona, 6 titula prvaka Turske, 5 titula pobednika Kupa Turske i 4 titule pobednika Super kupa Turske.

Gvideti je prvi put postao selektor reprezentacije 2003, kada je sa Bugarskom zauzeo 7. mesto na prvenstvu Evrope.

Od 2006. do 2015. bio je selektor Nemačke, sa kojom je osvojio bronzu u Gran-priju 2009, dva srebra na Evropskom prvenstvu 2011. i 2013, zlato 2013. i srebro 2014. u Evropskoj ligi.

Tokom 2015. i 2016. bio je trener Holandije i osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu 2015. i bronzu u Gran-priju 2016.

Đovani Gvideti je od 2017. do pre mesec dana bio selektor Turske. Sa Turskom je osvojio srebro 2018. i bronzu 2021. godine u Ligi nacija, kao i srebro 2019. i dve bronzane medalje 2017. i 2021. na prvenstvima Evrope.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво