Читај ми!

Deset godina od trijumfa "ćelavaca" u Dejvis kupu

Tačno deset godina prošlo je otkako je reprezentacija Srbije ostvarila najveći uspeh u istoriji srpskog tenisa. Te 2010. godine osvojen je Dejvis kup, a ceo svet saznao je da najbolji tenis igraju Srbi.

Srbija je 2010. godine prvi put u istoriji osvojila Dejvis kup, nezvanični teniski šampionat sveta, a ekipu koju je predvodio selektor Bodan Obradović činili su Novak Đoković, Janko Tipsarević, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić.

Zlatna četvorka srpskog tenisa u velikom finalu savladala je Francusku i to posle preokreta. "trikolori" su posle dubl mečeva drugog dana finalnog vikenda vodili sa 2:1 u pobedama, a onda su trijumf srpskoj ekipi doneli Novak Đoković i Viktor Troicki.

Srbija je tako postala šesta reprezentacija koja je do trofeja došla posle prednosti gostiju od 2:1, a tek treća, posle Švedske i Hrvatske, koja je trijumfovala u svom prvom finalu.

Odlučujući poen Srbiji doneo je Viktor Troicki, koji je u tri seta savladao Mikaela Ljodru (6:2, 6:2, 6:3).

Prethodno je izjednačenje doneo Novak Đoković protiv Gaela Monfisa, a to je bila druga pobeda najboljeg tenisera sveta tokom finalnog vikenda.

"U istoriji, ovo je jedan od najboljih sportskih rezultata koje je naša zemlja ikada ostvarila. Ovaj trijumf je pojedinačno i timski najveći uspeh u našim karijerama do sada", rekao je 2010. u Areni nakon osvajanja "salatare" najbolji teniser Srbije Novak Đoković. 

Finale Dejvis kupa 2010. godine direktno je prikazano u više od 170 zemalja, a mečeve je prenosilo 36 televizijskih kuća.

Srbija je do finala došla pobedama protiv SAD u Beogradu (3:2), Hrvatske u Splitu (4:1) i Češke u Beogradu (3:2).

Finalni duel u Beogradu obeležilo je i šišanje "na nularicu" srpskih tenisera nasred terena Beogradske arene, koji su na taj način proslavili najveći uspeh u istoriji srpskog tenisa.

Slavlje srpskih tenisera i navijača nastavljeno je uz trubače na platou ispred Beogradske arene

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво