Читај ми!

Tinejdžersko finale iz budućnosti – Ema Radukanu protiv Lejle Fernandez

Ema Radukanu i Lejla Fernandez, dve tinejdžerke koje su tokom protekle dve nedelje oduševile ljubitelje tenisa, zaslužne su što se finale nekog grend slem turnira u ženskoj konkurenciji odavno nije čekalo sa većim nestrpljenjem i uz glasnije najave.

Neće biti prvi put da publika u Njujorku gleda dve tinejdžerke u finalu Ju-Es opena - 1999. godine sedamnaestogodišnja Serena Vilijams pobedila je osamnaestogodišnju Martinu Hingis.

Ipak, mnogo toga jeste prvi put kada je Ema Radukanu u pitanju. U svakom kolu koje je mlada Britanka prolazila padao je poneki rekord, a nikada se ranije u Open eri nije desilo da se kvalifikantkinja plasira u finale grend slema.

Britanka je u Njujorku, računajući i kvalifikacije, pobedila devet protivnica i nijednoj nije prepustila ni set.

Redom su pred Radukanu u Njujorku padali Bibijan Šofs, Marijam Bolkvadze i Majar Šerif u kvalifikacijama, a zatim u glavnom žrebu Stefani Vogel, Šuai Žang, Sara Soribes Tormo, Šelbi Rodžers, olimpijska šampionka Belinda Benčić i Marija Sakari.

Neverovatan je i podatak da je Britanka pred Ju-Es open bila 150, a pred Vimbldon, pre samo nešto više od mesec dana, 338. teniserka na svetu.

Bilo je jasno već na ovogodišnjem Vimbldonu, kada je Radukanu posle dobijene specijalne pozivnice stigla do četvrtog kola, da će u budućnosti biti ozbiljan faktor u ženskom tenisu, ali finale Ju-Es opena već ove godine niko nije mogao da predvidi, pre svega zbog vrlo tankog iskustva sa kojim je Radukanu stigla u Njujork.

Osamnaestogodišnja Britanka je pre samo par meseci polagala završne ispite iz matematike i ekonomije, a više od godinu dana nije igrala takmičarski tenis zbog pandemije koronavirusa. 

Ispostavilo se da Ema u dosadašnjoj kratkoj karijeri ima više odigranih mečeva, ali i znatno više uspeha, na grend slemovima nego na drugim, slabijim WTA turnirima.

Radukanu pred kvalifikacije za Ju-Es open jeste u Čikagu stigla do finala turnira serije WTA 125 (ekvivalent muškim čelendžerima), ali je na preostala dva jača turnira ove godine (zapravo jedina dva na kojima je i učestvovala u karijeri) ispadala već u prvom kolu – od Harijet Dart u Notingemu i Kineskinje Šuai Džang u San Hoseu.

Fernandez – malo starija i mnogo iskusnija 

Iako su obe rođene 2002. godine, kanadska teniserka Lejla Fernandez nekoliko meseci je starija od Eme Radukanu – napunila je 19 godina dan pre nego što se plasirala u polufinale u Njujorku, dok će Radukanu rođendan proslaviti u novembru.

Mada razlika u godinama ne postoji, Fernandezova znatno iskusnija ulazi u veliko finale. Za razliku od Radukanu, imala je već šest učešća na grend slem turnirima, na kojima je zbirno upisala četiri trijumfa. Pre Ju-Es opena najveće dostignuće joj je bilo treće kolo u Parizu prošle godine.

Fernandezova, koja je pre Ju-Es opena bila 73. teniserka sveta, u svojoj biografiji ima i jednu WTA titulu, osvojenu u Montereju u martu ove godine. U finalu je ubedljivo savladala Viktoriju Golubić, prepustivši joj samo pet gemova. Najbolji plasman joj je 66. pozicija na WTA listi.

Kanađankin put do finala nije bio impresivan kao kod Radukanu, ali utisak je da je imala i nešto teži žreb. Sa turnira je eliminisala znatno iskusnije teniserke – prošlogodišnju šampionku Naomi Osaku, bivšu prvu teniserku sveta Andželiku Kerber i u polufinalu Arinu Sabalenku.

Ko god da večeras podigne trofej, dobar meč je zagarantovan, a Ema Radukanu i Lejla Fernandez obećavaju da će ženski tenis biti sve popularniji i da će u budućnosti dobiti ono što mu sada nedostaje – velika dugogodišnja rivalstva i prepoznatljive zvezde koje svojim igrama, ali i pojavom, stavom i ponašanjem, privlače publiku, medije i velike sponzore.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво