Читај ми!

Ovaj čovek je neuništiv!

Replika iz kultnog filma "Ko to tamo peva" upućena izdržljivosti Bate Stojkovića najbolje danas pristaje najboljem teniseru planete i ponosne Srbije - Novaku Đokoviću. Jer vratiti se iz minusa od dva seta u finalu grend-slema u kojem vam nad glavom stoji i pritisak jurnjave "GOAT" titule, odnosno zvanja najboljim igračem svih vremena i smanjenje razlike u osvojenim slemovima u odnosu na dva teniska arhineprijatelja, odlika je psihički veoma jakog čoveka koji je posle svega vrlo blizu ostvarenja još jednog svog cilja i dečačkog sna.

Da rezimiramo - najbolji srpski teniser i svetski broj jedan došao je do svoje 19. grend-slem titule u karijeri nakon što je posle velike borbe, pet setova i velikog preokreta savladao Grka Stefanosa Cicipasa u finalu Rolan Garosa sa 3:2 (6:7, 2:6, 6:2, 6:2 i 6:4).

Meč na terenu "Filip Šatrije" u Parizu, čije su tribine zbog kovid protokola bile ispunjene u trećini kapaciteta, trajao je četiri sata i dvanaest minuta, i svedocima je pružio pravi spektakl i vrlo, vrlo dobar tenis dostojan 91. finala Otvorenog prvenstva Francuske.

Đoković je ovim trijumfom zaostatak za Nadalom i Federerom u broju osvojenih "slemova" smanjio na samo jedan (20:19), ali i postao prvi igrač u istoriji koji je najamnje dva puta osvojio svaki od četiri najveća turnira na svetu!

Uz to, on je prvi put posle prethodnih pet neuspeha, uspeo da u finalu grend-slema nadoknadi minus od dva seta.

Iako je meč i prvi set počeo sigurnim servisima (dobio prva tri gema na svoj servis sa nulom), i prvi pripretio brejkom, Novak je kako se set bližio finišu imao sve više problema sa sve boljim rivalom. Cicapas je imao set i brejk šansu na 5:4, ali je to Novak nekako izvukao u produžio set.

U taj-brejku je Cicipas bolje počeo, ali je Đoković napravio preokret i došao u situaciju da servira za set. No, tu šansu nije iskoristio, "vratio" je Grka u igru, što je ovaj oberučke prihvatio i sa tri vezana poena iskoristio šansu da završi set u svoju korist za 7:6 (8:6).

Drugi set Cicipas je oskoljen rezultatom prvog otvorio sa momentalnim oduzimanjem servisa prvog reketu seta, i na koncu toga diktirao tempo igre. Novak je tada bio u očiglednoj i prilično velikoj krizi, te je dozvolio rivalu još jedan brejk u osmom gemu, koji je označio i kraj tog dela igre sa ubedljivih 6:2.

Treći set, koji vrlo lako mogao da znači i definitivni kraj, Novak je počeo i do kraja odigrao veoma agresivno, odlučno, odvažno, sa velikom dozom rizika u svojim udarcima, što mu se i isplatilo, potš mu je jedan brejk, koji je načinio u četvrtom gemu i sačuvao do kraja tog dela igre - 6:3.

Četvrti set kao da je bio ogledalo velike mentalne snage srpskog tenisera i dokaz da je Cicipas upao u period nervoze, što je Đoković znalački koristio i iskoristio da osvoji šest od osam ukupno osam poena u gemu i sa dva oduzeta servisa dođe do 6:2 i potpunog izjednačenja u meču - 2:2.

Odlučujući, peti set finala na čuvenoj pariskoj šljaci, doneo je odličnu igru i "opuštene" ruke oba igrača, ali je na talasu povraćenoj samopouzdanja iz trećeg i četvrtog seta Novak i ovaj deo igre odigrao znatno zrelije, staloženije i na kraju krajeva iskusnije, te mu je jedan ostvareni brejk (u trećem gemu za 2:1) bio dovoljan da kompletira spektakularni preokreti povratak iz ponora, osvoji peti set sa 6:4 i drugi put podigne trofej namenjen najboljem igraču u Bulonjskoj šumi.

A Novakov omiljeni turnir, čuveni Vimbldon je tu, iza ugla. Počinje za samo dve nedelje. A sa njim dolazi i šansa za potpuno poravnanje u glavnoj trci...

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво