Atanasijević: Kovač je verovao u nas, čak i kada mi nismo

Korektor odbojkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Atanasijević rekao je da je osvajanje evropskog zlata vratilo samopouzdanje igračima i da su postali svesni da mogu da se nose sa svim rivalima.

Srbija je u finalu EP u Parizu pobedila Sloveniju sa 3:1 posle preokreta, osovojivši treće evropsko zlato u istoriji.

"Finale u Parizu je možda bila utakmica naših karijera, naših života. Uspeli smo da osvojimo evropsko zlato, koje nam mnogo znači. Pre svega na samopouzdanju i sada smo svesni da možemo da se nosimo sa bilo kojom evropskom reprezentacijom", rekao je Atanasijević Tanjugu.

Odbojkašu Peruđe ovo je drugo zlatno odličje na prvenstvima Starog kontinenta, pošto je i 2011. godine bio u reprezentaciji Srbije koja se popela na evropski tron.

Atanasijević je tada u timu Igora Kolakovića imao drugačiju ulogu, jer je na njegovoj poziciji igrao legendarni Ivan Miljković.

Osam godina kasnije, on se izdvojio kao jedan od lidera ove generacije odbojkaša.

"Tada sam imao 21 godinu i kada sam prolazio ispod terase Starog dvora, pomislio sam da bih voleo da se jednog dana nađem na balkonu i u drugoj ulozi, kao bitan šraf u ekipi. Igrački tada nisam mnogo doprinosio, ali sam pokušao da motivišem starije igrače da daju svoj maksimum. To je bila moja prva medalja osvojena sa reperezentacijom. Sigurno je da mi je draga, ali ova iz Pariza je mnogo vrednija."

Srbija je na minulom EP dominantno došla to titule, sa devet pobeda iz devet mečeva, a Atanasijević je istakao da je meč sa Ukrajinom bio prekretnica.

"Svaka utakmica je na svoj način bila teška, ali protiv Ukrajine bila je najteža. Dobili smo ih 3:2, gubili skoro 2:0 u setovima... Uspeli smo da se vratimo kao ekipa. Možda je ta utakmica bila prekretnica, gde smo shvatili da kao želimo da odemo daleko na EP, moramo da igramo kao tim".

Posle neuspeha na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Bariju, usledila je ostavka tadašnjeg selektora Nikole Grbića.

Slobodan Kovač je tada preuzeo demotivisan tim, od kojeg javnost nije očekivala uspeh na Evropskom prvenstvu.

"Boba je zaista 'lud' trener. On nam je od prvog dana govorio da smo mi vrhunski igrači, da veruje u nas, da možemo da budemo oni pravi... Kada ti to neko ponavlja iznova i iznova, ubedi te u to. On je verovao u nas i kada niko nije, to nije fraza. Zaista je tako bilo. Verovao je i ta vera se isplatila. Nismo ni mi očekivali da dođemo do evropskog trona, posle tih kvalifikacija u Bariju i poraza od Italije. Možda je ta utakmica pomogla da u svojim glava shvatimo da moramo da damo više. To smo na EP uradili".

Srbija će drugu priliku za olimpijsku vizu imati u Berlinu, gde je u januaru očekuje evropski kvalifikacioni turnir, na kom će osam selekcija tražiti kartu za Tokio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се