Čitaj mi!

Troicki za RTS: Igrači tražili novi početak, obavestili smo Zimonjića o razlozima smene

Viktor Troicki, novi selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a govorio je o novoj ulozi u kojoj se našao, ciljevima našeg tima, uticaju na njegovu profesionalnu karijeru, ali i reakci smenjenog Nenada Zimonjića. Troicki je istakao da su igrači zatražili smenu selektora i da je to sasvim normalno u svetu sporta.

Viktor je pre nekoliko dana zvanično postavljen na čelo Dejvis kup tima i ističe da je spreman za nove izazove.

"Spreman sam. Zaista, velika čast i odgovornost da budem na čelu Dejvis kup reprezentacije Srbije, koja je imala toliko uspeha u poslednjih desetak godina, čiji sam bio član kao igrač", počeo je Troicki gostovanje u Jutarnjem programu RTS-a.

"Gledam ovo kao neki novi korak za mene i zaista sam uzbuđen zbog svega. Izabran sam od igrača i to mi daje dodatni motiv. Ponosan sam što je tako. Trudiću se da opravdam svoju ulogu i dam sve od sebe da budemo opet šampioni sveta. Naravno, u ovoj situaciji, mnogo više zavisim od igrača nego od sebe samog."

Šampion iz 2010. otkrio je i kako je došlo do ideje da baš on bude predložen i izabran.

"Iskreno, nisam računao da će se desiti ovako rano. Tačno je da je tokom igračke karije, ali krenula je priča od igrača, oni su ti koji su hteli promenu. Nešto novo u timu, svežiju atmosferu i neki novi početak. Izabrali su mene kao selektora. Drago mi je da je tako, bio sam ponosan kada sam čuo tu informaciju."

"Prvo što sam uradio jeste da sam javio Zimonjiću"

Smena selektora Dejvis kup reprezentacije podigla je mnogo prašine, posebno posle Zimonjićeve objave da je iznenađen i da nije obavešten o onome što će se dogoditi.

"Prvo što sam uradio jeste da sam javio našem bivšem selektoru Nenadu Zimonjiću i obavestio ga da postoji šansa da postanem selektor, da ću se kandidovati i da su me igrači predložili. Kada sam podneo kandidaturu, seli smo i pričali sa Zimonjićem – napravili smo timski sastanak. Bio je iznenađen, naravno. Nije očekivao da će se to desiti, ali smo pričali na tu temu, bio je obavešten, rečeno mu je u čemu je razlog smene. Jednostavno, igrači su hteli neku novu energiju", istakao je Troicki, dodajući da je potpuno normalno da u svakom sportu dođe do zasićenja na relaciji igrači-trener, pa i u tenisu.

"Ziki je bio sjajan selektor, imao je mnogo uspeha i ja se nadam da ćemo nastaviti istim putem. Daću sve od sebe da se to i desi."

Nije neobična situacija u svetskom tenisu da igrač koji je još aktivan sedne na klupu nacionalnog tima, tako je uostalom počeo i Zimonjić, ali Troicki ističe da svi oni u nekom trenutku karijere osete čari trenerskog posla.

"Kao trener, nemam zvaničnog iskustva. Ali tokom svih ovih godina u Dejvis kupu sam učio i video svašta. Davao sam savet čak i kao igrač, gledajući sa strane. Uglavnom su se svi trudili da pomognu nekim savetima igračima na terenu, tako da će to biti i ovoga, samo možda u malo službenijem obliku."

"Kraj karijere samo u Dejvis kupu"

Šta novi posao znači za igračku karijeru Viktor Troickog – da li predstavlja kraj?

"Kraj reprezentativne karijere u Dejvis kupu. Znači, neću više igrati u tom takmičenju. Odlučio sam da ustupim mesto mlađima i trenutno bolje plasiranima. Verujem u njih, zato sam i prihvatio ovu odgovornost da budem na čelu reprezentacije. Mislim da ponovo možemo da osvojimo."

Srbija je u januaru trijumfovala na inauguralnom takmičenju u ATP kupu u Australiji, ali zbog pandemije koronavirusa još nije poznato da li će braniti trofej.

"ATP kup je sasvim drugačije takmičenje, nisam još oficijelno selektor jer to odlučuje prvi igrač. Ne znam još ni da li ćemo nastupati uopšte, to zavisi od Novakove prijave i da li će odlučiti da igra, pošto je pre neki dan tek odlučeno da će ATP kup biti organizovan. Ako budemo igrali, nadamo se opet odbrani titule."

Pored toga, želja je i da se vrati "salatara" u Srbiju.

"To je cilj. Sledeće takmičenje u Dejvis kupu je tek krajem sledeće godine, finalni turnir gde će učestvovati 16 ekipa. Sigurno da nam je želja da prođemo dobro i opet trijumfujemo, da vratimo pehar kod nas. Sa ovim igračima stvarno verujem da možemo to da ostvarimo. Pored Novaka, koji je naravno glavna karika tima i od njega se očekuje najviše, imamo sjajne igrače koji su mnogo napredovali i igraju veoma dobro."

"Od Ducija Lajovića, Filipa Krajinovića, Lasla Đerea, do Miomira Kecmanovića koji je vrlo perspektivan i biće sve bolji u budućnosti. Sjajan tim, bitno je da ostane dobra atmosfera. To je neki moj posao, da bude sve podređeno igračima, zato ću se truditi da budem uz njih i da imamo uspeha", zaključio je Troicki za RTS.