Pepe Imaz, guru koji je uveo Novaka Đokovića u "religiju ljubavi"

Ili Pepe ili ja! Ovako je, prema navodima lista "Bild", glasio ultimatum koji je Novaku Đokoviću postavio Boris Beker. Naposletku – beše Pepe. Ko je čovek koga veliki deo stručne i nestručne, upućene i manje upućene javnosti tereti da je odgovoran za evidentan pad nivoa igre Novaka Đokovića u drugoj polovini 2016. godine? Katalonski list "Mundo deportivo" je pokušao to da otkrije...

"Kazaću vam ko je Pepe Imaz. On je neko ko pokušava da iznova otkrije božanstvenost koja postoji u svakome od nas. Ja sam čovek koji pokušava da evoluira i da raste", počinje priču čovek koga španski mediji, stiče se utisak i pomalo potcenjivački, nazivaju "guruom".

Njegova škola (reč koju sam koristi) zove se "Ljubav i mir". Nekada je bio profesionalni teniser. Stigao je do druge runde Rolan Garosa 1998. godine, bio je šampion Španije u kategoriji dublova i stigao je do 176. mesta na svetu. Ono što ga je, kako ističe, nateralo da napusti sport bila je "patnja". Borio se sa bulimijom koja ga je morila zbog anksioznosti koja je poticala od njegove želje za trijumfom. Osećao se dobro samo onda kada je dobijao priznanje drugih.

"Neki maltretiraju sebe drogom, alkoholom ili seksom, ja sam to radio bulimijom, poremećajem ishrane. Sada pokušavam da podelim sa drugim ono što je meni spasilo život. Ono što pokušavam jeste da pomognem u uspostavljanju kontakta sa samim sobom, koji nestaje dok pokušavamo da budemo dobri novinari ili dobri teniseri", ističe Imaz.

Novinar Mundo deportiva naglašava u nekoliko navrata da Imaz ima tendenciju da prekida razgovor kako bi zabacio glavu, zatvorio oči i duboko udahnuo. Ponekad se toliko dugo zadrži u tom položaju da pitanje mora da mu se ponovi. Ono najzanimljivije glasi: "Kako ste upoznali Đokovića?"

"Preko njegovog brata Marka. Pokušavao je da postane profesionalac, imitirao je svog brata i dve godine je bio depresivan. Počeo je da sarađuje sa mnom i nakon pet dana je primetio važnu promenu. Novaka je zanimalo odakle potiče ta promena. Želeo je i sam da nauči."

Kako jedan elitni sportista reaguje kada mu kažete "ljubav je u vama" (jedna od mantri Pepea Imaza, prim. aut.)?

"Nije stvar u tome da sednete na pod u lotosovom položaju (joga položaj, sličan onome što se u našoj zemlji naziva turskim sedom) i pustite rivala da vas pobedi. To se tiče toga da, ako vam se dopada tenis, nađite motiv da udarite lopticu tako da je rival ne vrati, ali sa poštovanjem, ali ne po cenu sopstvenog mentalnog zdravlja i samouništenja", kaže Imaz, koji ističe da njegovo učenje nema veze sa religijom.

"Ako postoji religija, onda verujem u religiju ljubavi", kaže on.

Da li je moguće dostići mentalnu ravnotežu i biti najbolji teniser na svetu?

"Do mentalne ravnoteže se stiže ljubavlju. To je energija. Kada je neko zaljubljen, ne oseća glad, ne treba mu hrana."

Imaz često vodi razgovore sa Đokovićem, koji sa njim deli svoje frustracije ili deli svoje misli i osećanja. Uvek završavaju jednim dugim zagrljajem. Imaz je odnedavno član njegovog tima, ali je u proteklim mesecima stekao značajniju ulogu. U Parizu ove godine bio je i u njegovom boksu.

Njegova filozofija, u kojoj ima mesta i za pojmove kakvi su telepatija i levitacija, nije se dopala Bekeru. Nimalo. Nemac je govorio kako u tenisu "moraš biti egoista, jer 24 časa, sedam dana u nedelji, sve zavisi od tebe".

"Novak mora da kaže da li te dve stvari mogu da idu jedna sa drugom. Naučeni smo da budemo egoisti, ali to vodi u depresiju, vodi ka stresu. Moj je stav da moraš da radiš stvari koje neće hraniti čudovište koje se zove ego", rekao je Imaz, koji naglašava da nema nijedan problem sa Bekerom, koji je "fantastično ljudsko biće".

Šta kada Đoković pokaže da nije sasvim u harmoniji sa samim sobom i svojim osećanjima, po standardima Pepea Imaza? Šta kada, recimo, slomi reket jer je odigrao loš poen, gem, set?
"Potpuno ga razumem. Moramo shvatiti da nismo savršeni. I meni se to dešava. Neophodno je, ponekad. Kada se telo prejede, mora da se i ispovraća", objašnjava Imaz.

U ovom trenutku intervju se završava. Novinar Mundo deportiva zahvaljuje svom sagovorniku i pruža mu ruku. Ovaj odbija ruku i grli ga. Zagrljaj traje više od 30 sekundi.

broj komentara 78 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. jan 2018, 00:08) - anonymous 3 [neregistrovani]

E moj Nole

Mogao si tražiti savjet od naših duhovnika , nemoj da praviš grešku Elvisa Prisliya i mnogih drugih koji su lutali po takvim ljudima. Baci te nasmijane od sebe.

(nedelja, 09. jul 2017, 06:52) - Zoki [neregistrovani]

Bravo

To je kljuc svega.poz

(utorak, 27. jun 2017, 05:25) - anonymous [neregistrovani]

Ispravka

Почео си да немилосрдно побеђујеш, да будеш далеко бољи од свих, да постанеш недостижан за оне пре и оне после тебе, постао си ненормално нормалан. Е па то је требало покварити.
Како?
Помоћу љубави.
Не смеш да будеш тако немилосрдан већ да дозволиш другима да буду немилосрдни.
Имао си свој нормалан став и онда се појавио неко ко те убедио да је тај став погрешан јер мало се грлиш и не мазиш се превише што је за сваку осуду нарочито са геј становишта.
Веровали смо у твоју снажну личност - и онда се појави неки неуспешан шоња који те убеди да не ваљаш јер ти недостаје некаква болесна (геј) љубав. Како то бре Србине? Како је неко у том погледу могао да те нечему учи? Та ти си нормално волео нас и ми тебе!
Нико од нас ти не би замерио на достојанственом и нормалном заласку каријере и нико не би због тога имао шта да ти приговори, али овако због једне болесне и ненормалне личности остаје љага на теби - многи твоји фанови те више не воле - јер мисле да су волели погрешну личност и да си их довео у непријатну, ружну и тужну позицију у односу на фанове других тенисера.
Дакле због "љубави" према једној ненормалној и јадној личноси изгубио хиљаде љубави нормалних здравих људи.
Ето то је, поред лоше игре, резултат неке квази љубави и недостојанствених загрљаја од стране једне јадне белосветске протуве.
Хтео ти то или не - таква "љубав" којој те учи та протува изазива мржњу.

(subota, 10. jun 2017, 19:27) - Xy [neregistrovani]

Xy

Novace, bolje da ti je Nik Vujicic (tvoj pravi prijatelj) ohrabrenje I podrska nego ovaj Imaz! On bi ti makar rekao pravu istinu da jedino Bog moze da ti pomogne u svemu a ne neka kvazi duhovnost I istocnjacka religija!

(nedelja, 04. jun 2017, 10:47) - Ani [neregistrovani]

Ljubav spašava

Svaka čast Novače ti si veliki čovek. Najveći uspeh i trijumf je biti čovek. Šta ima loše u tome što čovek ne želi da bude egoista i teži ljubavi prema sebi i drugima. Zagrljaj leči ljubav spašava

(četvrtak, 11. maj 2017, 14:16) - anonymousVera T. [neregistrovani]

Novak...

Znate, svaka Majka iz Srbije dozivljavala je u izvesnoj meri Novaka kao svog sina. Moze se zamisliti koliko je nase ljubavi bilo usmereno prema Novaku. Sada, kada je sve ovo ruzno razotkriveno, ja licno, a mislim i vecina Majki iz Srbije se oseca porazeno, kao kada sazna da joj rodjeno dete uzima drogu. A onda, kazem sebi. Pa, udalji se od tih misli. Nisi ucestvovala u stvaranju njegove karijere, a ni u ovom njegovom sunovrati.
Ali, osecam neizmernu tugu kad god ga vidim na terenu.

(ponedeljak, 19. dec 2016, 05:43) - anonymous [neregistrovani]

pijavica krvi

Ti kazes pustite Noleta da radi sta hoce. Ko ga sprecava, da radi sta hoce? Mi, koji mu zelimo samo srecu, imamo pravo da mu kazemo sta mislimo o ovom bilmezu guru, koga su mu uvalili Marko i Jelena.

(petak, 16. dec 2016, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

yes

Ma Nemci ga tupe,traze da se radi,bolje ovaj ko pravi Srbin prekrstis noge I zivela ljubav.

(petak, 16. dec 2016, 01:15) - anonymous [neregistrovani]

Gde ga nadjoste

Ma dajte nam vise tog Ilmaza. Vrlo je upotrebljiv za glad i bedu.
Nauci ljude da brste i ostanu zivi. Svaka cast.

(četvrtak, 15. dec 2016, 14:21) - anonymousbobby [neregistrovani]

Spanjolac

Nole budi pametan i oteraj tog spnjolca on da je dobar on bi pomogao Nadalu i samom sebi.