Mari i Đoković, rivali sa različitim pogledima na tenis

ATP je, sa novom godinom i novom sezonom, pokrenuo novu globalnu marketinšku kampanju sa nazivom Greatness Within (Veličina iznutra, prim. aut.). Ovo je bio povod za razgovor sa dva najbolja igrača sveta, Endijem Marijem i Novakom Đokovićem, o tome šta je to što je najvažnije u tenisu. Možda i ne toliko iznenađujuće, imajući u vidu njihove karaktere i stilove igre, odgovori dva rivala potpuno su različiti...

Lajtmotiv odgovora Endija Marija je pritisak, odnosno ponašanje igrača dok je njemu podvrgnut.

„Moraš da donosiš dobre odluke pod pritiskom, u tenisu moraš da razmišljaš jako brzo. Ta sposobnost da misliš dobro pod pritiskom je najvažnija", istakao je najbolje rangirani teniser planete.

Novak Đoković, na drugoj strani, veruje da je u tenisu najvažniji – sam tenis, odnosno poštovanje prema tom sportu.

„Moraš da budeš svestan vrednosti koje ovaj sport donosi. Moraš da poštuješ ono što on predstavlja. Moraš da poštuješ i protivnika i da uvek budeš svestan da je ovaj sport veći od tebe samoga. Važno je biti zahvalan što putuješ svetom i igraš sport koji voliš i koji ti je toliko pružio", rekao je Đoković, a zatim nastavio:

„Verujem da kada si svestan svega ovoga, kada sve to spojiš, to se vidi na tvojoj auri na terenu i van njega."

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 03. jan 2017, 22:38) - anonymous [neregistrovani]

"Istrazivac i svestenik"

Po Vajningeru, prvi govori kao istrazivac, drugi je vec svestenik.

(utorak, 03. jan 2017, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

Nole

Murray misli kao pobednik, Nole kako mu guru kaze. Na nesrecu. Jaci i talentovanijo od Muray-a ali ce mu gledati u ledja...

(utorak, 03. jan 2017, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

To

su dve potpuno razlicite stvari. Noletov opsti odnos prema sportu-tenisu. Andijev vise fokusiran stav na samu igru. Da bi Nole ponovo bio broj 1 morao bi pod hitno: da radi intenzivno da jaca misuicnu masu koju je izgubio u drugoj polovini 2016 godine. Obim njegovih misica na nogama i rukama manji je od Andijevih najmanje za jednu trecinu ako ne i vise. U nekoj meri brzina lopte verovatno zavisi od misicne snage. Kada ocekuje servis Nole je isuvise statican i uopste se ne pomera. To svi treneri to znaju pa traze od igraca da mu serviraju u telo sto oni rade dosta uspesno. Dobro je da je Nole izuzetno elastican pa je cesto u situaciji da uspesno vrati servis. Ipak bi morao da se malo pomera levo-desno kad protivnici serviraju kako bi izbegavao te servise u telo. Nole ima prostora da podigne na visi nivo neke udarce sa kojima ponekad ima probleme. Servis, posebno drugi. Ponekad mu se desava da mu je bacanje lopte prilikom servisa isuvise kratko pa lopta ide u mrezu ili van servis polja. Brzina lopte Noletovog servisa je manja od brzine Federera i Mareja. Izlazak na mrezu i smec i volej: U nekim vrlo znacajnim mecevima Nole je profulio smeceve jer nije pustio loptu da padne ispred njega i da je onda posalje na drugu stranu sto je mnogo efikasnije. Kod voleja jednom je bivsi profesionalac Santoro rekao posle jednog Noletovog promasaja na mrezi: na mrezi se ponasaj kao drvoseca a ne kao umetnik. Kod sliced bekenda Nole bi trebalo dase ugleda na Federera koji nikad ne gresi a kod bekenda long line na Nisikorija koji ima izuzetan procenat uspesnosti. Ovi moji komentari mogu izgledati kao tralala. Ja se mucim (igram i gledam) s tenisom vise od 40 godina pa sam malo nesto mogao i zapaziti. Prije dve godine na takmicenju medjunarodnih organizacija u Zenevi osvojio sam zlatnu medalju u tenisu za tim Ujedinjenih Nacija. U sredini medalje je Noletova slika. Neizmerno zadovoljstvo. Zelim Noletu sve najbolje u ovoj i godinama koje dolaze.

(utorak, 03. jan 2017, 14:39) - Aleksandra [neregistrovani]

Filozofiranje

Ocigledno da ni jedan od njih ne kaze realno da pre svega moraju da treniraju vise nego sto mogu i da izdrze, moraju da veruju u sebe, da zele da pobede! Kada to pocne da ponestaje, nema ni uspeha! Na zalost Murray ima vise motiva od Noleta, ima ekipu koja ga bodri u pobedama a ne u meditaciji, ima prave nutricioniste? Nole je sve to imao do gurua !, posle je sve poslo nizbrdo! Samo da ga ne odvedu u lose zdravlje, pobede vise nisu vazne!