Toni Nadal za RTS: Ovo je bila veoma dobra godina za nas

Od pobede u borbi za opstanak 2005. protiv Italijana Andreasa Sepija, Nadal je neporažen u Dejvis kupu, a ove nedelje je dobio sedam mečeva u prethodnih pet dana. O njegovim dostignućima u 2019. godini, rivalstvu trojice najboljih tenisera sveta i odnosu sa Novakom Đokovićem razgovarali smo sa Tonijem Nadalom, koji je trenirao Rafaela od malena, pa sve do kraja prošle sezone, kada se posvetio radu u Rafinoj teniskoj akademiji u Manakoru.

Rafael Nadal je peti put završio godinu na broju jedan, a večeras će pokušati po peti put da osvoji i Dejvis kup. On nije u svakom od prethodna četiri finala igrao, propustio je meč za titulu 2009. zbog povrede, baš kao i prethodno finale Španije 2012, kada ih je savladala Češka u Pragu sa 3:2, ali osvajačima pehara se računaju svi igrači koji su u toj godini odigrali bar jedan meč.

Prvi trofej Dejvis kupa Španija je osvojila 2000. a tada je 14-godišnji Rafael nosio špansku zastavu na svečanom otvaranju finala sa Australijom u dvorani San Đordi u Barseloni. Od te 2000. Španija je bez poraza kod kuće, sinoćni trijumf bio je 31. susret zaredom u kome su Španci trijumfovali kao domaćini, a Nadalu je to bila 31. dobijena partija u nizu u ovom takmičenju, računajući singl i dubl.

Jedini poraz u singlu pretrpeo je sa 17 godina na debiju u Brnu od Jiržija Novaka, ali su on i Felisijano Lopes preokrenuli i taj susret trećeg dana pobedama u singlu i savladali Čehe sa 3:2. Na istom susretu izgubio je partiju u dublu i još tri u narednih godinu dana.

"Za nas je to bila veoma dobra godina, broj jedan nam mnogo znači, jer njemu nije bilo lako tokom svih ovih godina da završi na prvom mestu. Rafael tokom nekoliko godina nije mogao da odigra punu sezonu. Mnogo puta je imao probleme i izuzetno nam je važno što je sada dostigao Federera i Đokovića. Sećam se 2009. da nije bilo povreda, mogao je da okonča sezonu kao prvi. Isto je bilo i 2012. godine. Sada je u tome uspeo i postao najstariji broj jedan na kraju sezone. To baš nije prijatna informacija, ali stigao je u te godine", kaže za RTS Toni Nadal, stric i dugogodišnji trener Rafaela Nadala.

To je do sada najbolje rivalstvo u tenisu: oni su osvojili ukupno 55 grend slemova, ali se Rafa sada sasvim približio Rodžeru, ima samo jedan gren slem manje od njega. Šta mislite da će nam doneti 2020. godina?

"Pričao sam mnogo puta o tom rivalstvu između Đokovića, Federera i Rafaela. To je najznačajnije rivalstvo u našem sportu, to vi kažete, a i ja sam isticao mnogo puta. Kada su me ljudi pitali 2017. godine o rivalstvu sa Federerom, ja sam im govorio: 'Stanite, tu je još jedan momak, koji je jednako dobar kao ova dvojica, Novak Đoković.' Za mene je Novak Đoković izvanredan igrač i uvek nam je bilo teško da ga pobedimo. Ovo rivalstvo nam govori dve stvari: prvo, njih trojica su mnogo, mnogo dobri, jako dobri, a drugo, oni bezrezervno vole taj sport, stalno žele da se bore za titule, što prosto nije normalno. To je najveća razlika između njih trojice i ostalih igrača. Rodžer je osvojio 20 grend slemova, a još uvek želi da bude tu, da pokuša da osvoji još koji. Đoković, koji je mnogo godina bio najbolji, osvojio je 16 grend slemova i još je željan trofeja, stalno je u trci za prvo mesto. Isto važi i za Rafaela, ima 19 grend slemova i želi još i još. To je ta razlika. Sećam se kada je Sampras osvojio 14. grend slem, mislili smo da je nemoguće to dostići, a već u sledećoj generaciji trojica igrača imaju više od Samprasa. To je neverovatno".

Definitivno niko nije očekivao da će se to dogoditi u poslednjih 15 godina, ali se sada novi igrači sledeće generacije približavaju slavnoj trojici. Mislite li da neko od njih može da osvoji grend slem posle nove trogodišnje dominacije Rodžera, Rafe i Novaka?

"Siguran sam, jer ono što sam video ove godine na Završnom turniru i tokom cele sezone je da su ti mladi momci napravili iskorak i približili se. To je normalno i prirodno u životu da stariji malo popuste, a mlađi se podignu. Mislim da će 2020. biti veoma teško trojici velikana da i dalje budu glavni. Nadam se da će ipak moći još neke grend slemove da osvoje, ali sam siguran da će neko od mlađih, Medvedev, Cicipas ili Zverev, možda Šapovalov, ne znam ko tačno, ali mislim da će neko od njih biti šampion sledeće godine", poručuje Nadal.

Recite nam nešto o odnosu Nadala sa Novakom, igrali su egzbiciju u Kazahstanu, trebalo je da igraju i egzibiciju na stadionu Santjago Bernabeu pre sedam godina, ali Rafa se povredio, ispričajte nam nešto više o njihovom odnosu.

"Uvek je bio dobar. Znam da su Rafael i Đoković oduvek imali veoma dobar odnos, jer sam uvek bio tu u okruženju. Ja sam uvek bio u veoma dobrim odnosima sa Novakom, on je uvek bio prijatan prema nama. Kada god sam na turniru bio sa porodicom, on je prilazio da se javi i pozdravi moju suprugu i decu, mogu samo dobre stvari da kažem o Đokoviću. On je predivan igrač, jedan od najboljih na svetu, ali je takođe i veoma dobra osoba".

Na kraju, šta mislite, ko će osvojiti Dejvis kup u ovom novom formatu? Španija jeste favorit, ali je teško dobiti pet mečeva u samo pet ili šest dana.

"Mislim da je dobra odluka o reformi Dejvis kupa, jer je stari sistem takmičenja bio jako težak za najbolje igrače. Igraju u Majamiju, pa sledeće nedelje mogu da putuju bilo gde, na primer Španija je jedne godine putovala u Australiju, na drugu podlogu, a potom već iduće nedelje smo išli u Monte Karlo da igramo na šljaci, što je za najbolje igrače preteško. Da bi neko takmičenje bilo veliko, neophodni su mu vrhunski igrači. Prethodnih godina Đoković, Federer, Mari ili Rafael nisu mogli da igraju, što nije bilo dobro. Zbog toga, mislim da nam je bio neophodan novi Dejvis kup. Znam da ono što se dešavalo ovde (mečevi do 2 ili 4 sata ujutro) je teško, imati toliko timova u samo šest dana. Možda bi sledeće godine turnir mogao da traje deset dana, pa da se ne igra tako kasno uveče. To bi moglo da bude veoma kvalitetno takmičenje i siguran sam da će u narednim godinama svako od najboljih igrača želeti da igra ovde, na Finalnom turniru Dejvis kupa", zaključio je stric Rafaela Nadala.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво