Читај ми!

Srećni Janis, zdravi Denver i Alhemičari iz Minesote - šta nas očekuje u novoj NBA sezoni

Počinje nova NBA sezona, 76. po redu. Gotovo 100 novih košarkaša gledaćemo na terenima širom Amerike, povratnike na parket posle dugih povreda i veterane koji motivisaniji nego ikad ulaze u borbu za prsten jer im vreme da osvoje titulu polako ističe. Veliki broj uravnoteženih ekipa na Istoku i "Divlji, divlji zapad" obećavaju dobru sezonu.

Sudeći po predsezoni i živopisnom prelaznom roku, očekuje nas izuzetno zanimnljiva NBA sezona. "Kralj" Džejms i Stef Kari nadmeću se za peti šampionski prsten, iz prikrajka vrebaju Seltiksi i Klipersi, dok će Nikola Jokić pokušati do trećeg uzastopnog MVP priznanja, što je pošlo za rukom samo legendarnom Leriju Birdu.

"Džoker" od ove sezone ima velika očekivanja, pošto konačno neće biti "sam u ekipi", a kako je nekoliko puta izjavljivao, mnogo su mu važniji timski trofeji nego individualne nagrade.

Čini se da je i ove sezone Zapadna konferencija po imenima kvalitenija, dok će se na Istoku voditi ravnopravnije borbe, što neije bio slučaj u godinama za nama.

Na Istoku je skupina koja polaže jednaka prava na finale kao likovi na tron Vesterosa u seriji Igra prestola. Janis koji želi još jedan prsten na svojoj ruci, Čikago bulsi čija "suša" traje 26 godina i Derouzen kome će samo NBA titula skinuti "epitet" tremaroša.

Tu je i Majami, koji je sačinio ekipu od iskusnih veterana i "klinaca" željnih dokazivanja, ali i Filadelfija koja "veruje u proces", mada nije isključeno da Embid ponovo zaplače u hodniku posle trojke u zadnjoj sekundi koja ga košta prolaska u sledeću rundu.

Bostonski "Kelti" su prošle sezone bili blizu cilja, a svoju detelinu sa četiri lista traže baš ove godine, Atlanta neće moći da se dogovori ni ko će na zagrevanju da drži loptu, dok svoju priliku da opravda ulogu "večnog favorita" pokušače da opravda Bruklin.

Zapadna konferencija takođe ima svoje adute. Denver koji napokon može da se pohvali zdravim timom koji će predvoditi dvostruki uzastopni MVP Nikola Jokić, dok Lebron sa Lejkersima juri svoju petu titulu i može da kaže da je još glavni "baja" u ekipi.

Golden Stejt brani titulu, ali i igrače od Drejmonda Grina, dok ga vode najbolji šuteri današnjice - Kari i Tompson. Prgavi Finiks neće respektovati nikoga, a već su u bliskoj prošlosti pokazali da mogu daleko da doguraju.

Klipersi imaju zid na svojoj strani terena, a "alhemičari" iz Minesote eksperimentišu receptom iz osamdesetih.

Srećan Janis = titula za Milvoki

Milvoki je svoju franšizu orijentisao oko Janisa Adetokumba, uradili su sve što je u njihovoj moći da ga učine srećnim. Janis je predlagao sa kime bi voleo da igra, čak je i starijeg brata Tanasisa, koji nema kvalitet za NBA ligu, doveo u tim. Ipak, to se Baksima isplatilo, zauzvrat su dobili prsten.

Janisove fizičke sposobnosti su nadljudske, svi znaju da će ići na ulaz i opet ga je nemoguće čuvati. Ove godine Baksi imaju tim pretrpan visokim igračima, čak sedmorica igraju na poziciji krilnog centra, koju pokriva i pomenuti Grk.

Baksi imaju iskusan tim, dobrog plejmejkera, mlade snage, veterane koji će imati ulogu učitelja tokom sezone, čak i defanzivne "specijalce" poput Grejsona Alena, koji su tu da priskoče ukoliko treba da se protivnički igrač udalji sa terena.

Uz raspoložene Janisa i Krisa Midltona Milvoki gađa sam vrh Istoka.

Suša Čikago Bulsa duga 26 godina

Mnogi veruju da je došlo vreme da Čikago osvoji titulu koju čeka još od devedesetih i Džordanove ere. Ne živi se od stare slave Majkla Džordana, pa ni Derika Rouza kog su povrede sputale da u "grad vetrova" donese uragan zadovoljstva novom titulom šampiona.

Čikagu je bilo potrebno osveženje jer se činilo da je poslednjih godina lutao bez dobro osmišljenog plana. I ono je stiglo u vidu nekoliko pažljivo selektiranih trejdova i ugovora.

Prvo je došao Zek Lavin, svestrani bek šuter kog krase odlične atletske sposobnosti, zatim Demar Derozen i Nikola Vučević, a onda i klasični plejmejker Lonzo Bol.

Najviše se očekuje od Demara Derozena, košarkaša koji je vereovatno najkvalitetniji šuter sa poludistance u svom vremenu. Nažalost, poznat je po tremi kada njegova ekipa uđe u plej-of, gde mu se stegne ruka i pruža partije daleko ispod svog standarda i renomea.

Veterani i juniori Majamija

Erik Spolstra je tri puta merio kada je pravio ekipu jer se čini da je, bar na papiru, tim sa Floride najbolje popunjena skupina, ne samo u konferenciji već u čitavoj ligi.

Majami je konkurentan ove godine, ali će biti i u budućnosti ukoliko ne dođe do većih promena u izgledu ekipe. Veterani koji su sada u timu biće odlični učitelji za generacije koje tek treba da se dokažu.

Džimi Batler je nesumljivo glavna faca u timu i zna se kod koga će biti lopta kad se utakmice budu odlučivale. Kajl Lauri će pored velike pomoći na terenu biti zadužen da u svlačionici vlada pozitivna atmosfera.

Bem Adebajo, koji za teškog centra ima laku ruku i odličan pregled igre, kao i gomila mladih igrača koji tek treba da zakorače u ozbiljne vode, a među kojima je i Nikola Jović 27. pik sa ovogodišnjeg drafta, obećavaju da će se u Majamiju gledati zanimljiva košarka ove sezone.

Bostonski "Kelti" velikih ambicija

Prošlosezonski finalista neće se zadovoljiti ništa manjim uspehom ni ove sezone. Nije im mnogo nedostajalo da pomrse konce Golden Stejtu i sami postanu šampioni, a da je ekipa svesna toga govorio je nakon poraza glavni trener Ime Udoka. 

Da Udoka nije suspendovan zbog navodnih "ljubavnih" skandala, Boston bi bio još veća pretnja nego što je sada slučaj. 

Najjači adut ovog tima je što je u sezoni za nama svaki košarkaš znao svoje mesto i ulogu, a na novom glavnom treneru Džou Mazuli je da tako nešto i ove sezone nametne igračima.

Glavni na terenu i ove sezone biće 24-godišnji krilni igrač Džejson Tejtum, koji je već sada stasao u jednog od najboljih košarkaša na svojoj poziciji u svetu. 

"Proces" u Filadelfiji i sebična Atlanta

Pored pomenutih klubova pretnja u Istočnoj konferenciji biće i Filadelfija i Atlanta.

Od kako je Embid stigao u Filadelfiju razvlači se krilatica "Verujte u proces" koja se odnosi na stasavanje Kamerunca i osvajanje titule, proces je još uvek u toku. 

Ekipa iz "grada bratske ljubavi" je u poslednjih nekoliko godina uvek jaka na papiru, ali se čini da im uvek ponešto nedostaje za veći uspeh. Finale konferencije i suze Embida posle trojke Lenarda dugo neće biti zaboravljene, pogotovo ako se ponovo dogodi nešto slično.

U Atlanti je veliki broj igrača koji će želeti šuteve i loptu u rukama što je uvek mač sa dve oštrice. Ukoliko su raspoloženi, pobede će biti ubedljive i lake, a ukoliko ih ne bude hteo šut ličiće na ekipu koja se vikendom skupi da igra termin u hali gde svako želi da bude glavna zvezda.

MVP sa zdravim timom cilja titulu

Nikola Jokić konačno može da se pohvali zdravim saigračima oko sebe. Videlo se u toku prošle sezone da MVP-ju fali jedan igrač da preuzme deo tereta sa njegovih leđa jer "nošenje" tima na leđima u više od 70 mečeva u sezoni stvara psihički, možda i više nego fizički zamor.

Iz kluba tvrde da su i Majkl Porter i Džamal Mari spremni za početak sezone što otklanja dosta muka i Nikoli Jokiću i treneru Majku Melounu.

Ukoliko Mari i Porter izdrže čitavu sezonu bez povreda, navijači Denvera moći će da gledaju MVP-ja sa košarkašima koji mogu značajnije da mu pomognu na putu ka dugo željenoj tituli šampiona.

Denver je uz šampione Golden Stejt nesumljivo najveći favorit za finale NBA lige.

Šampioni koji tuku rivale ali se tuku i međusobno

Retko ko je pred početak prošle sezone mogao da nasluti da će tim (sada) iz San Franciska uspeti da osvoji četvrtu titulu u poslednjih osam godina. Međutim, kako su utakmice prolazile, videlo se da su Voriorsi ozbiljna ekipa, podjednako sposobna i da se brani i da napada.

Stef Kari, koji uz Kleja Tompsona čini najbolji dvojac plejmejker-bek u ligi, predstavljao je neodgonetnutu enigmu za odbrane velikog broja ekipa u ligi i sve ukazuje da će i ove godine to biti slučaj. Kada im se pridruže Džordan Pul i Endru Vigins njihova ofanzivna pretnja je znatno uvećana.

Jedina stvar koja može da brine navijače ekipe su odnosi između Drejmonda Grina i Džordana Pula posle onog nokauta na treningu sa početka meseca.

Ipak, iz Voriorsa su objavili da se Drejmond izvinio saigraču i da u klubu vlada dobra atmosfera pred početak sezone.

Lebron hvata jedan od poslednjih vozova ka petoj tituli

Vreme ne radi za najboljeg košarkaša današnjice Lebrona Džejmsa, uskoro će napuniti 38 godina i upitno je koliko dugo će moći da bude noseći igrač ekipe.

Uprkos tome što u Lejkersima sem njega igraju i Entoni Dejvis i Rasel Vestbruk, ekipa ne izgleda popunjena do kraja, ali to nije Lebrona ranije sprečavalo da igra finala i bude konkurentan i sa lošijim igračima

Ipak, tada je bio na vrhuncu karijere i u potpunosti zdrav, pošto je prošle sezone prvi put u karijeri imao duži izostanak sa terena zbog problema sa preponom.

Džejms će sigurno dati sve od sebe da se približi Majklu Džordanu po broju titula, pitanje je hoće li to biti dovoljno.

Alhemičari iz Minesote probaju eksperiment iz osamdesetih

Prošlo je vreme teških centara, igra se "smol-bol" košarka, brzo rešavanje napada situacijama "jedan na jedan" gde brži i spretniji igrač izvlači centra van reketa i šutira trojku ili ga zaobilazi ka reketu, završava ili stvara višak.

Timbervulvsi su u prelaznom roku doveli Rudija Gobera i planiraju da ga drže u startnoj petorci pored Karla Entoni-Taunsa. Ovo bi imalo smisla da su u pitanju osamdesete godine prošlog veka kada su teški centri bili dominantni, manje se šutiralo van linije za tri poena.

U tom slučaju jedan bi uvek imao "mismeč" situaciju koja bi rezurtirala sigurnim poenima ili faulom što i danas može funkcionisati dok ne dođe do brze tranzicije iz odbrane u napad protivničke ekipe.

Francuski selektor Vensan Kole je pokušao nešto slično u finalu Olimpijskih igara protiv Sjedinjenih Država sa Goberom i Folom. Koliko je delotvorno bilo govori činjenica da su na parketu zajedno bili samo tri poseda.

Glavni trener Vulvsa Kris Finč biće pod velikim pritiskom javnosti ukoliko njegovo kockanje ne donese rezultat.

Povratak otpisanih Klipersa i nezgodni Finiks

Ako ostanu zdravi, Klipersi su tim za velika dela, sa verovatno najboljom defanzivnom petorkom u ligi: Džon Vol, Pol Džordž, Kavaj Lenard i Ivica Zubac važe za jedne od najboljih defanzivaca na svojim pozicijama.

Kada se na ova imena dodaju Redži Džekson, Robert Kovington, Markus Moris i Nikolas Batum, jasno je da se radi o jednoj iskusnoj ekipi koja ima veliki potencijal i nema šta da čeka kad su u pitanju najviši ciljevi.

S obzirom da se i Lenard i Džordž i Vol vraćaju posle povreda i velikih dešavanja u privatnim životima biće im potrebno vreme da uđu u pravi ritam. 

Finiks sansi su ekipa jako slična Majami hitu, imaju sve što im je potrebno da dostignu sam finiš takmičenja - iskusne veterane, igrače na vrhuncu karijere i mlade zvezde koje tek treba da zasijaju. Devin Buker, Kris Pol i Deandre Ejton čine udarnu pesnicu ekipe.

Trener godine Monti Vilijams ima više razloga za optimizam jer je njegov tim zreliji i nosi iskustvo koje će im više nego dobro doći kako se bude bližio finiš regularne sezone.

Od nove sezone se očekuje mnogo, najpre jedna neizvesnost gde veliki broj ekipa ima pretenzije na finale. 

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара