Читај ми!

Procurilo saopštenje Australijan opena – Novak će moći u Melburn i bez vakcine

Čelnici Australijan opena obavestili su vodeće teniske organizacije da će igračice i igrači moći da nastupe na predstojećem turniru u januaru, iako nisu vakcinisani protiv koronavirusa. Ženska teniska asocijacija (VTA) obavestila je sve potencijalne učesnice prvog grend slema u 2022. godini o mogućim uslovima u Melburnu, a te informacije otkrio je novinar Njujork tajmsa Ben Rotenberg. U imejlu koji je poslat teniserkama stoji da će one koje su vakcinisane moći slobodno da se kreću po dolasku, dok one koje nisu moraju da prođu dvonedeljni karantin u hotelu, ali im učešće neće biti zabranjeno, niti ulazak u zemlju. Ako ovi navodi budu potvrđeni, trebalo bi da ista pravila važe i za muškarce, što znači da bi Novak Đoković mogao da brani trofej i bez vakcine.

Učešće Đokovića na Australijan openu glavna je tema u teniskim medijima jer je on više puta govorio da neće otkrivati da li se vakcinisao, dok su čelnici Viktorije, australijske države u kojoj se nalazi Melburn, doneli zakon o obaveznoj vakcinaciji svih učesnika sportskih događaja.

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz pretio je devetostrukom šampionu da neće moći da igra ukoliko ne primi vakcinu protiv kovida, što su potvrdili i određeni tamošnji ministri.

Međutim, dogodio se preokret jer je VTA igračicama imejlom preneo uslove koje je Teniski savez Australije omogućio teniserkama, u kojem se navodi da će nevakcinisane moći da dođu na Ozi open, ali će morati u karantin od 14 dana.

Svakodnevno će biti testirane, ali ukoliko budu negativne po isteku navedenog perioda, moći će da se takmiče u Melburnu.

U pomenutom imejlu se navodi da će vakcinisani učesnici imati privilegije u odnosu na nevakcinisane, pošto po dolasku u Australiju neće morati da budu u karantinu, već će imati potpunu slobodu kretanja.

I oni će svakako morati da imaju negativan test koji nije stariji od 72 časa.

Teniserkama i teniserima dozvoljeno je da u Melburn stižu od 1. decembra, što znači da će imati dovoljno vremena da se pripreme i u slučaju obavezne izolacije.

Ovakva odluka doneta je zbog visoke stope vakcinacije, koja u tom delu zemlje iznosi više od 80 procenata, dok se već sledećeg meseca očekuje da bude i 90%. Time će uslovi za sve koji dolaze biti znatno poboljšani.

Potrebno je istaći da se Teniski savez Australije ogradio time što je naveo da bi ovakva pravila mogla da se promene ukoliko vlasti u državi Viktoriji odluče drugačije.

Đoković nije rekao da ne želi da se vakciniše, ali je njegov stav da tu odluku želi da sačuva za sebe, bio razlog što su ga mnogi stavili na onu stranu koja je protiv ovakvog načina borbe sa pandemijom.

Ukoliko se bude pojavio na svom omiljenom turniru, imaće priliku da osvoji 10. trofej u Australiji i postane najuspešniji igrač na grend slemovima sa 21 peharom.

Prošle godine su teniseri koji nisu imali kontakt sa nekim ko je pozitivan mogli da izlaze iz hotela samo kako bi trenirali, na po nekoliko sati dnevno, dok su oni koji su imali manje sreće bili zatvoreni u sobama pune dve nedelje.

Još jedna promena u odnosu na 2021. jeste da se kvalifikacioni turnir vraća u Melburn park, pošto je prethodno organizovan u Dohi i Dubaiju.

Australijan open se održava od 17. do 30. januara, titulu u muškoj konkurenciji brani upravo Đoković, a u ženskoj Naomi Osaka.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво