Читај ми!

Bubanj za RTS: Novak mora da pobedi, on je taj kod kojeg su i nož i pogača

Goran Bubanj, teniski stručnjak i nekadašnji predsednik Teniskog saveza Beograda, rekao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da Novak Đoković mora da pobedi Stefanosa Cicipasa u finalu i osvoji titulu na Rolan Garosu. Bubanj je istakao da najbolji igrač današnjice ima imperativ pobede koji mora da opravda jer je kvalitetniji igrač od Cicipasa.

Veliko finale Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu igra se od 15 časova, uz direktan prenos na našem Prvom programu.

"Vreme neće imati ovde nikakvog uticaja, u ovom slučaju Novak će igrati i dva dana ako treba da dobije ovo finale. Prognoza je takva da mora da dobije, ovo sad nije poseban meč. Mora da ga dobije i tu se ne postavlja pitanje ni taktike ni vremena, jednostavno imperativ je pobede", rekao je Bubanj u Jutarnjem dnevniku.

On se potom osvrnuo i na polufinalni susret u kojem je Đoković sa trona srušio Rafaela Nadala.

"Fantastičan meč. Novak je od početka do kraja znao šta igra, uz par nekih kriznih momenata. Jednostavno, priveo je meč kraju onako kako treba."

Međutim, doza opreza mora da postoji, čemu svedoči situacija iz 2015. godine, kada je u četvrtfinalu Rolan Garosa eliminisao "kralja šljake", ali izgubio od Stana Vavrinke u finalu.

"Iskustvo turnira na kojem je pobedio Nadala u četvrtfinalu, pa Marija u polufinalu, pa onda rutinski vodio u finalu protiv Vavrinke i izgubio, mislim da mu je dovoljno. Mislim da se ovde Cicipas postavlja kao formalni protivnik, sve je u Novakovim rukama. Postoje iskustva koja je imao ranije, pre svega u tom finalu, ali i u nekim ranijim jer je on igrač 'velike trojke' koji je propustio najviše prilika u finalima grend slemova sa igračima koji nisu iz kruga Federera i Nadala."

Bubanj je analizirao i protivnika, rekavši da je Cicipas kompletan teniser.

"On je univerzalan igrač. Vi obično znate ko je kakav, na primer, znate Zverev – dominantan servis, neki osnovni udarci kojima se traži poen. Cicipas može sve – dobro se kreće, dobro igra, razmišlja, opasan je iz bekhenda... To je, s jedne strane, opasnost ali je, s druge strane, dobro kada imate igrača koji nema nešto dominantno jer ne morate da se plašite nečega ako će ga krenuti. Igrate protiv Zvereva, njega krene servis i vi ste u dobrom delu nemoćni. Ponavljam, Novak je taj kod kojeg su i nož i pogača. Mislim da nema uopšte priče o tome da Cicipas može da se nametne u bilo kom delu. Đoković odlučuje o tome kako će, koliko i na koji način će se igrati."

"Prilika da Novak pokaže ko je profesor, a ko učenik"

Nedavno su igrali na mastersu u Rimu, kada je Đoković volšebnim preokretom došao do četvrte uzastopne pobede. Bubanj ističe da je, koliko god to bio značajan turnir, Novakov nastup u prestonici Italije bio test, kako bi video na kom je nivou, ali i otkrio "nekoliko protivničkih karata".

"Sigurno je da će igrati ulogu. Često mladi igrači izgore kada se nađu prvi put u nekoj novoj ulozi. Ako se setimo i finala Ju-Es opena u kojem su igrali Tim i Zverev, na kraju je peti set izgledao kao da igraju dva rekreativca – slomljeni, umorni, jedva su servirali... Mislim da je čitav sistem grend slema i ono što ja često naglašavam da su to mečevi koji, kada uđete na teren, vi bez tri sata ne izlazite, nešto sasvim drugo. Na duže staze, onaj koji stane protiv Novaka ne vidi kraj meča, a svakako da ne vidi svetlo na kraju tunela u vidu pobede."

Za kraj, potvrdio je da Đoković ima imperativ pobede i da očekuje trijumf maksimalnim rezultatom, jednom briljantnom partijom srpskog asa.

"Ako se setite Australije pre dve godine, kada je bilo kako Nadal razbija fantastično, Cicipas igra super, pa su se onda sreli... I, odjednom, to je izgledalo kao profesor i učenik. Prilika je da pokaže da je profesor, pravi je momenat, nema više tu ni izgovora ni priče – ovo mora da osvoji i onda na istoriju", zaključio je Bubanj za RTS.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво