Читај ми!

Troicki: Novak je najjači kada je pod pritiskom

Večeras počinje poslednji grend slem sezone. Prvog dana takmičenja u Njujorku, na terenu će biti čak šestoro naših tenisera i teniserki. Novak Đoković je najveći favorit u muškoj konkurenciji i njegov put ka osvajanju kalendarskog Gradn slema, odnosno osvajanju 4 najveća turnira na svetu, počinje u noći između utorka i srede. Gost Jutarnjeg programa bio je Viktor Troicki, selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Viktore, do juče ste bili na najvećim teniskim turnirima. Da li je nekoliko sati pre početka turnira neka posebna atmosfera?

"Svi igrači su tamo. Pripremaju se na najbolji način. Svako ima neke svoje rutine. Treninzi su malo lakši pred sam turnir nego obično. Neka rutina da se stekne. Oni su sve to prošli dugi niz godina. Svi naši igraju grend slemove i navikli su na taj pritisak, jer je dosta veći na grend slemovima. To su turniri koji se najviše računaju i boduju."

Uslovi su drugačiji nego što je to bilo pre korone. Ipak, kako je organizovan dan igrača kada ima meč, a kako izgleda kada tog dana ne igra? Da li imate vremena da vidite i nešto drugo osim terena, teretane i hotela?

"Ove godine u Njujorku je sve fleksibilnije, igrači imaju malo veću slobodu, mogu malo da izlaze. Sami zakoni u Americi su dosta fleksibilniji. I dalje ima dosta rigoroznih pravila, testiranja, uobičajenih tortura, što svi mi prolazimo bilo gde da putujemo. Sam taj pritisak, biti na jednom mestu, nije lako. Ipak profesionalci su i moraju to da izdrže."

Izdvojili smo nekoliko naslova kojim se najavljuje turnir: Rus Medvedev kaže: "Ovde smo svi da bismo sprečili Đokovića da uzme i Ju-Es open", Grk Cicipas: "Veliko poštovanje imam prema Novaku. Primer je nekoga ko se maksimalno posvetio igri. Želim da jednog dana budem na tom nivou, da dominiram na grend slemovima." I nekadašnji Novakov trener, Boris Beker je uveren da će se Novak najviše pitati kada je reč o trofeju na Flašing medouzu. Da li sve ove najave mogu kod Novaka da naprave dodatni pritisak?

"Sigurno da oseće pritisak. Zna da ima šansu da postane najveći u istoriji. Samim tim da osvoji četiri grend slema u jednoj godini, to se nije desilo više od šezdeset godina, a u modernoj eri tenisa to je nešto što nikome nije pošlo za rukom i to bi bilo neverovatan uspeh."

"Svestan je on te situacije. Sigurno mu je teško palo što je u Tokiju doživeo neuspeh. Naravno da je bio razočaran i da je tada pao. Sigurno je da se od tada oporavio, imao je dosta vremena. Preskočio je turnire pred Ju-Es open - Sinsinati i Toronto. Naporno se spremao za Ju-Es open jer mu je to u ovom trenutku glavni cilj.

"Siguran sam da oseća taj pritisak, ali sa druge strane on je najjači kad je pod pritiskom. To je neverovatno kako on zna da to organizuje u svojoj glavi i da reši te probleme kad je najteže."

"Sigurno je da ima jake protivnike. Medvedev je u sjajnoj formi i posle Novaka on je jedan od glavnih favorita. Cicipas takođe, Zverev je u još boljoj formi. Neće biti lako, ali ipak Novak se pita, kada on igra svoj najbolji tenis on je najjači."

Novak Đoković će igrati svoj prvi meč protiv Holgera Runea u noći u utorak na sredu na stadionu "Artur Eš". U pitanju je prvi meč večernjeg programa, što znači da kreće u sredu u jedan sat posle ponoći. Koliko znate o mladom Dancu?

"Mlad je igrač, još uvek se penje ka prvih sto. Mislim da mu je ovo prvo učešće u glavnom žrebu. Sigurno da ćemo u budućnosti mnogo više čuti o njemu. Igra dobro, i Novak će morati da odigra dobro. Ipak, Novak je apsolutni favorit i siguran sam da će da uspe da prođe tu prvu prepreku."

Šta vi lično očekujete od četvrtog grend slema?

"Ja sam uvek optimista i on je za mene uvek glavni favorit gde god da igra. Verujem da je spreman i želim mu svu sreću."

Da pomenemo i ostale naše igračice i igrače.

"Nisu imali sjajno leto, Nisu imali zapaženije rezultate. Nadam se da će na grend slemu krenuti taj neki pobednički niz. Danas igraju njih trojica - Dušan Lajović, Filip Krajinović i Miomir Kecmanović Imaju neugodne žrebove, tako da neće biti lako. Pratiću ih i navijati", zaključio je Troicki.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво