Čitaj mi!

Silver: Rasel se zalagao za nešto veće od sporta – da svako bude tretiran dostojanstveno

Adam Silver, komesar NBA lige, izjavio je da je Bil Rasel osim činjenice da je jedna od najvećih legendi košarke, čovek koji je bio mnogo više od običnog sportiste. Silver je istakao da se Rasel, uprkos velikim preprekama, konstantno zalagao za nešto veće od sporta – da svako bude tretiran dostojanstveno.

Legendarni Bil Rasel preminuo je u nedelju u 89. godini života.

"Bil Rasel je bio najveći šampion u svim timskim sportovima. Bezbrojna priznanja koja je zaradio u svojoj legendarnoj karijeri u Boston seltiksima – uključujući rekordnih 11 šampionata i pet MVP nagrada – tek su početak priče o Bilovom ogromnom uticaju na našu ligu i šire društvo", objavio je Silver u zvaničnom saopštenju.

"Bil se zalagao za nešto mnogo veće od sporta: vrednosti jednakosti, poštovanja i inkluzije koje je utisnuo u DNK naše lige. Na vrhuncu svoje sportske karijere, Bil se energično zalagao za građanska prava i društvenu pravdu, i to nasleđe je preneo na generacije NBA igrača koji su pratili njegove stope. Uprkos ismevanjima, pretnjama i nezamislivim nevoljama, Bil se izdigao iznad svega i ostao veran svom uverenju da svako zaslužuje da bude tretiran dostojanstveno."

Rasel je za Boston nastupao u periodu od 1956. do 1969. godine i u tom periodu, američki košarkaš osvojio je 11 titula sa Seltiksima, čime drži rekord za najtrofejnijeg košarkaša u istoriji NBA lige.

Važio je za jednog od najboljih košarkaša kako na poziciji centra, tako u čitavoj košarci.

"Gotovo 35 godina pošto je završio svoju vrhunsku karijeru kao prvi crni glavni trener u ligi, imali smo sreću da ga vidimo na svakom velikom NBA događaju, uključujući i NBA finale, na kome je Bil uručio trofej 'Bil Rasel' MVP igraču finala."

Pet puta bio je MVP lige, 12 puta učesnik Ol-stara.

Kao trener vodio je Boston, Sakramento i Sijetl, a zanimljivo je da je član Kuće slavnih i kao trener i kao košarkaš.

"Negovao sam svoje prijateljstvo sa Bilom i bio sam oduševljen kada je dobio Predsedničku medalju slobode. Često sam ga zvao košarkaški Bejb Rut zbog načina na koji je prevazišao vreme. Bil je bio ultimativni pobednik i vrhunski saigrač, a njegov uticaj na NBA će se osećati zauvek. Upućujemo najdublje saučešće njegovoj supruzi, porodici i brojnim prijateljima", zaključio je Silver.