Inovacije, asovi i "srpski" pehar – ATP kup kroz brojeve

Premijerno izdanje ATP kupa završeno je u nedelju, pobedom selekcije Srbije nad Španijom u finalu. Srbija predvođena Novakom Đokovićem savladala je Špance sa 2-1 u pobedama i došla do najvećeg uspeha od 2010. i "salatare" u Dejvis kupu.

Đoković je u singlu savladao Rafaela Nadala, a potom u dublu, zajedno sa Viktorom Troickim, doneo veliko slavlje u meču protiv Felisijana Lopesa i Pabla Karenja Buste.

Prethodno je Roberto Bautista Agut bio bolji od Dušana Lajovića.

ATP kup je novo takmičenje Teniske asocijacije profesionalaca kao pandan baš Dejvis kupu, koji se od prošle godine igra u novembru.

Trajao je od 3. do 12. januara i u mnogim oblastima doneo promene, koje su naišle na dobar odjek u javnosti.

Evo nekih podataka o novom ekipnom takmičenju u tenisu.

Učesnici

U prethodnih 10 dana, najbolje 24 reprezentacije nastupale su u Brizbejnu (Pat Rafter arena), Pertu (RAC arena) i Sidneju (Ken Rouzval arena), gde je odigrana završnica turnira.

Učestvovalo je ukupno 118 tenisera, osmorica iz top 10, među kojima su i Rafael Nadal i Novak Đoković. Rodžer Federer je odlučio da preskoči takmičenje zbog umora i priprema za Australijan open, zbog čega na turniru nije bilo reprezentacije Švajcarske.

Pravila su takva da su igrana po dva singla i dubl, u četvrtfinale su prošle Australija, Velika Britanija, Rusija, Srbija, Španija i Argentina kao pobednici grupa, dok su Belgija i Kanada među osam najboljih došle kao najbolje drugoplasirane ekipe.

Nagradni fond turnira bio je 15 miliona američkih dolara, od koji je nešto više od milion pripalo Novaku Đokoviću.

Raspodela novca zavisila je od jačine protivnika i faze u kojoj se pobede ostvaruju, što je bio isti slučaj i sa ATP bodovima. Jedan igrač mogao je maksimalno da zaradi 750 bodova u zavisnosti od učinka, a Đoković je sa 665 dobio više od ostalih učesnika.

Trojica tenisera bili su prijavljeni kao kapiteni-igrači – Žil Simon (Francuska), Stiv Darsis (Belgija) i Grigor Dimitrov (Bugarska).

Najstariji teniser na ATP kupu bio je japanski dubl igrač Tošihide Matsui iz Japana sa 41 godinom. Rođen je 19. aprila 1978. Najmlađi je Južnoafrikanac Kolovan Montsi (17), rođen 20. novembra 2002. godine.

Australija je najviše "miksovala" i u pojedinačnoj konkurenciji koristila čak petoricu igrača u grupnoj fazi, tokom 129 mečeva odigrano je 304 seta, a četiri selekcije prošle su grupu bez poraza – Australija, Rusija, Srbija i Španija.

"Crvena furija" je bila najdominantnija do finala – osvojila je 90% setova i 65,8% gemova u grupi.

Duel Dana Evansa i Aleksa de Minora, u susretu Velike Britanije i Australije, najduži je bio i trajao 204 minuta (3 sata i 24 minuta).

Skupljača lopti bilo je 235, starosti od 12 do 16 godina, dok je 694 volontera pomoglo u organizaciji, aktivnostima, akreditacionim procesima, pomoći u samim teniskim kompleksima, organizovanju medija, transportu, servisiranju i obezbeđivanju igrača.

Samo devet sudija u stolici je učestvovalo i 145 linijskih.

Poseta

Ukupno je kroz tri teniska kompleksa prošlo 220.319 navijača. Drugi dan turnira (četvrti januar) bio je najposećeniji, pošto je 31.631 gledalac posmatrao mečeve.

Finale Srbije i Španije bilo je rasprodato – na tribinama "Ken Rouzval arene" bilo je 10.223 ljudi i pretežno su navijali za "orlove". To je smetalo Nadalu, koji je rekao da ne poštuju igrače i da su došli sa većom količinom supstanci u telu.

Inovacije

ATP kup doneo je i neke novine koje ne postoje na ostalim turnirima, ali poznajući razmišljanje čelnika Teniske asocijacije profesionalaca, mogu se očekivati i na

1. Zone za timove – poseban sektor u uglovima terena je napravljen za timove, članovi svih ekipa bili su bliži navijačima, ali su opremljeni ekranima na kojima u datom trenutku stižu statistički podaci. Bili su u mogućnosti da prate sve, od svojih do protivničkih parametara, koji su im pomagali tokom samih mečeva.

2. "Koučing" na terenu – u svakom trenutku članovi tima mogli su da daju savete onima koji igraju. Bilo tokom gemova ili u pauzi. Svi treneri i saigrači mogli su da učestvuju u meču.

3. Sobe za strategiju – dozvoljavale neograničen pristup svim statističkim podacima kapitenima i njihovim timovima.

4. Video rivju (VR) – video tehnologija, nešto poput VAR-a u fudbalu. Traži se isto kao i čelendž, može se koristiti za prestupe, gaženje linije prilikom servisa (fut-folt) i ostale situacije koje sokolovo oko ne može da analizira. Ovaj sistem proban je na Next Gen finalu u Milanu, ali je ATP kup prvo zvanično takmičenje na kojem je upotrebljen.

Trofej

Trofej koji je dobila srpska ekspedicija, za razliku od "salatare" iz Dejvis kupa (oblik tanjira), u formi je pravog pehara.

Napravljen je od lokalnih materijala, visok je 50 centimetara i tim od šest umetnika je na dizajnu i proizvodnji pehara utrošilo više od 320 sati.

"ABC Bullion" je bio zadužen za ovaj komad, a ista kompanija proizvodi pehare za Australijan open – Norman bruks čelendž kup i Melburn kup.

Što se dizajna tiče, sadrži 24 srebrne trake koje reprezentuju svaku od zemalja učesnica. Tradicionalno je na postolju, dok na vrhu kristalna sfera tradicionalno predstavlja tenisku lopticu, uz logo turnira.

Ostaće zapisano da je prvi put u istoriji podigla ekipa Srbije.

Mediji

Čak 239 novinara i medijskih radnika iz 150 australijskih i 89 svetskih kuća pratilo je i profesionalno pokrivalo 10 dana ATP kupa. Održano je više od 125 konferencija za medije.

Direktni prenosi iz Brizbejna, Perta i Sidneja puštani su u više od 180 teritorija širom sveta.

Pušteno je preko 15.000 sati prenosa i televizijskog sadržaja svih vrsta tokom ATP kupa.

Teniska asocijacija Australije bila je zadužena za organizaciju i produkciju svih prenosa, a tokom tog procesa korišćeno je okruglo 100 kamera.

Pomoć žrtvama požara

Turnir je bio prava pozornice da se dodatno ukaže na veliki problem koji Australija ima sa požarima, u čemu je prednjačio Nik Kirjos.

Kirjos je pred letnju turneju pokrenuo akciju tokom koje će za svaki odservirani as donirati 200 dolara, kako bi pomogao najugroženijima. Za njim su krenuli mnogi igrači i sportisti – Đoković, Marija Šarapova, Karolina Pliškova, Simona Halep, Serena Vilijams, Luis Hamilton...

Uprava turnira se takođe odlučila na isti potez, samo za 100 australijskih novčanica, a na kraju je od toga skupljeno 132.200 dolara.

Kirjos je upravo i bio igrač sa najviše asova – 69.

Na ceremoniji dodele pehara, Novak i Nadal su ispred svih igrača na ATP turu, donirali još 750.000 fondu za oporavak prirode u ugroženim područjima.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво