Читај ми!

Ko stoji na Đokovićevom putu do devete titule u Melburnu

Žreb za Australijan open održan je u petak ujutru i najbolji teniseri sveta dobili su protivnike i potencijalni put do završnice turnira. Osim takozvanih "mina" i nezgodnih protivnika koji će ih na istom zadesiti, brinuće i o mogućim organizacionim problemima, odlaganju mečeva i eventualnom otkazivanju ukoliko se pojavi novo žarište koronavirusa. Međutim, organizatori su najavili da će prvi grend slem biti održan po planu i zato je prava prilika da vidimo šta Novaka Đokovića očekuje na njegovom putu, onom koji ga može odvesti do devete titule na Australijan openu.

Ко стоји на Ђоковићевом путу до девете титуле у Мелбурну Ко стоји на Ђоковићевом путу до девете титуле у Мелбурну

Žreb je, kao i sam turnir, odložen zbog jednog pozitivnog nalaza radnika u jednom od hotela u kojima su smešteni učesnici, što je pojačalo strepnje da bi svaki sledeći incident mogao da ima ozbiljnije posledice.

Srećom, ponovnim testiranjem više od 500 ljudi koji će uzeti učešće na Ozi openu nije potvrđen nijedan slučaj zaraze i, uz uveravanje direktora Krega Tajlija da postoji veliki trud da takmičenje prođe u najboljem redu, možemo da se posvetimo onom važnijem i lepšem – sportu.

Na predstojećem Australijan openu (8-21. februar) učestvovaće šestorica srpskih tenisera, uz dve predstavnice naše zemlje – Nina Stojanović i Olga Danilović.

Svakako, kao i obično, najviše se očekuje od Novaka Đokovića, koji u Melburn stiže kao branilac titule i najuspešniji igrač u istoriji turnira. Đoković je do sada osam puta osvajao pehar namenjen šampionu i ponovo važi za najvećeg favorita.

Glavni rival će mu ponovo biti Rafael Nadal sa kojim bi mogao da se susretne u finalu, ali pre toga mora da preskoči šest velikih i važnih prepreka, a neće svaka biti laka. Novak je postavljen za prvog nosioca i predvodnik je gornje polovine žreba u kojoj se nalazi još nekoliko momaka "gladnih" uspeha.

Prvo kolo: Žeremi Šardi

Omiljeni turnir Đoković će započeti duelom sa Žeremijem Šardijem, 33-godišnjakom iz Francuske koji polako ulazi u poslednju fazu karijere. Šardiju je najbolji plasman 25. mesto na ATP rang-listi, umeo je da iznenadi i favorizovane protivnike, ali mu srpski igrač nikada nije odgovarao.

Njih dvojica su se do sada sastali 13 puta i u svim mečevima je Novak izlazio kao pobednik. Bio je toliko ubedljiv da rivalu nije prepustio nijedan set u međusobnim okršajima, pa se i sada očekuje nešto slično. Francuz možda bude imao snage da parira jedan set, ali će to verovatno biti sve od njega u predstojećem meču.

Drugo kolo: Pobednik meča Frensis Tijafo – Stefano Travalja

Ukoliko očekivano preskoči prvu prepreku na "Rod Lejver areni", aktuelnom šampionu sledi duel sa pobednikom meča Frensis Tijafo – Stefano Travalja. Amerikanac i Italijan će igrati neizvestan meč koji bi lako mogao da ode u pet setova.

Tijafo više voli nastupe na tvrdoj podlozi, ali je Travalja u formi, plasirao se u polufinale pripremnog turnira i sigurno je da ima velike ambicije. Biće to solidni izazovi i dobro zagrevanje za drugu sedmicu, posebno jer se Srbin nikada nije sastajao sa Tijafoom i Travaljom.

Treće kolo: Tejlor Fric ili Rajli Opelka

Treća runda je obično ona u kojoj stižu nešto zvučniji i kvalitetniji protivnici, pa je tako i ovoga puta. Očekuje se da u ovoj fazi sa druge strane mreže bude neki od Amerikanaca – Tejlor Fric ili Rajli Opelka. I oni su veliki favoriti na startu (protivnici Jen-Hsun Lu i Albert Ramos-Vinjolas), a obojicu karakteriše snažan i kvalitetan prvi servis.

Poput mnogih sunarodnika, Fric i Opelka važe za dobre servere, ali isto tako znamo da ih Novak uspešno razoruža svojim neverovatnim riternima. Očekuju se "bombe" i dobar uvertira za ono što ga očekuje već, nadamo se, dva dana kasnije.

Četvrto kolo: Stan Vavrinka ili Miloš Raonić

Prvi finalista i grend slem u kosturu. Četvrto kolo je obično prekretnica na velikim turnirima i prelazak iz prve u drugu sedmicu. Kada se pogleda deo žreba u kojoj se nalazi Đoković, jasno se izdvajaju dva imena – Stan Vavrinka i Miloš Raonić. Švajcarac zna kako se osvajaju grend slemovi, trijumfovao je u Melburnu 2014. godine, a u još nekoliko navrata igrao nestvarne mečeve baš sa Novakom.

Raonić se 2016. našao u borbi za vimbldonski trofej, a i tokom ATP kupa je pokazao na kakvom nivou može da igra. Ipak, do sada nije osetio slast pobede nad srpskim "brojem 1" i valjalo bi da tako ostane.

Četvrtfinale: Aleksander Zverev ili Gael Monfis

Dvojica najbolje rangiranih igrača u prvoj četvrtini su Saša Zverev i Gal Monfis. Zverev je izgubio od Novaka na ATP kupu u duelu Srbije i Nemačke, ali je pokazao da ume da se suprotstavi najboljem igraču sveta. Posle Đirona, Danijela i verovatno Manarina, trebalo bi da sa Monfisom odlučuje o četvrtfinalisti.

Francuz dugo nije napravio veliki rezultat na grend slemovima i biće silno motivisan, ali je pitanje u kakvoj je formi. Predviđeni raspored pokušaće da im poremete dvojica Srba – Dušan Lajović koji je postavljen za 23. nosioca i Miomir Kecmanović. Obojica se nalaze u tom delu žreba i bilo bi veoma lepo i značajno za naš tenis ukoliko bi baš neko od njih došao do okršaja sa Đokovićem.

Polufinale: Dominik Tim

Može se reći da je Dominik Tim dobio možda i najlakši žreb do polufinala od svih iz top 5, ali to ne znači da će se prošetati do završnice. Iako je već viđen u polufinalu, moraće da savlada igrače poput Iga Imbera, Grigora Dimitrova, Pabla Karenja Buste, Denisa Šapovalova, Dijega Švarcmana... Počinje od Mihaela Kukuškina koji nije uvek idealan protivnik za prvo kolo grend slema.

Finale: Nadal, Medvedev ili neko treći?

Kao i na svakom velikom turniru u prethodnoj deceniji, svi ljubitelji tenisa u borbi za trofej očekuju Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Srbin i Španac su se etablirali kao dvojica od trojice najboljih svih vremena i u Australiji će pokušati da dodatno zacementiraju tu poziciju. Osim međusobno, moraće da se odupru naletim mlađih igrača koji žele da ih skinu sa trona.

"Bik sa Majorke" mogao bi da u prva dva meča igra sa Srbima, pošto mu je protivnik Laslo Đere, a onda ide na boljeg iz meča Troicki – Mo. Najviši nosilac u njegovoj četvrtini je Stefanos Cicipas i on bi mogao da spreči Rafu da dođe do polufinala, gde bi, prema aktuelnom rasporedu, mogao da ga sačeka Danil Medvedev.

Rus igra izuzetno na betonu i na toj podlozi ima najveće šanse. Moraće verovatno da eliminiše i Filipa Krajinovića ako želi daleko da dogura (protivnik u 3. kolu), kao i Davida Gofena i Bornu Ćorića. Osim spomenutog Cicipasa, šansu čekaju još Andrej Rubljov, Roberto Bautista Agut i Mateo Beretini

Finale je zakazano za 21. februar i videćemo da li će tada iz tunela izaći Nadal ili neko "novo lice".

Neka posle njega na teren istrči Novak Đoković, pa će svejedno biti ko je protivnik.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи