Čovek koji je pobedio Nadala na Rolan Garosu "guglao" kako da se ubije

Robin Soderling ostaće će upamćen kao čovek koji je zaustavio neverovatnu seriju Rafaela Nadala na Rolan Garosu. Švedski teniser je 2009. godine pobedio Španca u četvrtoj rundi i prekinuo niz "kralja šljake" od 31 uzastopne pobede u Bulonjskoj šumi.

Međutim, taj detalj doneo mu je više problema nego koristi u karijeri, pošto je imao psihičkih problema, zbog kojih je u jednom trenutku razmišljao da se ubije.

"Bio sam konstantno anksiozan, to me je gnječilo iznutra. Sedeo sam u stanu i samo zurio u jednu tačku, i najmanja buka bi mi izazvala paniku. Kada bi pismo (od poštara) palo na otirač ispred vrata, toliko bih se uspaničio da bih pao na pod. Tresao sam se od straha kada telefon zazvoni", otkrio je Soderling za švedski radio.

Posle pobede nad Nadalom, Robin je deklasirao Nikolaja Davidenka i dobio Gonzalesa u maratonskom meču, a onda je ponovo bio deo istorije, samo ovaj put na "pogrešnoj" strani – Federer ga je pobedio u finalu sa 6:1, 7:6 (7-1) i 6:4 i "napokon", po prvi put u karijeri, pariski grend slem.

"Postojala su samo trojica tenisera od kojih bi mogao da izgubim. Ostale sam morao da pobeđujem. Osećao bih se loše ako izgubim, to bi bio neuspeh."

Robin je priznao da se osećao loše i posle osvajanja poslednje titule – neposredno pre nego što mu je dijagnostifikovana mononukleoza u 2011, u finalu Bostada je deklasirao Davida Ferera sa 6:2, 6:2, što će mu, ispostaviće se, biti poslednji trofej u karijeri.

"Uspaničio sam se, počeo sam da plačem. Plakao sam i plakao. Vratio sam se u hotel i bacio se na krevet. Svaki put kada bih pomislio da se vratim na teren, uspaničio bih se. Prvi put u životu sam osetio da, koliko god da želim, ne mogu da se nateram, pa makar mi uperili pištolj u potiljak."

Soderling je priznao i da je "guglao" kako izvršiti samoubistvo jer je "sve bolje od ovog života u paklu".

"Veoma je retka situacija da se priča o psihičkim problemima koje imaju vrhunski sportisti i zbog toga sam ja odlučio da napravim korak i progovorim. Onima koji su posvetili život sportu, kao i ljudima iz njihovom okruženja, poručujem da naporno treniraju i sve prihvataju jednostavno. Iz ove perspektive, poručujem im da se bave sportom jer se osećaju prijatno dok to rade, a ne zbog pritiska. Ako napravite uspeh, pokušajte da zadržite tu perspektivu i da to na vas ne utiče mnogo. Ukoliko u tome uspete, sve će biti u redu", zaključio je Soderling.

Karijeru je konačno završio 2015. zbog mononukleoze, najbolji plasman mu je četvrto mesto na ATP rang-listi.

Igrao je dva finala Rolan Garosa, i četvrtfinala Vimbldona i Ju-Es openu.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво