Nemoguća misija ili realnost – može li Novak da završi sezonu bez poraza

"Da, to mi je cilj. Šalim se... U stvari, ne šalim se", odgovorio je Novak Đoković neposredno posle titule na ATP turniru u Dubaiju na pitanje novinara da li mu je jedan od ciljeva da sezonu završi bez poraza.

Немогућа мисија или реалност – може ли Новак да заврши сезону без пораза Немогућа мисија или реалност – може ли Новак да заврши сезону без пораза

Iako je govorio sa širokim osmehom na licu, uz blagu dozu neozbiljnosti, u njegovom pogledu i načinu na koji je promenio mišljenje tokom intervjua mogu se naslutiti tragovi stvarne želje da ostvari nešto što nikome nije pošlo za rukom.

Naravno, ko ne bi želeo da bude nepobediv u sportu kojim se bavi, nešto što su u karijerama osetili tek poneki bokseri ili povremeno muška i ženska košarkaška selecija SAD, ali je veliko pitanje koliko je to realno.

Đoković je, kada su se malo slegle emocije posle trećeg pehara u sezoni, spustio loptu na zemlju i priznao da ne razmišlja mnogo o tome, već da želi da se koncentriše na svaki sledeći turnir.

"Zahvalan sam zbog toga što dobro igram i što se dobro osećam. Do sada sam trijumfovao na mnogo uzastopnih mečeva. Pokušaću da nastavim u istom ritmu. Ipak, prerano je da govorim o tome koliko bi dugo to moglo da potraje. Pokušavam da ne razmišljam o procenama. Koncentrišem se na to što treba da uradim sa samim sobom i sa svojim timom kako bih svakodnevno igrao što je bolje moguće i kako bih dobio svaki meč", dodao je najbolji teniser planete.

Ništa nije nemoguće, ali...

Pomisao koja prva pada na pamet jeste da je tako nešto nemoguće, oni duhovitiji poput Endija Rodika rekli bi da će ostati neporažen ako sada završi sezonu, dok ipak možda postoje koliko-toliko realni scenariji.

Đoković je u više navrata pokazao da može da pobeđuje u serijama, pa bi mu za savršenu sezonu bilo potrebno da maksimalno redukuje broj turnira.

Pod pretpostavkom da igra samo one najveće, mogao bi da se nada da neće izgubiti, ali i tu dolazimo do nekoliko važnih i velikih problema.

Prvenstveno, ova godina je olimpijska što znači da će, ionako gust teniski kalendar, biti prenatrpan sredinom godine. Poznato je da mu zlato na Igrama u Tokiju jedan od glavnih ciljeva za 2020. i sigurno ga možemo očekivati u Japanu.

Takođe, drastično smanjenje broja turnira nije moguće iz dva razloga – onog koji se tiče pravila (primera radi, ne može propustiti više od tri takmičenja iz masters serije ukoliko nije povređen = znači, mora da igra najmanje šest turnira iz serije 1.000) i komercijalnih (sponzori i organizatori neće tako lako prihvatiti odsustvo jedne od najvećih zvezda ovog sporta).

Pakleno leto

I laik zna da najveći izazov predstavlja i pakleno leto jer će se veliki i zahtevni turniri nizati jedan za drugim, pa će mu, koliko god znamo da je najmanje uspeha imao u Parizu, najveći problem verovatno predstavljati Ju-Es open.

Novak jeste osvojio Njujork tri puta do sada, ali je često dolazio istrošen u "veliku jabuku" i propuštao priliku da pokupi još koji grend slem trofej. I u ovoj seriji poslednji turnir iz "velike četvorke" dolazi na kraju, što dodatno otežava posao. Zato će, za sve što ga očekuje između maja i avgusta, biti potrebno savršeno tempirati formu.

"To nije teško. Imam iskustvo, nije mi prvi put da sam u olimpijskoj godini. Okružen sam dobrim, stručnim timom i ljudima koji su izuzetno posvećeni svom radu. Poznaju me dobro. Pošto imamo kratkoročni i dugoročni plan za sezonu, sprovodimo određeni program. Činjenica je da od Rolan Garosa do Ju-Es opena ima mnogo takmičenja. Treba znati kako racionalno ulagati energiju i na turnirima i van. Svestan sam toga i to je početna tačka. Ne mogu da obećavam da će sve to uroditi plodom, ali ću se potruditi da bude tako", kaže Novak.

Poslednje dve godine igra između 60 i 70 mečeva, što znači da mora isto toliko pobeda da ostvari, ove sezone možda i više jer je više puta podvukao da žarko želi olimpijsko zlato.

U kalkulaciju o tome koliko je težak poduhvat pred njim treba ubaciti putovanja, konstantnu mogućnost povreda, potencijalni nastup u Dejvis kupu, kao i na Završnom turniru u Londonu gde će igrati samo osmorica najboljih.

Zato se iz budućnosti treba vratiti u sadašnjost i osvrnuti se na sve ono što je Đoković uradio proteklih meseci.

Talasi nepobedivosti

Trenutno u seriji od 21 pobede, što mu je sedmi najduži niz u karijeri. U čak šest navrata od 2010. je ostvario više uzastopnih trijumfa, dva mu nedostaju da nadmaši učinak iz 2013. i 2018, dok je na prelazu između 2013. i 2014, kao i 2015. godine Đoković upisao po 28 pobeda.

Bez premca je ona sa kraja 2010. i početka 2011, tokom koje je 43 puta izlazio sa terena kao pobednik, pre nego što ga je u polufinalu Rolan Garosa zaustavio Rodžer Federer. To je bila peta najduža serija nepobedivosti u istoriji muškog tenisa.

U tom periodu osvojio Dejvis kup, Australijan open, Dubai, Indijan Vels, Majami, Serbian open, Madrid i Rim.

Možda ćemo, ali samo možda, svedočiti prvoj savršenoj sezoni jednog tenisera ako pored njegovog imena na kraju bude stajala nula u kategoriji "porazi".

To ne bi samo značilo da je odigrao bez poraza, već i da je ostvario do sada nedostižni san svakog tenisera – "Zlatni grend slem".

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи