Читај ми!

"Ubica favorita", "čovek od čelika" i momak koji voli veliku scenu – ko je Novakov sledeći protivnik

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale ovogodišnjeg Vimbldona, što je 50. put u karijeri da se našao među osmoricom najboljih na grend slemovima. Đoković je relativno lako prošao prve četiri prepreke u Londonu i sada ga očekuje nova, poprilično nezgodna, ali i iznenađujuća. Novakov protivnik u borbi za polufinale, iako se to nije očekivalo, biće 29-godišnji Marton Fučovič iz Mađarske.

"Убица фаворита", "човек од челика" и момак који воли велику сцену – ко је Новаков следећи противник "Убица фаворита", "човек од челика" и момак који воли велику сцену – ко је Новаков следећи противник

Fučovič je rođen 8. februara 1992. u Niređhazi, sedmom po veličini gradu u Mađarskoj, gde je sa pet godina prvi put uzeo reket u ruke.

Uporedo je trenirao nekoliko sportova, pre nego što se definitivno odlučio za tenis, najviše zbog toga što je od malih nogu pokazivao posvećenost i veliki talenat.

Baš negde u vreme kada se Đoković probijao do samog svetskog vrha, krajem prve decenije 21. veka, Marton je u juniorskim danima nagovestio veliku karijeru. Prvo je osvojio Ju-Es open u dublu pa titulu u singlu upravo na Vimbldonu, posle čega je došao do prvog mesta na juniorskoj rang-listi.

Prelazak u seniorske vode nije bio toliko lak, bile su potrebne godine da se ustali u top 100, ali Fučovič sada igra turnir karijere i prvi put otkad je postao profesionalac plasirao se u četvrtfinale nekog od četiri najveća turnira.

Već na startu takmičenja u Ol Ingland klubu počeo je sa iznenađenjima – u prvom kolu je eliminisao 23. igrača planete i jednog od najtalentovanijih tenisera današnjice Janika Sinera, potom mu je Jiri Veseli predao nakon samo jednog seta, da bi u trećoj rundi izbacio i devetog favorita Dijega Švarcmana.

U četvrtoj ga je čekao stari poznanik Andrej Rubljov, od kojeg je izgubio pet mečeva u poslednjih godinu dana. Mađar nije uzeo ni set u tim duelima, ali je sada bilo pravo vreme za revanš i peti nosilac je završio takmičenje.

"Očigledno se izuzetno dobro oseća na ovoj podlozi. Pobedio je ovde petog nosioca Rubljova u petom setu – impresivna igra, video sam malo kada sam sišao sa terena", prokomentarisao je Novak svog narednog rivala.

Đoković i Fučovič do sada su se sastali dva puta i u oba navrata je slavio srpski predstavnik, ali to nisu bili nimalo jednostavni mečevi.

Na Ju-Es openu 2018. je u teškim uslovima trijumfovao u četiri seta (prvo kolo), dok je nekoliko meseci kasnije u Dohi morao da preokreće rezultat posle izgubljenog prvog.

"Znamo se dobro, trenirali smo često, ali mislim da nismo igrali nekoliko godina. Možda smo posle tog duela na Ju-Es openu igrali još jednom, samo što se ja ne sećam. Tada je u Njujorku bio izuzetno težak dan – sparno, toplo, teški uslovi... Pobeda je izvojevana u četiri seta, ali naporna četiri seta za mene", dodao je petostruki šampion Vimbldona.

Momak visok 188 centimetara i težak 82 kilograma, zbog svoje izuzetne snage i izdržljivosti, nosi nadimak "teniski Ajronmen", odnosno čovek od čelika.

"Uvek sam bio snažan dečak, naporno sam radio na fizičkoj spremi, čak i kada sam bio mlađi. Prvenstveno sam bio veoma mršav, ali su mi treneri rekli da moram da radim na svom telu. Hteo sam da napredujem i uvek sam bio taj koji je želeo da ostvari veće ciljeve", rekao je Fučovič jednom prilikom.

U karijeri je osvojio jednu titulu (Ženeva 2018), igrao još dva finala i ukupno zaradio nešto više od četiri miliona dolara. Najbolji plasman mu je 31. mesto na ATP rang-listi, a upravo mu je fizička pripremljenost omogućila da eksplodira poslednjih godina i postane prava noćna mora za favorite na velikim turnirima.

Prvu top 10 pobedu ostvario je prošle sezone u Parizu, kada je na startu Rolan Garosa izbacio sada drugog igrača sveta Danila Medvedeva.

Serija pobeda nad igračima iz prvih 20 počela je nešto ranije –vna Australijan openu pa je redom izbacivao Denisa Šapovalova, Grigora Dimitrova, spomenutog Medvedeva i Stana Vavrinku, pre nego što je na Vimbldonu bio bolji od Švarcmana i Rubljova.

"Vrlo solidan sa osnovne linije, odlično riternira i ima ravne udarce sa forhend i bekhend strane. Vrlo je čvrst – nema tu mnogo nekih slabosti. Možda nema velika oružja, ali je čvrst u svim udarcima. Solidan servis, veoma lepo riternira, dobro se kreće... I sa forhend i sa bekhend strane može da igra jednako dobro, tako da je kompletan igrač", detaljnije je Đoković analizirao igru protivnika.

Važnost trenutka i veličina protivnika mogle bi ipak da utiču na kvalitet tenisa koji će prikazati u najvećem meču dosadašnje profesionalne karijere.

"Ovo je moje prvo grend slem četvrtfinale. Želim da izađem na teren i da uživam. Po mogućstvu na Centralnom terenu", skroman je Fučovič.

Međutim, jasno je da će se mnogo više pitati svetski "broj 1" koji ima veliku šansu da dođe do novog trofeja na Vimbldonu i po ko zna koji put ispiše istoriju "belog sporta".

"Znam šta mi je činiti. Samouveren sam i dobro se osećam", zaključio je Đoković.

Pobednik ovog meča, koji se igra u sredu uz direktan prenos na RTS-u, u borbi za finale sastaće se sa boljim iz okršaja Karen Hačanov – Denis Šapovalov.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво