Читај ми!

Jokić se bori za prsten, ostali za status – očekivanja od srpske petorke u novoj NBA sezoni

Srbiju će u NBA sezoni 2022/23. predstavljati petorica igrača. Aktuelni MVP Nikola Jokić sa ojačanim Denverom ima visoke ciljeve, Bogdan Bogdanović i Atlanta traže priliku za dublji prolaz u doigravanju, Nikola Jović i Aleksej Pokuševski se bore za minute u Majamiju, odnosno Oklahomi, dok je Boban Marjanović u novoj avanturi u Hjustonu.

Јокић се бори за прстен, остали за статус – очекивања од српске петорке у новој НБА сезони Јокић се бори за прстен, остали за статус – очекивања од српске петорке у новој НБА сезони

Utakmicama Boston seltiks – Filadelfija seventisiksers i Golden stejt voriors – Los Anđeles lejkers krenula je 76. sezona najjače košarkaške lige na svetu.

Sezona koja nam predstoji biće jedna od zanimljivijih za praćenje srpskih igrača. Dokazivanje je glavni lajtmotiv za praćenje njihovih partija iz noći u noć.

Srpska petorka sastoji se i od bekova i od centara. Kako od adolescenata, tako i od veterana. Trojica će igrati na Zapadu, dvojica na Istoku.

Poteškoće nijednog od njih nisu zaobišle. Oni koji su izgradili ime, moraju da se nose sa ekipnim pritiskom nametnutim na osnovu prognoza i sumnji košarkaške javnosti. Mlađima je zadatak da kroje svoju sudbinu.

Nije lako ni jednoj ni drugoj strani.

"Generalu" Nikoli Jokiću se vraća "artiljerija" za dublji proboj plej-of fronta

Dvostruki uzastopni MVP nema više šta kome da dokazuje. Pokazao je šta može i kad ima kvalitetan personal oko sebe i kad sve padne na njegova pleća, dovoljno velika da ispodprosečan sastav nosi do plej-ofa.

Vraćaju se Džamal Mari i Majkl Porter Džunior. Konačno. "Džoker" će imati dodatnu pomoć, još dve "haubice" koje jedva čekaju da ispale. Taj trojac je već činio istorijska dela, vrativši se dva puta zaredom iz deficita 3-1 u plej-ofu.

Ali glavno pitanje jeste: koliko su se Mari i Porter Džunior zaista oporavili? Ukoliko budu u idealnoj formi, Nagetsi su kandidati za najbolji napad lige i plasman u finale Zapada.

Tripl-dabl sezona? Što da ne? Zanimljiva misao za golicanje mašte. Zvuči nemoguće, ali nije neostvarivo. Zavisi od forme povratnika Marija i Portera Džuniora, kao i doprinosa pridošlica Iša Smita i Kentejvijusa Koldvel-Popa.

Bez njih je Jokić protekle sezone bio na skoro osam asistencija po meču, čini se da mogu da se namaknu još dve.

Da Bog-da(n) se uspešno oporavio od operacije

Bogdan je navršio 29 godina. Nije više najbolji mladi igrač Evrolige, priznanje MVP-a Ol-star meča zvezda u usponu je podigao pre četiri godine, sada je zreo i formiran igrač.

Dok ste pratili reprezentaciju tokom leta, sigurno ste u društvu imali jednog koji ponavlja rečenicu: „Koliko nam nedostaje Bogdan!", ispraćenu uzdahom.

Operacija kolena je bila nužna, pošto je njeno prenebregavanje imalo dugoročno teže posledice. Zahvat je izvršen, Bogdanović se vratio treninzima još tokom kvalifikacionih prozora, pokazavši da je ruka nameštena.

Čeka se tačan datum povratka na teren stotog najboljeg igrača NBA lige prošle sezone, jer je Atlanti potreban u punoj snazi.

Prelazak Dežontea Marija iz San Antonio sparsa i formiranje ol-star bekovskog tandema sa Trejom Jangom oduzeće Bogdanu broju dodira sa loptom. Za razliku od Janga koji bez lopte ne ide ne ide ni u crkvu nedeljom, Mari je nesebičniji.

Dežonte dolazi iz sistema Grega Popoviča, košarkaški pismen, stoga će podeliti pas ukoliko Bogdan bude u poziciji. Obojica mogu da privuku odbranu na sebe, što otvara pozicije za šutere kakav je Bogdanović. Ako bude beležio visoke procente šuta, održaće se na svojih 15-16 poena u proseku.

Ne treba da se iznenadimo ukoliko krene slabije, testirajući poverenje u koleno i tražeći formu. Svakako znamo da je radoholik i da mu samopouzdanja ne fali. Sistem "nisu ušle tri – ući će četvrta" stalan je kod Bogija i do sada mu je uvek donosio samo dobro.

Nebrušeni dijamant Nikola Jović među veteranima Majamija

"Nikola je toliko jedinstven, toliko mlad. Recimo, on tek treba da završi ispite u srednjoj školi, i čini to preko Zuma", izjavio je trener Majamija Erik Spolstra posle dvocifrenog učinka najboljeg juniora Evrope u NBA predsezoni.

I ništa bolje od te izjave ne ilustruje Jovićevu situaciju. Novi nebrušeni dijamant iz Meginog rudnika je mnogo talentovan, ali opet previše mlad. Vreme radi za njega.

To što je izabran sa 27. pozicije, na samom kraju prve runde drafta sigurno ne znači da ima 26 boljih igrača te generacije od njega. Od pozicije je bitniji tim koji ga draftovao. Majami hit je ozbiljna franšiza. Znaju da razvijaju mlade igrače, postavili su sistem i standarde, besprekorne koliko i zalizana kosa Peta Rajlija.

Malo je franšiza koje će umeti da sa dečacima poput Jovića rade kvalitetno i da ih dodatno košarkaški nadgrade i opismene. Jedan od najboljih trenera u NBA ligi, Erik Spolstra, vidi taj potencijal.

„Zaista je poseban, mlad, ali je njegov skup veština nešto posebno zbog njegove visine. Tek je počeo sa programom rada u teretani i benefite ćemo videti tek narednog leta. Ume da šutne, kontroliše loptu, ali njegov najveći kvalitet u ovom trenutku je smisao za pas. Ostalo se razvija. Živi u drugoj državi, drugom gradu, novim saigračima koji su po 10 godina stariji od njega. Uzbuđeni smo kad vidimo njegov potencijal", istakao je dvostruki NBA šampion.

Ekipa Majamija spada u sam vrh Istoka. Jak sastav pun iskusnih veterana, bivših i sadašnjih ol-star igrača i šampiona. Mentora na svakom koraku. Ujedno, velike ambicije znače i manjak minutaže za rukija. Nikolino je da iskoristi svaki minut i da dokaže tvrdnju njegovog menadžera Miška Ražnatovića „da ga od Jokića deli samo jedno slovo".

Tokom predsezone je pokazao da je komforan protiv slabijih sastava, a tokom regularne sezone tih susreta će biti pregršt. Ako koristi minute i nametne se efikasnošću i brojevima, mesto u nekoj od idealnih ruki petorki i uvrštavanje u „Tim sveta" na ol-staru je zapečaćeno.

Rast Alekseja Pokuševskog u Oklahominom "vrtiću"

Popularni "Poku", identično Nikoli Joviću, propustio je pripreme sa reprezentacijom na naredbu Oklahome. Standardan potez NBA franšiza sa mladim igračima. Iza njega su već dve sezone, tokom kojih se desio blagi pad.

Pokuševski je i dalje projekat u nastajanju. Otežana okolnost je što su Tanderi krcati upravo takvim tipovima igrača. Čim si abnormalno visok, kondorskog raspona ruku i vispren s loptom – na radaru si.

Među najpopularnijim "mimovima" na mrežama je onaj u kom momak drži partnerku za ruku, dok se zadivljen okreće za lepoticom u mimohodu. Tako su oči košarkaške javnosti prošle sezone bile uprte u novu lepoticu Džoša Gidija, zaboravivši da je Aleksej i dalje u neposrednoj blizini.

Teška povreda neizdrživo iščekivanog drugog pika ovogodišnjeg drafta Četa Holmgrena omogućila je Oklahominim adolescentima borbu za mesto pod reflektorom. Dok jednom ne smrkne, drugima se svane. Tu je Aleksejeva prilika. Valjalo bi da pokaže napredak, pre svega u procentima šuta (naravno i masi).

Uloga nalik Bogdanoviću u Atlanti, pouzdana meka ruka, sekundarni razigravač i dodatna pomoć kod skokova. Mora da bude spreman da pogodi kad je otvorena prilika, jer će samo tako u ovom trenutku sebi održati minutažu.

Raketa Bobana Marjanovića sletela u Hjuston

Gorostas sa Rtnja je trejdovan u tim u ponovnoj izgadnji. Hjuston roketsi nameravaju da se okrenu mlađim igračima, a Marjanović je već zašao u godine. Van terena će biti mentor, kolovođa pozitivne atmosfere u svlačionici i ljubimac navijača, kao što je i do sad bio slučaj.

Minutaža i učinak zavisiće od forme i stanja Alperena Šenguna i Usmana Garube. Ono što je sigurno jesu njegovi duhoviti momenti koji će se širiti po društvenim mrežama.

Pozitivna Bobijeva karakteristika je korisnost i brojevi u odnosu na minute. Biće utakmica kada će mu leći i protivnik, tempo igre, čuvari, atmosfera i eto jednog dabl-dabla.

Publika će bez obzira na njegov učinak ovacijama ispratiti ulaske u igru i snažna zakucavanja, možda i pokoju trojku. Ne samo Hjustonova, nego u svakoj areni u kojoj se pojavi, od Atlantika do Pacifika.

Na rasporedu svi osim Bogdana

Prvi na teren u krcatom rasporedu druge NBA noći izlaze Nikola Jović sa Majamijem, protiv "jugoslovenskih" Čikago bulsa sa Vučevićem, Simonovićem i Dragićem, i Boban Marjanović, čiji Hjuston igra protiv Atlante.

Bogdanović propušta otvaranje sezone, stoga neće biti "srpskog derbija". Ti mečevi su na rasporedu u noći između srede i četvrtka od 1.30 posle ponoći.

Oklahoma siti i Pokuševskog čeka divizijski duel sa Minesota timbervulvsima od dva časa, a u tri časa Nikolu Jokića i Denver nagetse čeka duel protiv ljutog rivala Jute džeza.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије