Želela je da upozna Đokovića i ostala "zarobljena" u Americi

Navijači na razne načine pokušavaju da animiraju i upoznaju svoje sportske idole, i spremni su da preuzmu velike rizike kako bi to učinili. Kontakt, po koja prozborena reč ili fotografija sa voljenim sportistom uspomene su koje traju čitav život, ali postoje situacije koje se ne završe po planu. Štaviše...

Pandemija koronavirusa blokirala je čitav svet, države i dalje traže način da izađu iz karantina i nastave sa normalnim životom, dok je i sudbina sporta pod znakom pitanja.

I budućnost jedne mlade devojke ugrožena je zbog pokušaja da ostvari životni san i upozna svog omiljenog tenisera – Novaka Đokovića.

Silvina Funes, 31-godišnja devojka iz Argentine, godinama je maštala da će uspeti da sretne Đokovića, iako je samo jednom u životu napustila rodni Berasategi, gradić u blizini Buenos Ajresa. Predavala je engleski jezik u privatnoj školi u obližnjem Banfildu i predsednica je Novakovog fan-kluba u Argentini.

Život joj je bio težak, od početka godine nije primila niti jednu platu jer je obaveštena da joj ugovor, koji se obnavlja na svakih godinu dana, neće biti produžen. Tražila je da radi od kuće, nije dobila dozvolu i svaki dan je morala da menja dva voza kako bi došla do posla. Ipak, odlučila je da će 2020. biti godina u kojoj će ostvariti želju...

Svu ušteđevinu je potrošila, kupila avionsku kartu i 27. februara otputovala u Sjedinjene Američke Države. Konačna destinacija – Indijan Vels, "grad bogatih" u Kaliforniji, gde je 12. marta trebalo da počne jedan od najvećih teniskih turnira na svetu.

Imala je vremena da nauči sve tajne pustinje, stigla je kod Mirjane, prijateljice iz Srbije koja živi u Los Anđelesu – plan je bio savršen.

Počela je da simpatiše Novaka posle pobede nad Žo-Vilfridom Congom i osvajanja Australijan open 2008. godine. Svidelo joj se, navodi, kako je imitirao svoje protivnike i tako "promenio strukturu teniskog sveta".

"Za Rodžera (Federera) tenis izgleda kao posao, a Đoković je sportu dao novi osećaj. Pokazao je da istovremeno možete i da se zabavljate", rekla je Funesova za La Nasion.

Uz pomoć prijatelja iz Argentine, napravila fan klub Novaka Đokovića pre 10 godina, želeći da dobije više informacija o našem teniseru, što u to vreme nije bilo nimalo lako – sav fokus je bio na Federeru i Rafaelu Nadalu. Ali je uspela, na Fejsbuku njena stranica ima 80.000 pratilaca, na Istagramu 60.000, dok je na Tviteru skupila 35.000.

Ona je 25. april proglasila "danom Novakovih fanova", o čemu je čak i sajt Teniske asocijacije profesionalaca (ATP) pisao prošle sezone.

Međutim, širenje zaraze i sve veći broj obolelih od kovida 19 prouzrokovao je potpuno zatvaranje zemalja, sport se našao na udaru i događaji su počeli da se otkazuju. Među njima je bio upravo turnir u kalifornijskoj pustinji – zvanično je otkazan 9. marta i to je bila zvanična pretnja da će teniska sezona biti uništena.

Silvinin svet se srušio, nije upoznala Đokovića i, kako sama kaže, plakala je dve noći. Nije ni slutila da će to biti početak noćne more koja traje evo dva meseca. Jedna je od 1.800 zarobljenih Argentinaca u Americi, ostala je bez posla, bez novca i bez sigurnosti šta će se dogoditi sutra.

"Povratni letovi Argentinas Aerolinasa (jedine kompanije kojoj Argentinska Vlada dozvoljava da operiše trenutno) koštaju 529 dolara. Nemam dozboljen limit na svojoj kreditnoj kartici za toliki iznos, a ne mogu ni kasnije da platim jer sada nemam novca. Argentinska ambasada mi nije ponudila nikakvo rešenje. Ako se nalazite u izuzetno ekstremnoj zdravstvenoj situaciji, kao što je ova, oni vam uopšte neće pomoći. Popunila sam obrazac pre tri nedelje i nisam dobila odgovor. Rekli su mi da odem u Majami i čekam na aerodromu."

Uprkos činjenici da su Sjedinjene Države u karantinu, Amerikan Erlajns ne želi da refundira novac za karte. Za Argentinu su od početka krize poletela samo dva aviona, Funesova nije dobila dozvolu ambasade da bude na nekom od njih.

"Ne tražim od Vlade novac da bih živela svakodnevno, samo želim da se vratim kući. Argentina ne dozvoljava svojim državljanima da se vrate."

Depresivna je, izgubila je apetit, a stanje joj se pogoršava kada god vidi da njeni sunarodnici na Instagramu objavljuju užasna iskustva, pošto su ostavljeni na milost i nemilost u Majamiju.

"Ne znam kada ću se vratiti. U ambasadi su mi rekli da tražim novac od porodice, ali moji roditelji su godinama nezaposleni. Oni su neregistrovani radnici i tokom pandemije nemaju posao. Ne mogu da pozajmim novac od njih jer bi to značilo da im oduzimam hranu. Takođe, ne znam da li ću imati da im vratim. Da mi prijateljica ne pomaže, morala bih da se snalazim za smeštaj i hranu."

Iako u potpunom haosu, poštuje mere socijalne distance i sve što je Američka Vlada izrekla.

U prodavnicu ide noseći zaštitnu opremu, ali svakodnevno žali jer ne može da se vrati u rodnu zemlju.

Ističe da Argentinci ne žele da rizikuju sa ljudima koji se vraćaju iz ugroženih područja jer mogu da unesu virus, pa bi upravo Đoković mogao da bude "slamka spasa".

"Deo njegovog tima je znao za žrtve koje sam podnela tokom godina (da bi osnovala fan-klub), bilo je užasno kada sam čula da je Indijan Vels otkazan. Razumem da prioritet u tim danima nisu bili navijači. Pokušala sam da stupim u kontakt sa njim, ali nisam uspela da ga dobijem. Bilo je veoma teško, danima sam plakala, ali sam razumela da je bilo nemoguće videti ga", zaključila je Silvina.

Devojka koja živi za tenis i Novaka trenutno se oseća kao da je izgubila i pre izlaska na teren. Ali, kako sama kaže, nada se da će, kao u tenisu, dobiti novu šansu.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво