Читај ми!

Ema Radukanu osvojila Ju-Es open i ispisala istoriju tenisa

Britanska teniserka Ema Radukanu postala je prva kvalifikantkinja u istoriji tenisa koja je osvojila grend slem titulu pošto je u finalu Ju-Es opena pobedila Kanađanku Lejlu Fernandez 2:0 u setovima (6:4, 6:3).

Lejla Fernandez je vinerom vrlo samouvereno otvorila finalni meč, ali je Ema Radukanu ipak bez problema osvojila prvi gem u kojem je servirala.

Već u narednom, maratonskom gemu, usledila je prava bitka, uz sjajan agresivan i napadački tenis sa obe strane mreže - Fernandezova je spasla tri vezane brejk lopte, potom još dve, ali je Radukanu iskoristila šestu priliku i oduzela servis protivnici.

Ipak, nije početna prednost Britanke dugo trajala, uzvratila je kanadska teniserka istom merom - nije ni ona uspela da iskoristi svoje prve tri brejk lopte, ali jeste četvrtu. Dobila je bez poteškoća i sledeći gem na svoj servis za izjednačenje - 2:2.

Narednih pet gemova obe teniserke su sigurno čuvale svoj servis. Koliko su bile izjednačene najbolje govori činjenica da je u jednom trenutku na semaforu na Artur ešu pisalo 3:3, 30:30, uz 28 osvojenih poena sa obe strane.

Pri rezultatu 5:4, Lejla Fernandez je morala da servira za ostanak u prvom setu, što je uvek nezahvalno. Napala je Radukanu iz sve snage u pravom trenutku, pa joj je tek druga iskorišćena brejk prilika iz ukupno čak 10 pokušaja bila dovoljna da još jednim vinerom završi set i povede 1:0.

Početkom drugog seta Fernandezova je prva oduzela servis protivnici, za prednost od 2:1, i to nakon što je prethodni gem, u kojem je servirala, "preživela" uprkos početnih 0:40.

Ekspresno je Radukanu vratila brejk već u narednom gemu, koji je završila sa dva precizna bekend vinera.

Britanska teniserka je osvojila i tri naredna gema, od kojih još jedan na servis Fernandezove. Potpuno je kontrolisala situaciju na terenu, pa je delovalo da sve vodi ka brzom kraju meča.

Ipak, poslednja dva gema neočekivano su donela veliko uzbuđenje i neizvesnost – prvo je Lejla Fernandez spasavala meč lopte na svoj servis, da bi već u narednom došla do prilike za brejk i potpuni povratak.

Na brejk loptu za Fernandezovu, Radukanu se okliznula, pala i ogulila koleno, zbog čega je usledila kratka pauza dok nije zaustavljeno krvarenje. Uprkos flasteru na nozi, poništila je brejk priliku protivnice, a ubrzo i as servisom konačno završila meč i postala prva kvalifikantkinja u istoriji tenisa koja je podigla pehar na nekom grend slem turniru.

Osamnaestogodišnja Radukanu je i najmlađa grend slem šampionka još od Marije Šarapove koja je 2004. sa 17 godina osvojila Vimbldon. 

Britanka je na putu do titule u Njujorku, računajući i kvalifikacije, pobedila deset protivnica i nijednoj nije prepustila ni set. 

Redom su u Njujorku padali Bibijan Šofs, Marijam Bolkvadze i Majar Šerif u kvalifikacijama, a zatim u glavnom žrebu Stefani Vogel, Šuai Žang, Sara Soribes Tormo, Šelbi Rodžers, olimpijska šampionka Belinda Benčić, Marija Sakari i Lejla Fernandez.

Pred ovogodišnji Ju-Es open, Radukanu je bila 150, a pred Vimbldon, pre samo nešto više od mesec dana, 338. teniserka na svetu.

I jedna i druga teniserka su, kao i tokom celog turnira, igrale sjajan tenis u finalu, poptuno bez grča i straha koji bi bio očekivan u njihovim godina. I Radukanu i Fernandezova su igrale napadački, agresivno, uz linije – ne čekajući nikada grešku sa druge strane mreže, već uvek u nameri da se poen osvoji, u pravom smislu te reči.

Ako se ispostavi da je ovo početak jednog dugogodišnjeg i velikog rivalstva, pobednik ovogodišnjeg Ju-Es opena je tenis i svi njegovi ljubitelji.

Važno je napomenuti i da ni žensko finale ovogodišnjeg Ju-Es opena nije prošlo bez predstavnika Srbije, pošto je čast da ga sudi imala Marijana Veljović.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво