Hugo Gaspar, odbojkaški dres zamenio doktorskim mantilom

Hugo Gaspar proveo je proteklih nekoliko sezona kombinujući medicinsku i odbojkašku karijeru, ali nakon izbijanja koronavirusa prioritet je dao svom poslu kao lekar u porodičnoj klinci Travesa da Sud u Lisabonu.

"Sada sam samo doktor, 200% lekar", rekao je on za portugalski list Diario de Noticias.

Kapiten Benfike i portugalski reprezentativac priznaje da njegov rad u borbi protiv KOVID-19 znači da će trebati da bude udaljen od porodice "naredne tri ili četiri nedelje", a već je završio 14-dnevni karantinski period jer su dvojica njegovih kolaga bila pozitivna na koronavirus.

Portugalska liga suspendovana je početkom marta sa Benfikom na vrhu tabele. Njihova poslednja pobeda bila je nad Kaldasom rezultatom 3:1, ali kao i mnogi sportovi i lige širom sveta, nejasno je kada bi mogli da završe sezonu.

"Svaka briga je sada pokušaj da se obuzda ova epidemija, jer bi u suprotnom žrtve mogle biti ogromne", rekao je Gaspar. "Bićemo na liniji fronta. Kako se situacija komplikuje, sigurno će biti još veća potražnja za lekarima i zdravstvenim osobljem."

"Nijedna zemlja nije pripremljena za epidemiju ove veličine. Nijedna zemlja nije mislila da će stići snagom kojom je stigla."

Pre izbijanja pandemije, 37-godišnji Gaspar je uravnotežio trening sa poslom lekara na kome je provodio od 40 do 48 sati nedeljno. To ga nije sprečilo da sa velikim uspehom uživa u odbojkaškoj karijeri.

Gaspar je jednu sezonu igrao u Italiji za Sisli Trevizu, pre nego što se vratio u Portugal kako bi igrao za Vitoriju sa kojom je osvojio portugalsku ligu i Kup. U Benfiku je prešao 2010. godine i od tada je osvojio nekoliko trofeja - ligaške titule i trofeje portugalskog Kupa.

On je glavni oslonac u reprezentaciji Portugalije od njegovog međunarodnog debija 2002. godine i bio je deo selekcija koje su na Svetskom prvenstvu u Argentini 2002. zauzeli osmo mesto, a bili su peti u Svetskoj ligi 2005. godine.

Portugalija je ove godine trebalo da igra na FIVB odbojkaškom kupu, što je znači da je Gaspar dao sve od sebe da održi kondiciju tokom perioda izolacije kod kuće.

"Posvetili smo barem sat vremena dnevno fizičkim vežbanjima kod kuće", rekao je. "U mom slučaju, kao sportista, moram da budem oprezan."

"Već sam se prilično brinuo kod kuće, posebno održavajući maksimalnu higijenu i poštujući sve preporuke."

Ostaje nejasno kada će Gaspar, njegovi saigrači i sportisti širom sveta moći da se vrate treninzima i takmičenjima.

Bez obzira na to, mnogi klubovi su odigrali svoju ulogu u pomaganju u borbi protiv koronavirusa, a Benfika je donirala milion evra.

"Benfika je možda najveća institucija u Portugaliji i ovi projekti i inicijative treba da se pohvale", rekao je Gaspar.

"Trenutno nam je najpotrebnija građanska svest, kako bi se na najbolji način suočili sa ovom pretnjom. Ja ću biti na čelu, pomažući svima kojima je potrbno, često sa strahom da moja porodica kod kuće čeka moj siguran povratak."

"Želeo bih da pošaljem poruku podrške i jedinstva, i siguran sam da će sve proći i da ćemo uskoro svi zajedno da proslavimo pobedu protiv ove epidemije, koju ćemo bez sumnje pobediti", zaključio je Gaspar.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво