Читај ми!

Pešić bez nekoliko evroligaških igrača, Nedović preskače ovaj prozor

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je da Nemanja Nedović neće igrati za nacionalni tim protiv Velike Britanije i Turske u drugom krugu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. Takođe, selektor ne može da računa na neke evroligaške igrače, ali se nada da će Micić, Lučić, Jaramaz i Gudurić da se pojave na pripremama. Barsa ne pušta Kalinića, kao i Baskonija Marinkovića. Srbija u petak od 20.00 gostuje u Velikoj Britaniji.

Pešić je istakao da je Nedović zamolio da ne bude u nacionalnom timu u novembarskom prozoru kvalifikacija za SP 2023.

"Nedović je zamolio da preskoči prozore, jer ne oseća da je spreman. On će ovih sedam dana trenirati, nije skroz spreman, a igrač koji nije spreman, bolje je i za njega i za reprezentaciju da ne bude u sastavu. Ognjen Dobrić se sinoć povredio. Povreda nije teška, ali zahteva mirovanje. Nadam se da će se oporaviti do sutra", rekao je Pešić na konferenciji za novinare.

Selektor je dodao da je Srbija u kvalifikacijama za SP prošla kroz naporan proces.

"Ne postoji kontinuitet za razliku od ekipa protiv kojih igramo. Imaćemo 38 košarkaša, koji su do sada prošli kroz ove kvalifikacije. Dobili smo teške protivnike, dobili smo najteže protivnike. Belgija i Letonija nisu šampioni Evrope, ali imaju kontinuitet. To su bile ekipe koje su bolje od nas. Naša košarka je bolja, ali te dve reprezentacije su bile u kompletnom sastavu", naveo je selektor Srbije.

On je istakao da je dobio pregled na koje igrače može da računa u budućnosti.

"Nadam se da ćemo igrati na velikim takmičenjima. Mi nismo krivi za odnos koji danas vlada u evropskoj košarci. Došli smo u takvu situaciju da ne možemo da računamo u ovom prozoru na sve igrače. Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Zvezdom, koji su nam izašli u susret."

"Španski klubovi nisu dozvolili da puste naše igrače. Očekujemo da se Vasilije Micić i Marko Gudurić pojave na pripremama, kao i Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz", rekao je Pešić.

"Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje, ali može da podigne popularnost sporta u državi", rekao je danas selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić pred duel sa Velikom Britanijom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023.

"Želja je da se plasiramo na SP, a kasnije i na Olimpijske igre", naveo je Pešić na konferenciji za novinare.

Košarkaška reprezentacija Srbije u petak i ponedeljak igraće dve važne utakmice u kvalifikacijama za SP, koje će sledeće godine biti održano u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

"Orlovi" će prvo u petak gostovati Velikoj Britaniji, a u ponedeljak dočekati Tursku.

"Mi smo dobro započeli drugu fazu kvalifikacija pobedama protiv Turske i Grčke, za razliku od prve runde gde nam nisu priznate pobede protiv Slovačke, jer oni nisu prošli dalje. Ono što je danas mnogo važnije je to što nas očekuje u petak i ponedeljak. Tokom ovih kvalifikacija, kroz naš tim će proći ukupno 38 igrača što je apsolutni rekord. To znači da ne postoji nikakav kontinuitet", rekao je Pešić i dodao da je želja plasman na Svetsko prvenstvo.

"Prioriteti su se promenili. Kriterijum se promenio. Sistem takmičenja se promenio i on je protiv svih reprezentacija. Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje, ali može da podigne popularnost sporta u državi. Želja je da se plasiramo na SP, a kasnije i na OI. Ja sam ovde došao zbog toga, a ne da bih napisao još jednu knjigu", kazao je selektor Srbije.

Kao i u prethodnim prozorima, i u ovom selektor Pešić neće moći da računa na sve igrače.

"Obavili smo razgovore sa Crvenom zvezdom i Partizanom, koji su nam izašli u susret jer će oni imati mečeve u Evropi. Španci za sada nisu pustili naše igrače. Baskonija i Barselona nisu pustili Vanju Marinkovića i Nikolu Kalinića. Čekamo Efes i Fenerbahče da dobijemo dozvolu za Marka Gudurića i Vasilija Micića, kao i za Vladimira Lučića i Ognjena Jaramaza iz Bajerna. Sa Zvezdom i Partizanom smo imali dogovor da nam daju po tri igrača. Tu je i mladi Nikola Topić", naveo je Pešić.

"Nemanja Nedović je zamolio da preskoči ovaj prozor, jer i dalje ne oseća da je u punoj formi, dok je Balša Koprivica imao peh i povredio se. Ognjen Dobrić se sinoć povredio, pa ćemo videti šta će biti sa njim. Do 31. oktobra smo imali rok da prijavimo igrače", rekao je Pešić i dodao da su ovogodišnje kvalifikacije izuzetno naporne.

"Jaz između košarkaških velesila i uslovno rečeno, slabijih reprezentacija se smanjio. Nismo imali sreće u kvalifikacijama, jer od početka igramo sa sjajnim ekipama kao što su Grčka, Turska i Letonija", rekao je on.

"Ponoviću, u takvoj smo situaciji da nažalost ne možemo da računamo na većinu igrača, koji su letos bili u timu. Prošli smo kroz jedan zahtevan proces, lično sam dobio apsolutni pregled na koje igrače možemo da računamo sada, pa i na koje na OI 2024. godine ukoliko se naravno kvalifikujemo", kazao je selektor.

Posle skoro godinu i po dana, Stefan Jović se vratio u reprezentaciju.

"Jović je dobar, u odličnom fizičkom stanju je. Sanirao je sve povrede, koje su ga mučile. Čini se da nikada bolje nije izgledao. Fali mu igra, ali se nadam da će kroz njegovo iskustvo pomoći timu. Luka Mitrović se takođe oseća dobro. Srećan sam što je sa nama, jer već dve sezone igra na visokom nivou", rekao je Pešić.

Istakao je da Velika Britanija nije za potcenjivanje.

"Što se tiče Velike Britanije, to je tim koji je već duže vreme na okupu. Oni su pobedili Tursku i na svom terenu prave dobre rezultate. Imaćemo vrlo zahtevnu utakmicu i neće nam biti lako. Mi stičemo utisak da igraju samo fudbal, ali igraju i košarku. Mi se spremamo za ovu utakmicu kao da je poslednja, jer svaka kvalifikaciona utakmica može biti poslednja", naglasio je Pešić.

Srbija će u petak, 11. novembra, igrati sa Velikom Britanijom u Njukaslu, a tri dana kasnije dočekaće Tursku u hali "Aleksandar Nikolić".

Košarkaši Srbije odradili su danas prvi zajednički trening u Beogradu uoči mečeva protiv Velike Britanije i Turske u drugom krugu kvalifikacija za SP 2023. Naša selekcija će u petak u Njukaslu igrati sa Velikom Britanijom, a tri dana kasnije dočekaće Tursku u Beogradu.

Letonija je prva na tabeli grupe kvalifikacija za SP sa 11 bodova, dok je Grčka druga sa 10. Belgija i Srbija imaju po devet, Turska je sakupila osam, dok je Velika Britanija poslednja sa samo sedam. Plasman na SP 2023. izboriće tri najbolje plasirane selekcije.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво