Читај ми!

Rodžer Federer - od tenisa je dobio sve, a dao mu i više od toga

Dugo odlagani odlazak u tenisku penziju je došao - u 41. godini legenda "belog sporta" Rodžer Federer odlučio je da "okači reket o klin". Iako je tenis njegov život, njegov način života, njegovo sve, vreme je da počne da sa strane uživa u ovoj igri. Jedno je sigurno - ovaj surovi profesionalac teniski reket držaće rekreativno, ali i na egzibicionim turnirima veterana.

Velikan tenisa blistave karijere. Najstariji član velike trojke u kojoj su, pored njega, Novak Đoković i Rafael Nadal. Sva trojica zaslužna su za podizanje letvice u tenisu na najviši nivo. Možda su i glavni "krivci" što nekoliko generacija tenisera nije uspela da potvrdi svoj raskošni talenat. Jednostavno bili su na pravom mestu ali, za ostale, u pogrešno vreme.

Pad u igri ili povreda i trenutno nešto lošija forma jednog, koristio je drugi ili treći. Jedno vreme uz ovu trojicu bio je i četvrti član Endi Mari, ali su povrede usporile njegov napredak i ostala je "velika trojka", koja nije dozvoljava da im se umeša neko novi.

Njiho rivalstvo dostiglo je epske razmere. Njihovi dueli nazivani su - sudarom titana, teniskim klasicima... Doprineli su popularizaciji tenisa, a publika, naročito neutralna, uživala je u čarolijama njihove igre. Pregršt "nemogućih" poteza, puno trčanja, ubitačnih servisa, preokreta, maratonskih mečeva nakon kojih nisu mogli da stoje... Svega onoga što "beli sport" čini atraktivnim.

Kako je vreme odmicalo, respekt i poštovanje među ova tri rivala bilo je sve veće. Svaki od njih imao je svoju publiku i omiljene turnire. Publika se neretko stavljala na stranu jednog od njih. Čini se najviše na Federerovu. Možda zato što je prvi zavladao svetskim tenisom, možda zbog stila igre, ili iz ko zan kog razloga...

Kako igra Federer

Rodžer je oduvek imao sjajan, lako prepoznatljiv i prilagodljiv stil igre primenljiv na travi, betonu i šljaci. Jednostavno, bio je spreman za sve uslove igre. Njegovi snažni i pre svega precizni udarci "izluđuju" rivale. Odigrava ih sa svih pozicija na terenu.

Svojevremeno, Džimi Konors je konstatovao:

"Možete biti specijalista za šljaku ili za travu ili za beton... Ili možete biti - Rodžer Federer."

Odlično je usavršio sve udarce. Tenis deluje tako lako kad ga igra Federer. Odlična kretnja, sjajna igra sa osnovne linije, neretko je izlazio na mrežu sa ogromnim uspehom. Volej ga je odlično služio.

Imao je tu sposobnost da lopticu nakon udarca duže prati od većine tenisera. O njegovom forhendu ne treba trošiti reči. To je udarac koji su rivali pokušavali da izbegnu. Top-spin iz forhenda, jedan od udaraca koji je njegova specijalnost, davao mu je prednost u odnosu na protivnike. Znao gde će rival vratiti lopticu, a ako pokuša nešto drugo verovatno neće uspeti.

Jednoručni bekhend doveo je do savršenstva. Ovim udarcem postizao je sve - od sjajnih slajseva do top-spin vinera po paraleli. Uvežbao je da lopticu udara još dok je u penjanju. Nakon takvog udarca rival ima mnogo manje vremena za reakciju, a više šansi da pogreši, čak i ako prebaci lopticu sledi ubitačan viner.

Još jedan detalj igre koji je doveo do savršenstva - servis. Njegov početni udarac je izuzetno teško pročitati. Lopticu uvek baca na isto mesto, bez obzira gde će servirati i okreće leđa protivniku u momentu servisa. Prvi je brzine između 190 i 220 km/čas, Drugi servis najčešće je jak kik-servis.

Jedan je od najbržih igrača, sve je stizao. Za to je zaslužan njegov rad nogu koji mu omogućava da pokrije ceo teren. Njegov korak je dug i ravnomeran, za razliku od većine koja sitnim koracima dolazi do loptice.

Rivalstvo sa Novakom Đokovićem

Federer i Đoković sastali su se 50 puta, a srpski teniser zabeležio je 27 pobeda. Đoković je na betonu uspešniji 20:18. Zanimljivo, na travi je takođe bolji Novak 3:1. Na šljaci je rezultat izjednačen - oba tenisera imaju po četiri pobede.

Na najvažniim turnirima - grend slemovima imaju rekordnih 16 odigranih mečeva, uglavnom u polufinalima. Novak Đoković, uz Rafaela Nadala, teniser je koji je uspeo da pobedi Federera na više grend slem turnira. Takođe, samo Novak i Rafa su uspeli da dva puta zaredom na grend slemu nadigrju Federera - bilo je to 2010. na Ju-Es openu i 2011. na Astralijan openu.

Odigrali su 19 ATP finala, Novak je i tu uspešniji - 13 pobeda i šest poraza. Pet puta sastali su se u finalima grend slema. Na Ju-Es openu 2007. trijumfovao je Federer. Novak je slavio u ostala četiri finala - 2015. takođe u Americi i tri puta na Vimbldonu - 2014, 2015. i 2019.

Rodžer Federer je uspeo da prekine Novakovih veličanstvenih 41:0 u sezoni 2011. Desilo se to na Otvorenom prvenstvu Francuske. Epski duel odigrali su iste godine na Ju-Es openu. Veličanstvena borba u pet setova, kada je srpski as uspeo da spasi dve meč lopte rivala.

Njihovo rivalstvo većina teniskih stručnjaka smatra najvećim u Open eri, naročito na betonu gde su odigrali 35 mečeva.

Na završnom ATP turniru 2014. Federer je predao meč Đokoviću u finalu i to je bio prvi put u istoriji tog takmičenja da se jedan teniser povukao na finalnom meču.

Rekordnih 17 mečeva odigrali su grend slem turnirima. Jedini rivali koji su se sastali u jedanaest polufinala grend slem turnira. Takođe, rekord drže i na Ju-Es openu - šest puta su igrali u Americi. Još jedan podatak sa ovog turnira - rekordnih pet godina zaredom igrali su jedan protiv drugog.

Rivalstvo sa Rafaelom Nadalom

Rodžer Federer i Rafael Nadal držali su prvo mesto na ATP listi od jula 2005. do avgusta 2009. Federer je bio broj jedan tada rekordnih 237 uzastopnih nedelja od februara 2004, a Nadal, koji je pet godina mlađi, drugi svetski teniser od jula 2005, ostavši tu rekordnih 160 uzastopnih nedelja pre nego što je prestigao Federera avgusta 2008.

Rodžer Federer se za manje od godinu dana ponovo vratio na prvu poziciju prestigavši Nadala jula 2009.

Igrali su jedan protiv drugog 40 puta - Nadal je dobio 24 meča, a Federer 16. Osim toga što su najduže bili brojevi 1 i 2 na ATP listi, ima još dosta podataka koji fasciniraju a vezani su za rivalstvo ova dva tenisera.

Od marta 2005. do jula 2009, njih dvojica su uspeli da osvoje 17 od 18 grend slemova, od Rolan Garosa 2005. do Vimbldona 2009. nisu osvojili samo Otvoreno prvenstvo Australije 2008, njega je osvojio Novak Đoković.

Takođe, osvojili su 24 od 38 turnira ATP masters serije. U toku tog perioda, Federer i Nadal su osvojili 11 uzastopnih grend slemova, počevši od Rolan Garosa 2005. do Otvorenog prvenstva SAD 2007. Tako su postali jedini par u istoriji sa tri različita grend slema (2005-2008 Rolan Garos za Nadala, 2003-2007. Vimbldon i 2004-2008. Ju-Es open za Federera) koje su osvojili bar četiri puta uzastopno za vreme pet godina dominacije.

Federer je imao dominantne četiri godine, od završnog ATP turnira 2003. do završnog turnira 2007. Osvojio je 43 turnira, uključujući 12 grend slemova, sva četiri završna turnira i 13 turnira masters serije. Njegov odnos pobeda i poraza je bio 320:24, što je uključivalo i 6:8 protiv Nadala.

Nadal je neprestano zaustavljao Federera u njegovom pokušaju da osvoji Rolan Garos i time kompletira svoje trofeje sa grend slemova. Rafael Nadal je uspevao da porazi Rodžera četiri puta vezano na ovom grend slemu i to jednom u polufinalu, a tri puta u finalu. Na kraju je Federer ipak uspeo da osvoji Rolan Garos, i to u finalu bez Nadala, bilo je to 2009. godine.

Federer i Nadal poseduju rekorde po broju uzastopnih pobeda na jednoj podlozi, Federer na travi i betonu, a Nadal na šljaci, a zanimljivo je da niz obojice prekinuo onaj drugi.

Tri uzastopne godine, njih dvojica su igrali u finalu Vimbldona i Rolan Garosa plus još dva turnira na šljaci masters serije. Rafael je osvojio sva tri Rolan Garosa i pet od šest masters turnira, a Rodžer dva od tri Vimbldona.

Jedini su teniseri koji su međusobno odigrali devet grend slem finala. Po mišljenju teniskih poznavaoca finale Vimbldona 2008. je proglašeno za najbolji meč u istoriji tenisa. Takođe, odigrali su rekordnih 12 finala masters serije.

Odlaskom Federera u penziju tenis će biti uskraćen za velikana ove igre. Da li će generacije koje dolaze uspeti da popune "rupu" ostaje da se vidi.

Đoković i Nadal još nisu rekli svoje poslednje reči u ovom sportu. Od njih očekujemo da odigraju još dosta mečeva svojstvenih velikoj trojci "belog sporta".

Rodžer je dobio od tenisa mnogo, a Švajcarac mu se revanširao na najbolji način.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво