Читај ми!

Kako je Federer najplaćeniji teniser na svetu iako ne igra na turnirima

Rodžer Federer je najplaćeniji teniser u 2021. godini i jedan od sportista sa najvećom zaradom u prethodnih 12 meseci, iako je već dugo van terena zbog povrede kolena. Federer je, prema izveštaju Forbsa objavljenog neposredno pred početak Ju-Es opena, zaradio 90,6 miliona dolara uprkos tome što je odigrao samo nekoliko turnira na kojima nije imao previše uspeha. Kako mu je to pošlo za rukom?

Švajcarac je samo jedan od šestorice sportista u istoriji koji su tokom karijere zaradili više od milijarde američkih novčanica, pored Tajgera Vudsa, Flojda Mejvedera, Lebrona Džejmsa, Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

To mu je pošlo za rukom zahvaljujući neverovatnom uspehu van terena, marketinškom potencijalu, izuzetnim planiranjem biznisa i biranjem sponzorskih ugovora.

Sada već veteran iz Bazela, koji je početkom avgusta ušao u petu deceniju života, punih 16 godina je najplaćeniji teniser na planeti. Forbs računa prihode od juna jedne do juna sledeće godine, pa je, primera radi u tom periodu između 2020. i 2021. zaradio 90,6 miliona, dok je od 2019. do 2020. inkasirao više od 100 miliona.

Ovi podaci zvuče još impozantnije jer je poznato da se Rodžer već dugo muči sa zdravljem i ne može da uhvati kontinuitet na ATP turu, što znači da mu svi prihodi dolaze od sponzora. Primera radi, u aktuelnoj sezoni je odigrao pet turnira, najbolji rezultat mu je četvrtfinale Vimbldona, dok je u prethodnoj nastupio samo na jednom – Australijan openu.

U navedenom periodu je od nastupa dobio "samo" 1.362.448 dolara, a da bi se lakše objasnilo kako osvajač 20 grend slem titula uspeva da iznova i iznova zarađuje tolike količine novca, čime se bavio i američki ekspert za sportsku ekonomiju Džo Pomplijano u svom tekstu za Huddle up, potrebno je vratiti se u 2018. godinu.

Federer je u to vreme i dalje bio jedan od vodećih svetskih igrača i čovek za kojeg su očekivali, a mnogi širom sveta se i nadali, da će nastaviti da obara rekorde na najvećim turnirima i pobeći prvim pratiocima Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu.

U tom trenutku je više od dve decenije bio prvi "maneken" američkog giganta "Najkija" i po ugovoru je dobijao deset miliona dolara godišnje. Međutim, kada je trebalo da produži saradnju sa legendarnim proizvođačem opreme iz Oregona, situacija se iskomplikovala…

"Najki" je na platnom spisku imao veliki broj tenisera, među kojima su najzvučnija imena Nadala, Serene Vilijams, Marije Šarapove, Nika Kirjosa, Petre Kvitove, Huana Martina del Potra i Grigora Dimitrova, nakon kojih su došli Andrej Rubljov, Denis Šapovalov, Elina Monfis, pa i Naomi Osaka i Simona Halep.

Kako Pomplijano ističe, u svetu sponzorstava postoji nepisano pravilo da se ne troši preko 10% ukupnih prihoda na ugovore sa sportistima, došao je kraj jedne od najplodonosnijih i najprepoznatljivijih saradnji u sportu.

"Najki" je odlučio da se drži pomenutog pravila, pustivši tada 36-godišnju zvezdu da ode, a Švajcarac je čitavu sportsku javnost šokirao na početku Vimbldona 2018, kada je na Centralni teren i meč sa našim Dušanom Lajovićem izašao u opremi japanskog proizvođača "Uniklo".

Nije "Uniklo" bio nepoznat u svetu tenisa u tom trenutku, prva zvezda bio im je Kei Nišikori, a godinu dana ranije završili su sponzorstvo najboljeg igrača današnjice Novaka Đokovića.

I, dok su mnogi komentarisali kako novi spoj nije "prirodan", pokušavali da se naviknu na veliku promenu, oni malo upućeniji su dobili potvrdu spekulacija koje su se pojavljivale u sedmicama pre turnira u Londonu.

Otkriveno je da je Rodžer potpisao desetogodišnji ugovor vredan nestvarnih 300.000.000 dolara sa "Uniklom". Po sezoni dobija 30.000.000, što je tri puta više nego od "Najkija" i sada je osvojeno novo tržište – ono na Dalekom istoku.

Takođe, u ugovoru ne postoji klauzula o odlasku u penziju, što znači da će teniski maestro i u 46. godini zarađivati istu sumu, bez obzira na to kada će se povući.

Ono što je možda bilo i presudno za ogromnu zaradu jeste što saradnja nije uključivala obuću (posle reketa drugi najvažniji deo teniske opreme). Federer je neko vreme ostao u "Najkijevim" patikama, ali kada je počela pravna borba za "RF" logo koji je bio prepoznatljiv, jasno je bilo da će nastupiti nova promena.

Prilikom treninga otkrio je brend "On running" i odlučio da rizikuje – potpisao je ugovor sa kompanijom "On holding" i postao globalni ambasador ovog švajcarskog brenda.

Firma koja je osnovana pre deset godina postala je jedan od najbrže rastućih brendova patika na svetu. Federer je otišao korak dalje i u 2019. odlučio da investira u "On holding" uplativši neimenovani iznos, što mu je donelo oko tri procenta vlasničkog udela.

Potpuni "bum" dogodio se kada je kompanija uvrstila svoje akcije na Njujoršku berzu, a već prvog dana trgovanja njihova vrednost skočila je 46 odsto.

Cena deonica zaustavila se na 35 dolara nakon što ih je u početnoj ponudi deonica (IPO) kompanija prodavala po 24 dolara. To je značajno iznad ranije definisanog raspona od 20 do 22 dolara. U IPO-u je ta kompanija sa sedištem u Cirihu prodala 31,1 milion deonica čime je prikupila 746.000.000 dolara.

Kao i ostalim kompanijama koje se bave sportskom odećom i obućom, tako je i "Onu" prodaja eksplodirala tokom pandemije, kada su epidemiološke mere dovele do skoka potražnje za patikama. Slavni teniser je dizajnirao i sopstveni model pod nazivom "Roger Pro", koji se prodaje za oko 200 dolara.

Rizik se Federeru višestruko isplatio – trenutna vrednost kompletnog brenda iznosi oko 10 milijardi dolara, a njegov deo se procenjuje na 300 miliona.

Tako je uspeo da ugovor od 10.000.000 nadogradi i u prvoj deceniji "post Najkijeve" ere obezbedi sebi šeststo miliona američkih dolara, zbog čega je i ove godine sedmi najplaćeniji sportista.

Osim sa pomenutim brendovima, sponzorišu ga još Rolex, Wilson, Barilla, Lindt, Mercedes-Benz, Credit Suisse i mnogi drugi...

Veliki deo svog novca odvaja u humanitarne svrhe, ima fondaciju koja se stara o najsiromašnijima u Južnoj Africi, odakle je njegova majka Linet. Više od 15 miliona donirao je za tamošnje škole i velikim akcijama pomogao je najugroženijima tokom pandemije kovida.

Za najveći broj njegovih navijača glavno je pitanje da li će se vratiti na teren posle duge pauze, teških povreda i nekoliko operacija. Federer je nedavno izjavio da marljivo radi i vredno trenira bez ikakvih bolova, i da želi da ponovo zaigra tenis sledeće sezone, bez obzira na to što ima punih 40 godina.

To znači da će, pored uzdaha koje će izazivati svojim veštinama i znanjem, još mnogo nula od turnirskih nagrada biti dopisano na njegov bankovni račun.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи