Читај ми!

Srbija protiv Grčke, najvažnija pripremna utakmica na svetu

Košarkaške selekcije Srbije i Grčke igraju u beogradskoj Areni meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo naredne godine, koji će ujedno biti priprema za dve ekipe pred kontinentalni šampionat, koji počinje 1. septembra. Pešićevi "orlovi" u situaciji biti il' ne biti, očekuje se velika podrška navijača u Beogradu.

Manje od sedam dana ostalo je do početka Evropskog košarkaškog prvenstva, ali misli selektora Srbije Svetislava Pešića i "orlova" fokusirane su na drugo takmičenje - kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u tri azijske države.

Specifična situacija zadesila je srpske košarkaše pred kontinentalni šampionat, pa pored svih nedaća koje su snašle Pešićevu ekipu, otežavajuću okolnost čine mečevi sa Grčkom i Turskom (25. i 28. avgust), koji se praktično moraju dobiti.

Zahvaljujući porazima od Letonije i posebno Belgije (dva), Srbija se na šest utakmica do kraja kvalifikacija za Mundobasket našla u situaciji da je svaki duel biti il' ne biti, odnosno "orlovi" u svakom od tih mečeva imaju imperativ pobede.

A prvi ispit je protiv Grčke, koju predvodi nekadašnji dvostruki MVP NBA lige Janis Adetokumbo, ali koji se polaže pred domaćim navijačima, u "Štark areni" u Beogradu.

Grci su trenutno prvi u novoformiranoj Grupi I sa skorom 3-1, koliko ima i Letonija, dok je Srbija na začelju sa učinkom 1-3, koliko ima i Velika Britanija.

Do kraja kvalifikacija ima dovoljno utakmica i vremena da se stvari preokrenu i "orlovi" nađu svoje mesto na smotri najboljih svetskih košarkaških reprezentacija, ali osnovni preduslov je da se savlada Grčka.

Selektor Pešić rekao je da Srbija uvek favorit kada igra pred svojim navijačima i dodao da očekuje maksimalnu podršku srpskih ljubitelja košarke.

"Orlovi" su odigrali četiri pripremne utakmice - jednu iza zatvorenih vrata protiv Crne Gore, kao i duele protiv Slovenije, Italije i Nemačke.

Crnogorci su lako savladani, Italija je srušena posle velikog preokreta, da bi protiv Nemačke Pešićeva ekipa ostvarila ubedljiv trijumf.

Jedini poraz Srbija je doživela u Ljubljani i to posle produžetka.

Selektor je odredio 12 igrača koji će igrati protiv Grčke, a na tom spisku, od igrača koji su igrali prijateljske mečeve, nema Nemanje Nedovića, Filipa Petruševa i Boriše Simanića.

U ekipi nema ni povređenog kapitena Nemanje Bjelice, za kojeg još nije poznato da li će se oporaviti do početka Evrobasketa, dok je još ranije Srbija ostala bez najboljeg strelca prethodnog Mundobasketa, Bogdana Bogdanovića.

U sastavu Srbije su zato dvostruki uzastopni najbolji košarkaš NBA lige Nikola Jokić, kao i najbolji igrač Evrolige Vasilije Micić, koji su u prethodnim mečevima pokazali da će biti prava pokretačka snaga ove reprezentacije.

I Grčka ima kadrovskih probelma, pošto selektor Dimitris Itudis ne može da računa na prvog centra ekipe Jorgosa Papajanisa.

Očekuje nas spektakl u Areni, a "orlovi" mogu mnogo da dobiju eventualnom pobedom - zadržali bi šanse za plasman na Mundobasket, ali i pokazali ostatku Evrope da su spremni za šampionat Starog kontinenta.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара