Читај ми!

Đoković protiv Cicipasa – faktor zvani šljaka i pogledi ka Parizu

Novak Đoković i Stefanos Cicipas sastaće se u finalu mastersa u Rimu što će biti deveta epizoda u njihovom, sada već sve intenzivnijem rivalstvu. Đoković i Cicipas izaći će na Centralni teren kompleksa "Foro Italiko" od 16 časova, a nekoliko je faktora koji mogu odlučiti pobednika. Okršaj će biti važan i za ono što nas očekuje kada kulminira sezona na šljaci – takmičenje na Rolan Garosu.

Novak će igrati za svoju šestu titulu u "večnom gradu", ukupno 38. na masters turnirima, što bi bila idealna priprema pred Rolan Garos koji počinje 22. maja.

Ujedno, duel sa Stefanosom upravo će biti repriza finala prošlogodišnjeg grend slema u Parizu, kada je svetski "broj 1" napravio veliki preokret, vratio se iz minusa od dva seta i drugi put podigao "Kup musketara".

Gledajući po formi u kojoj se nalaze, dvojica finalista iz Rima nalaze se u užem krugu favorita na Rolan Garosu, pored Karlosa Alkaraza i Rafaela Nadala (nastup "bika sa Majorke" pod znakom je pitanja zbog povrede stopala).

Đoković je trijumfom nad Kasperom Rudom stigao do velikog jubileja – 1000. trijumfa na ATP turu, čime je ušao u odabrano društvo Džimija Konorsa, Ivana Lendla, Rodžera Federera i spomenutog Nadala.

Osim toga, obezbedio je i ostanak na prvom mestu ATP rang-liste i nastavlja pohod na apsolutni rekord koji drži Štefi Graf sa 377 sedmica.

Srbin i Grk igraće deveti put, Novak trenutno vodi 6:2 i u seriji je od pet uzastopnih pobeda nad 11 godina mlađim kolegom. Poslednji put sastali su se u navedenom finalu, kada je Cicipas imao pobedu u rukama (baš kao i u četvrtfinalu Rima iste godine), ali mu je istu ukrao Đoković.

Sada je situacija malo drugačija jer Cicipas nastupa u odličnoj formi i ima po jednu titulu i polufinale na prethodnim mastersima u Monte Karlu i Madridu. Interesantno je da mu je šljaka omiljena podloga, a da je do sada najviše poraza od Novaka beležio baš na zemlji, dok ga je pobeđivao na betonu.

Sporiji uslovi, nešto viši odskok lopte i "produženo" vreme za nameštanje omogućavaju Novaku da maksimalno upotrebi i iskoristi kombinaciju svojih velikih kvaliteta – mentalne i fizičke snage kojima lomi svakoga sa suprotne strane mreže.

S tim u vezi, momak iz Atine intenzivno će pokušavati da nametne svoj ritam igre, posebno kratkim i brzim napadima kojima želi protivniku da oduzme vreme za reakciju.

Kako je bekhend dramatično slabiji udarac u napadačkom arsenalu Grka (ne loš, ali slabiji), očekuje se da većinu poena kreira forhendom. Izvlačiće se više na tu stranu, čak i kada mu loptice budu dolazile na bekhend, što će otvarati prostor za jedno od Novakovih omiljenih oružja – bekhend paralele.

Đoković je tokom turnira dizao nivo igre, pa tako i uspešnost i agresivnost kada je u pitanju baš taj udarac. Posebno uspešan je paralelama bio protiv Kaspera Ruda u polufinalu, uz jedan spektakularan viner na početku meča.

Opet će, kao u gotovo svakom njihovom meču, ključ pobede biti na relaciji servis-ritern, posebno kada početni udarac ima Cicipas. Novak će morati da, u skladu sa epitetom najboljeg riternera sveta svih vremena, servise vraća duboko i agresivno, kako bi izbegao da se od početka nađe u podređenom položaju.

Takođe, moraće mnogo da "miksuje" u igri, koristi slajs i izvlači rivala iz komfornih pozicija, što je u velikoj meri uspeo da radi od početka sezone na šljaci. Trofej u Rimu bio bi pravi način da se valorizuje sve dobro što je uradio od povratka na teren nakon pauze i deportacije iz Australije.

Đokovića očekuje veliki test, uz okršaj sa Alkarazom u Madridu sigurno najveći, koji će biti pravi lakmus papir za ono što nas krajem meseca očekuje u Parizu.

Postoji velika verovatnoća da ćemo iste aktere gledati i u ciljnoj ravnini na Rolan Garosu, a tamo je, jasno, prednost na strani osvajača 20 grend slem titula.

Neka se završi isto kao prošle godine...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво