Читај ми!

Ni grend slem, ni masters, ali turnir tako važan za Novakovu karijeru

Predstojeći turnir u Beču, bez obzira na to što nije grend slem niti masters, već "samo" događaj iz Serije 500, biće jedan od najvažnijih u novijoj teniskoj istoriji. Takmičenje koje je počelo u nedelju i traje do 1. novembra, moglo bi da nam donese odgovore o novim rekordima ka kojima hita najbolji teniser današnjice – Novak Đoković.

Ни гренд слем, ни мастерс, али турнир тако важан за Новакову каријеру Ни гренд слем, ни мастерс, али турнир тако важан за Новакову каријеру

Đoković se nalazi na prvom mestu ATP rang-liste sa nešto manje od 2.000 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca i najvećeg rivala Rafaela Nadala.

Zbog nesvakidašnjeg ispadanja u ranoj fazi Ju-Es opena, potom i poraza u finalu Rolan Garosa, ali i istorijske šanse da već sada matematički obezbedi nekoliko velikih rekorda, Novak je odlučio da prihvati "vajld kard" organizatora i vrati se u Beč posle punih 13 godina.

"Beč ima veliku tenisku tradiciju. Ovo je jedna od najboljih teniskih dvorana, sa izuzetnom podlogom", istakao je po dolasku u austrijski grad.

Godine 2007, u svom drugom nastupu, osvojio je titulu pobedom nad Stanom Vavrinkom, dok bi ovoga puta bio zadovoljan i mnogo slabijim učinkom. Naravno, bez obzira na kvalitet protivnika, Đoković uvek cilja titulu, ali mu je u Beču potrebno da ostvari dve pobede kako bi obezbedio "broj 1" na kraju sezone.

Prvo kolo donosi mu srpski derbi sa sunarodnikom Filipom Krajinovićem, a potom i pobednika meča Tejlor Fric – Borna Ćorić. Ukoliko preskoči prve dve prepreke i plasira se u četvrtfinale, zvanično će šesti put godinu završiti na prvoj poziciji.

Time bi se izjednačio sa jednim od idola Pitom Samprasom, koji je jedini u istoriji šest puta završavao godinu kao najbolji teniser sveta, i iza sebe ostavio pomenutog Nadala, Rodžera Federera, Džimija Konorsa…

"Pariz preskačem, posle Beča idem u London. Ciljevi su jasni, želim da završim godinu kao broj jedan i da steknem značajniju prednost za prva tri meseca 2021. jer ću tako ostvariti jedan od dva najveća cilja… Moj cilj je da budem istorijski broj jedan i na tome radim."

Iako je više puta naglašavao da raspravu o GOAT tituli (najvećem svih vremena) ostavlja drugima, jasno je da u ovoj fazi karijere želi da se fokusira na to da je završi sa najvećim brojem nedelja na prvoj poziciji, kao i sa najvećim brojem grend slem pehara.

Što se drugog parametra tiče, trenutno zaostaje tri za prvoplasiranim Federerom i Nadalom, ali bi po drugom mogao da postane neprikosnoven već u martu.

U slučaju da sačuva prednost, tačno osmog marta, na Dan žena, izjednačio bi učinak Švajcarca od 310 nedelja na čelu ATP karavana. Rodžer je dugo godina bio prvi i činilo se da niko neće uspeti da skine njegov rezultat, ali mu je Srbin sada "za vratom".

"Želim da rekord poklonim supruzi Jeleni i majci Dijani. Nadam se da ću u tome uspeti", istakao je između ostalog.

Vikend nakon toga mogao bi da bude istorijski, a ukoliko računamo da Novak ima još sigurno tri-četiri sezone na vrhunskom nivou, ne bi bilo začuđujuće da postane prvi koji je probio magičnu granicu od 400 nedelja kao najbolji teniser sveta.

"Prepuštam raspravu o GOAT-u drugima... Pokušavam da zadržim prvo mesto, Sampras mi je bio idol dok sam odrastao i bilo bi neverovatno da stignem taj rekord."

Međutim, posao u Beču neće biti nimalo jednostavan – predstojeća "petstotka" biće verovatno najjača otkad se igra tenis u ovom rangu. Petorica iz top 10 će se naći na plavom betonu u gradskoj hali, mogli bismo u četvrtfinalu da gledamo i okršaj Đokovića i Dušana Lajovića, dok je projektovani rival za polufinale Stefanos Cicipas.

"Trenirao sam sa Filipom i šalili smo se na temu žreba i toga da bismo mogli da se susretnemo u prvom kolu. Šanse su bile male, ali eto nas. Imamo sličan stil igre, on voli tvrde podloge, može da igra brzo na njima i veoma je talentovan."

Ni druga polovina kostura, koju predvodi Dominik Tim, nije naivna – tu su imena poput Keija Nišikorija, Stana Vavrinke, Kaspera Ruda, Janika Sinera, Danila Medvedeva, Gaela Monfisa, Pabla Karenja Buste…

"Hotel u kome smo smešteni je odličan, kao i tereni, dobra je hrana, imamo sve uslove koji su nam potrebni da se takmičimo. Na dva turnira do sada (u Njujorku i Parizu) su pravila bila ista. Sjajno je što imamo priliku da se takmičimo, moramo da budemo zahvalni na tome", pohvalio je Novak organizatore turnire.

Zbog promenjenog sistema bodovanja, najbolji igrač Planete odlučio je da preskoči masters u Parizu na kojem je prošle sezone osvojio pehar. Ostaće mu 1.000 bodova iz "grada svetlosti" i takmičarsku godinu bi trebalo da završi nastupom na Završnom turniru u Londonu.

Tek u prestonici Engleske ima šansu da poveća bodovnu razliku, pošto je pre nešto više od 12 meseci ispao u grupi, uz samo jednu pobedu, pa ga čeka potencijalnih 1.250 bodova.

Đoković nije trijumfovao na turniru najbolje osmorice još od 2015, što će mu sigurno biti dodatni motiv da gas stisne do kraja, ali pre toga mora da ostavi dobar utisak u Beču i rivalima pošalje jasnu poruku. Kada to bude učinio, ostaće samo ciljna ravnina do novih rekorda…

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво