Odbojkašice na Olimpijadi

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se OI u Pekingu, pošto su i u petoj utakmici na turniru u Tokiju pobedile. Pobeđena je selekcija Portorika sa 3:0 [25:12, 25:18, 25:18].

Na turniru u Japanu, slede još dve utakmice, u subotu sa Poljskom 6.00h RTS-2, a u nedelju sa reprezentacijom domaćina, 11.00h RTS-2.

Srbija trenutno zauzima prvu poziciju na tabeli. Od osam ekipa učesnika ovog kvalifikacionog turnira, na OI će otići tri prvoplasirane i najbolje plasirana azijska ekipa od ostalih pet.

Trijumf Srbije protov Portorika bio je ubedljiv. Za razliku od prethodna četiri kola, u postavi nije bilo Ivane Đerislo Stanković, koja je na treningu povredila skočni zglob. Na poziciji primača zamenila ju je Jovana Vesović.

Pored Vesovićeve, u postavi su bile tehničar Maja Ognjenović, korektor Jovana Brakočević, primač Jelena Nikolić, srednji blokeri Nataša Krsmanović i Vesna Čitaković Đurišić i libero Suzana Ćebić.

Ta postava nije imala problema da ubedljivo savlada Portoriko. Srbija je pretila sa svih pozicija, uspešna je bila na servisu, u napadu i u bloku, a i odbrana je funkcionisala.

Olimpijske igre bile su za odbojkašice Srbije veliki ulog, pa je meču, bez obzira na poziciju favorite, pristupljeno ozbiljno.

Pritisak zbog takve pozicije uspešno su savladale i on nije bio primetan u igri.

U prvom setu srpske odbojkašice dokazale su da je kvalitet na njihovoj strani. Ubedljivih 25:14 u tom delu igre bio je putokaz za naredna dva seta. Sledile su to uputstvo, pa su ritinski meč privele kraju.

Kod prve meč lopte, pri rezultatu 24:18 u trećem setu, selektor Zoran Terzić zatražio je tajm-aut, ali ne da bi savetovao igračice, već da bi im dao vremena da na ručni zglob sve stave traku sa nacrtanim olimpijskim krugovima, kao što su se prethodno dogovorile.

Prvu meč loptu Srbija je iskoristila, pa je usledilo veliko slavlje igračica i članova stručnog štaba na terenu.

Posle utakmice, selektor Srbije Zoran Tezrić čestistao je svom timu i istakao da su svi veoma srećni zbog plasmana na Olimpijske igre.

'Bila je ovo posebana utakmica za nas, jer smo znali da nam može doneti plasman na OI. Bilo je u izvesnoj meri teško zbog manjeg pritiska, posebno na početku, pa želim da čestitam mojim igračicama na pobedi i na svim dosadašnjim igrama u Japanu', istakao je Terzić.

'Imali smo veliki broj problema sa povredama igračica, koje su takođe veoma umorne, ali su ipak odigrale na visokom nivou i sa punom koncentracijom. Grešili smo manje od protivnika u svim utakmicama', dodao je Selektor Srbije.

On je takodje podsetio da je ovo prvi put u istoriji da će se ženska odbojkaška reprezentacija Srbije naći na OI.

'Ni reprezentacija bivše Jugosvije nikada nije bila na OI, tako da je ovo veoma poseban uspeh za nas', naveo je Terzić.

Na pitanje zašto je tražio taj-aut kod prve meč lopte, Terzić se nasmejao odgovorio:

'S vremena na vreme moj kapiten me natera da uradim nešto tako. Vesna Čitaković Đurišić je ovoga puta smislila da tražim tajm-aut jer su devojke pripremile trake za ruke sa olimpijskim znakovima. Zzelele su da to imaju na rukama pre posednjeg poena. Nikada više tako nešto neću uraditi'.

Primač Srbije Jelena Nikolić, koja od početka turnira igra uprkos upali Ahilove tetive, rekla je da ne može da opiše kako se oseća.

'Bilo je pre ovog meča malo pritiska, koji nikada pre nisam osetila.

San je svakog sportiste da učetsvuje na OI, a znamo, igračice i naš stručni štab, koliko je bilo teško dosegnuti taj san', rekla je Nikolićeva.

'Imali smo mnogo problema ove godine. Tim često nije bio kompletan zbog povreda. Izgleda da smo ovoga puta odigrali srcem više nego ikada pre. Sada izgleda lako, ali nije bilo tako, ni mentalno ni fizički. Bila je ovo naša poslednja šansa za plasman na OI i osećale smo veliki pritisak zbog toga. Ipak, pokazale smo da smo veliki tim', rekla je Nikolićeva.

Dvorana: Tokio Metropolitan Gimnazijum.

Gledalaca: 1.550.

Sudije: Ocuka [Japan], El Enezi [Kuvajt].

Srbija: Nikolić 10, Brakočević 18, Đerisilo Stanković, Krsmanović 9, Tomašević, Vesović 10, Ognjenović 6, Čitaković Đurišić 9, Simanić, Nešović, Veljkovic, Ćebić [libero].

Portoriko: Seilhamer [libero], Kolon 1, Mohika 4, Alvares 6, Kordona, Eva Krus, Aurea Krus 12, Okasio 9, Ruis, Toregrosa, Okasio 3, Del Valje 3.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво