Читај ми!

Novak igra za deset(k)u, samo da ne bude problema sa ložama, zadnjom i počasnom

Novak Đoković je ušao u svoje 10. finale Australijan opena i u nedelju će imati priliku da deseti put uzastopno pobedi Stefanosa Cicipasa. Grk je poslednji put savladao Novaka 2019. godine na mastersu u Šangaju da bi narednih deset mečeva izgubio. Novak je, uprkos povredi na koju se žali, lako stigao do finala. A do finala niko ne dolazi slučajno i nema potcenjivanja.

Čini se da ove godine Cicipas i Đoković nikada lakše nisu stigli do finala grend slema, Grk je odigrao dobar turnir, izgubio je samo tri seta. Sem meča sa Sinerom koji je odlično počeo i poveo sa 2:0, da bi onda izgubio naredna dva seta, a peti lako dobio, ostale mečeve je rutinski rešavao u svoju korist.

Nije imao velike padove u igri, servis ga je odlično služio, bekhend mu je bolji nego inače, ali znamo kakav ritern ima Novak i znamo da on u dušu poznaje igru grčkog tenisera.

Cicipas mora prvi servis i sigurnost na bekhendu da digne na viši nivo ako se nečemu nada protiv Noleta.

U najvećoj meri šansa Grka je u odličnom prvom servisu, ako proradi. Ume da ga pogađa u visokim procentima i ima dobre varijacije, kako slajs, tako i ravne servise. U zavisnosti od dužine meča to može biti od presudnog značaja.

Sa druge strane Novak je izjavio da se oseća bolje i da mu povreda zadaje manje muka nego prethodnih dana. Čini se da je na prethodnim mečevima imao padove u igri jer se fokusirao na povredu. Kao u prvom setu polufinala protiv Tomija Pola.

Ali, u poslednje tri godine, praktično od početka pandemije, velike igre igraju se i van terena. Tako da je iskočio problem sa još jednom ložom, pored ove zadnje.

Iako se čini da domaćini nastoje da pokažu da su sa Novakom u odličnim odnosima, mnogi pokušavaju da ga psihički uzdrmaju, otud i toliko pažnje pridaju ponašanju njegovog oca Srđana i slikanju sa navijačima koji su nosili ruske zastave. Zbog toga stariji Đoković nije bio u loži tokom polufinala, a za finale se još ne zna.

Tako da  povremeno Novakov fokus nije bio na samom tenisu i to zna da destabilizuje svakoga.

Ima i drugih bizarnih momenata, recimo postavlja se i pitanje šta Novak pije u pauzama izmeću gemova. Novak je počeo da sarađuje sa kompanijom Waterdrops, australijskom firmom koja je sponzor još nekim teniserima, pa je problem i pokazivanje logoa te firme.

Mnogo sitnih elemenata koji u zbiru postaju krupni. Psihološki rat je ogroman.

Iako Novak dokazuje svoju zrelost i na sve načine izbegava priču na teme koje nisu povezane s tenisom, strani novinari su nemilosrdni.

Pitanje je i kome će publika biti naklonjenija u finalu. Bilo je dosta provokatora među navijačima, ali se očekuje da u finalu veći broj Srba iz tog dela sveta popuni tribine, pa bi se Novak mogao nadati većoj podršci "domaće" publike nego na drugim grend slem turnirima.

Prošle godine Nadal je imao problema sa povredom, ali je osvojio turnir i pored zaostatka od dva seta u finalu protiv Medvedeva.

Mnogima se čini da generacije koje nadolaze nemaju rešenja za najbolje starije igrače čak i kada su roviti. Alkaraz je prošle godine osvojio svoj prvi grend slem, pa je posle toga odigrao samo dva turnira i na oba podbacio.

Zverev od Rolan Garosa vuče povredu i nikako da se vrati na svoj prepoznatljivi nivo, Tima već dugo nema u konkurenciji najboljih, Cicipas igra finala, ali ništa preko toga.

Konstantnosti nema, nema igrača poput Federera, Nadala i Đokovića iz najboljih dana koji su pobeđivali protivnike i kada nisu igrali najbolje. Ali, bili su jači mentalno i tako su dolazili do titula.

Organizatore može da zabrine to da bi odlaskom Novaka i Rafe u penziju, a to je uskoro neminovno, sponzori mogli da izgube interesovanje za tenis ako ne bude novih, velikih šampiona.

Trojka Nadal, Federer i Novak i povremeno Mari navikli su nas na čuda. Njihovi međusobni mečevi obarali su rekorde gledanosti i veliko je pitanje koju dvojicu mlađih igrača bismo gledali sa istim interesovanjem.

Vratimo se u sadašnjost (ili sutrašnjost jer ovaj tekst nastaje dan pred finale). Novak nikada nije izgubio finale Australijan opena, imaće priliku za desetu titulu, što teško da će neko u dogledno vreme dostići.

Na Novaku je da iskoristi svoje znanje i iskustvo. Na Cicipasu da se nada da će Novak imati baš loš dan.

Mi se nadamo da Novaku neće biti potrebno više od tri seta, a ako tokom meča vidimo i neke lepe poene, utoliko bolje. Nije obavezno.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво