Читај ми!

Osmorica najboljih, ali u Londonu može biti samo jedan

Teniska sezona je na izmaku i ostao je još samo jedan događaj, onaj najkvalitetniji – Završni turnir u Londonu na kojem će učestvovati osmorica najboljih u 2020. godini. Takmičenje u "O2 areni" počinje u nedelju i trajaće do 22. novembra, uz veoma kvalitetnu postavu. Za prestižni trofej boriće se Novak Đoković, Rafael Nadal, Dominik Tim, Danil Medvedev, Aleksander Zverev, Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov i Dijego Švarcman.

Осморица најбољих, али у Лондону може бити само један Осморица најбољих, али у Лондону може бити само један

Poslednji put domaćin Završnog turnira biće London, pošto će od sledeće godine domaćin biti Torino.

Ovoga puta, igraće se bez prisustva publike, zbog pandemije koronavirusa, a učesnici će biti smešteni u "mehuru", kao na grend slemovima ili u završnici NBA lige.

Srbija će 13. put imati predstavnika, pošto je Đoković prvi obezbedio plasman, posle čega će i rekordni, šesti put, godinu završiti kao svetski "broj 1".

Glavni rival Rafael Nadal takođe će učestvovati, dok će Rodžer Federer izostati zbog povrede, ali to ne znači da će spektakl biti umanjen ili da će kvalitet tenisa biti slabiji.

Ali, da krenemo redom i vidimo šta nas to očekuje u Londonu sledeće sedmice…

1. Novak Đoković (Srbija) – 11.630 bodova

Najbolji teniser sveta i šesti put u karijeri će godinu završiti kao "broj 1", čime je izjednačio rekord legendarnog Pita Samprasa. Potpuno zasluženo, pošto je Novak Đoković osvojio četiri turnira – Australijan open, Dubai, Sinsinati i Rim.

Sve do sada već čuvene diskvalifikacije sa Ju-Es opena imao je mogućnost da sezonu završi bez poraza, ali je način na koji je izgubio sva tri meča poprilično zabrinjavajući.

Osim što je sa turnira u Njujorka izbačen jer je pogodio linijskog sudiju lopticom, u finalu Rolan Garosa ga je deklasirao Rafael Nadal, dok je protiv Lorenca Sonega u Beču bio toliko nezainteresovan, da je izgledalo kao da namerno hoće da izgubi.

Turnir najbolje osmorice nije osvojio još od 2015. i imaće veliki motiv da se ponovo vrati na tron. Uslovi mu odgovaraju, kada je u formi ne postoji igrač koji može da ga pobedi i sigurno je da će i ovoga puta biti prvi favorit za osvajanje titule.

Ona bi mu mnogo značila i na drugom planu, pošto je na korak do obaranja rekorda Rodžera Federera po broju nedelja na čelu ATP rang-liste.

2. Rafael Nadal (Španija) – 9.450 bodova

Nadalu će nastup na Završnom turniru biti jubilarni, deseti u karijeri, a potpuno neverovatno zvuči podatak da ga nikada nije osvojio. Štaviše, samo je dva puta u prethodnih devet pokušaja stizao do finala.

"Bik sa Majorke" je ove godine potvrdio da je kralj šljake 13. titulom na Rolan Garosu i ubedljivim trijumfom nad Đokovićem u finalu. To mu je bio tek drugi trofej, dok je sledeći nastup imao na mastersu u Parizu.

U "Bersiju" je zaustavljen u polufinalu i ponovo je imao problema sa brzom podlogom u dvorani. Isto će biti u Velikoj Britaniji, pa će Rafa morati da bude i bolji nego na turnirima koje je osvajao, ukoliko želi da prvi put London napusti kao pobednik.

3. Dominik Tim (Austrija) – 8.325 bodova

Dugo se čekalo da neko razbije dominaciju "velike trojke" na grend slemovima, a da se ne zove Stan Vavrinka. Od kada su na veliku scenu zgazili predstavnici novog talasa, licitiralo se ko će i kada doći do grend slem trofeja. I ko će od njih imati najviše…

Nekoliko godina niko nije uspevao, ali je to za rukom konačno pošlo Dominiku Timu i to na Ju-Es openu, iako se iskristalisao kao drugi najbolji igrač na šljaci.

Imao je Austrijanac sreće što je Đoković diskvalifikovan jer je lopticom pogodio sudiju, ali je priliku iskoristio i došao do najvećeg uspeha nakon preokreta u finalu, u kojem je protiv Zvereva bio na ivici ambisa.

Posle tog uspeha nije uradio ništa značajnije, pa će, uz sitne probleme sa povredama, pred okršaj najboljih osam biti možda i najveća nepoznanica.

4. Danil Medvedev (Rusija) – 6.970 bodova

Prošla godina fantastična, ova daleko od toga – Danil Medvedev sve do pre nekoliko dana nije ličio na igrača koji je u 2019. ostvario skoro 60 pobeda i osvojio četiri pehara, od kojih su dva bila na mastersima.

Mučio se, nije odigrao nijedno finale, sve do nastupa u pariskom "Bersiju", gde je ipak pokazao da su mu adaptiranje na protivnika i okolnosti, možda i najmoćnije oružje uz, ne tako karakterističnu, tehniku udaraca.

Pobedio je Kevina Andersona, Aleksa de Minora, Dijega Švarcmana i Miloša Raonića, pre nego što je u finalu napravio preokret protiv Aleksandera Zvereva. Važan podstrek pred London gde će mu takođe uslovi ići na ruku.

5. Aleksander Zverev (Nemačka) – 5.125 bodova

Dva pehara u Kelnu i finale u Parizu potvrđuju da se Saša Zverev nalazi u odličnoj formi i da bi mogao da ponovi uspeh iz 2018, kada je iznenadio brojne favorite i trijumfovao u Londonu. Igrao je i finale Ju-Es opena koje je morao da dobije jer je imao ogromnu prednost, ali kada je on u pitanju, trenutno postoji veliko "ali"…

"Znam da bi neki voleli da mi obrišu osmeh sa lica, ali ja se zadovoljno smejem. Srećan sam, osećam se nikad bolje na terenu i uskoro ću postati otac", izjavio je posle poraza od Medvedeva u "gradu svetlosti".

Osvrnuo se na optužbe bivše devojke Olge Šaripove za zlostavljanje i fizičke napade, negirao ih, ali koliko god pokušavao da eskivira sve što mu se dešava, moguće je da će celokupna situacija uticati i na njegov tenis.

6. Stefanos Cicipas (Grčka) – 4.625 bodova

Cicipas je branilac titule na Završnom turniru, ali ne može se, barem ne u ovom trenutku, reći da je među glavnim favoritima da ponovi ono što je učinio pre 12 meseci. Glavni razlog je poprilično slaba forma u kojoj se nalazi poslednjih nekoliko meseci.

Samo dva polufinala i jedno finale u drugom delu sezone su premalo za momka koji je sigurno jedan od najtalentovanijih i najkvalitetnijih igrača na svetu. Usput, imao je i povredu butnog mišića koja ga je odvojila od reketa neko vreme.

Međutim, u prestonicu Engleske doputovao je potpuno spreman i sigurno s namerom da trijumfalno završi godinu u kojoj je osvojio samo jednu titulu.

7. Andrej Rubljov (Rusija) – 3.919 bodova

Ako izuzmemo osvajače grend slemova, Andrej Rubljov je obeležio tenisku godinu za nama i igrač je koji je ubedljivo najviše napredovao, ne samo igrački, nego i mentalno.

Nekako u senci "zvučnijih" imena poput Medvedeva, Cicipasa i Zvereva, Rus je uspeo da se izdigne i, posebno posle duge pauze zbog koronavirusa, pokaže da će ubuduće biti jedan od favorita na svakom takmičenju na kojem se pojavi.

Završio je sa čak pet pehara, po čemu je najbolji na ATP turu, uz neverovatan odnos pobeda i poraza (40-8).

Pre nego što ga je Vavrinka eliminisao na mastersu u Parizu, zabeležio je 11 uzastopnih trijumfa i definitivno će u Londonu imati šansu na, omiljenoj mu, tvrdoj podlozi. Ukoliko dobro započne turnir, ne bi bilo iznenađenje da ode do same završnice.

8. Dijego Švarcman (Argentina) – 3.455 bodova

Slično kao i u slučaju sa Rubljovom, momak iz Buenos Ajresa iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, ali u London stiže možda kao jedini autsajder na turniru.

Švarcman je u 2020. odigrao 37 mečeva i pobedio na 25, igrao tri finala i sva tri izgubio, ali je tokom sezone na šljaci pokazao da je zasluženo u samom vrhu svetskog tenisa. U Rimu je borbu za titulu izgubio od Đokovića, a da je prethodno pobedio Nadala (prvi put u karijeri), dok je na Rolan Garosu dogurao do polufinala.

Omaleni "peke" u "O2 areni" neće imati šta da izgubi i moći će da igra bez ikakvog pritiska, pošto će mu nastup na Završnom turniru biti nagrada za izuzetne partije tokom godine. Kada je tako, uvek može biti neugodan rival…

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво