Читај ми!

Golden Stejt protiv Bostona u velikom finalu - Šansa za razbijanje mitova i ispisivanje istorije

U noći između četvrtka i petka, u 03.00 časa po srednjeevropskom vremenu, počinje veliko finale NBA lige u kojem se sastaju Golden Stejt voriorsi i Boston seltiksi. "Ratnici" jure svoju četvrtu titulu u razmaku od sedam godina, dok će tim iz Masačusetsa pokušati da dođe do 18. trofeja u klupskoj istoriji, čime bi postali najtrofejniji tim u čitavoj NBA ligi. Zanimljivo je i to što će Srbija imati predstavnika u finalu, pošto Nemanja Bjelica brani boje dresa tima iz San Franciska.

Obe ekipe imaju mnogo što šta da dokažu, ali obe ekipe nemaju više kome da se pravdaju.

Izuzetno duga i naporna NBA sezona privodi se kraju, a do finiša su stigli oni koji su to najviše i zaslužili.

"Ratnici" izašli da se igraju

Golden Stejt voriorsi su pokazali da im ne treba Kevin Durent da bi bili u velikom finalu.

"Ratnici" se sada nalaze na korak od titule, čime će i definitivno dokazati da su najbolji tim današnjice.

Tim iz San Franciska je učestvovao u pet finala u poslednjih sedam godina, a nakon dve sezone pauze, Voriorsi su se vratili u vrh lige.

Poslednji put, šampioni su bili 2018. godine, kada su predvođeni Durentom nadigrali Klivlend.

Ipak, poslednje iskustvo u NBA finalu ne pamte po dobrom, pošto su 2019. godine poraženi sa 4:2 od Toronta, u finalu koje je ostalo u senkama povreda Tompsona i Durenta.

Ove sezone, Golden stejt je od prvog dana delovao kao ekipa sa šampionskim ambicijama.

Iako su ponovo imali velikih zdravstvenih problema tokom regularne sezone, uspeli su da je završe na visokoj trećoj poziciji.

Svi ljubitelji košarke znali su da se oni spremaju i čuvaju za ono najbitnije, plej-of fazu takmičenja.

U prvom kolu, prepreka im je bio Nikola Jokić i ekipa Denver nagetsa, sa kojom su lako izašli na kraj (4-1). 

Vrlo dobro je trener Stiv Ker, zajedno sa svojim osobljem, prepoznao od koga dolazi najveća pretnja, pa prema njoj iskreirao defanzivne i ofanzivne šeme i akcije.

U polufinalu konferencije sastali su se sa Memfisom, verovatno najprijatnijim iznenađenjem NBA lige ove sezone.

Velika borba u šest mečeva, ali i serija koja je ostala upamćena po teškim povredama Pejtona juniora na jednoj, i onoj mnogo bitnijoj - Dža Morenta na drugoj strani.

Bilo kako bilo, mlad tim Memfisa naleteo je na giganta i dobio lekciju za naredne sezone.

Poslednji korak pred finale, bili su Dalas meveriksi, predvođeni Lukom Dončićem.

I dok su mnogi očekivali i nadali se da će Luka da pomrsi račune i Stefu i ekipi, do toga naravno nije došlo.

Poput u seriji sa Denverom, Golden Stejt je na sjajan način izašao na kraj sa "one man show" ekipom.

Luka je igrao maestralno, izvlačio maksimum kako iz sebe, tako i iz saigrača, ali je Golden Stejt veoma ubedljivo u pet utakmica opravdao ulogu favorita.

Stef Kari je ponovo nerešiva enigma i motor ekipe koji privlači isuviše pažnje protivničkih odbrana.

Pomalo olako isključen iz MVP konkurencije ove sezone, Kari u plej-ofu ostvaruje pun potencijal, teroriše protivničke ekipe i vodi ovaj sjajan tim do uspeha.

Naravno, dobri ste onoliko koliko su vam dobri i saigrači i tim, a Stefov je ove sezone veoma dobar.

Klej Tompson, sada već tradicionalno, ispod radara i pompe, pruža maestralne partije na obe strane parketa.

Golden Stejt se iz godine u godinu oslanja na njegova ofanzivna i defanzivna umeća, a on iz godine u godinu opravdava poverenje i vrlo često iz uloge drugog, prelazu u ulogu prvog igrača ekipe.

Drejmojnd Grin je neizostavni deo ove slagalice.

Način na koji Grin komanduje odbranom, prepoznaje protivničke akcije, žrvtvuje svoj mozak i svoje telo za tim, nekada se čini vanzemaljskim.

Ipak, Golden Stejt oseća svaki sekund njegovog izostanka sa parketa, pa bi Grin morao da ukroti svoj tradicionalno dug jezik i prljavu narav.

I pored svih navedenih košarkaša i njihovih sposobnosti, lepota Golden Stejta ove sezone jeste i to što im ostatak ekipe izgleda sjajno.

Džordan Pul je prešao put od igrača iz razvojne lige, jednog od najgorih rukija u NBA, do jednog od najboljih strelaca lige.

Raznovrsnost koju poseduje u napadačkom arsenalu je neverovatna i ide do te mere da mnogi sa razlogom njega smatraju za trećeg "spleš brata" Golden Stejta.

Endru Vigins je takođe neko ko je u ogromnoj meri napredovao. Od "propalog talenta" i novog Herisona Barnsa, do Ol stara i igrača koji maksimalno dobro koristi svoj atleticizam i svaki višak prostora surovo kažnjava. 

Kevon Luni je prebrodio muke sa povredama i sada ponovo pokazuje da je jedan od najzahvalnijih centara lige.

Sjajno Luni u napadu koristi sve situacije koje mu iskreiraju saigrači, dok u odbrani odlično pruža svoje telo i skok na raspolaganje.

Biće zanimljivo videti kakve će uloge imati srpski košarkaš Nemanja Bjelica, ali i Toskano Anderson, oporavljeni Pejton, kao i atletski impresivni Kaminga i Toskano-Anderson. 

Seltiksi porasli i osamostalili se

Godinama su navijači i igrači Boston seltiksa čekali i nadali se trenutku kada će ponovo imati priliku da se bore za NBA titulu.

Jedna od dve najtrofejnije franšize čitave lige, sa čak 17 titula, dugo nije bila faktor u NBA ligi.

Iz sezone u sezonu, sputavao ih je prvo Lebron Džejms, na čijem su se putu na Istoku nalazili, da bi potom Lebrona u toj ulozi nasledio Janis Antetokumpo.

Napokon, ekipa Bostona je sazrela, odrasla, pronašla sebe u ulogama koje im najviše odgovaraju i to izgleda sjajno.

Retko ko je mogao da očekuje da će odličnog Breda Stivensa, "Grega Popoviča sa Istoka" bilo koji trener uspešno naslediti.

Kada je u julu prošle godine Ime Udoka postavljen na mesto trenera, mnogi su unapred otpisali Boston, tvrdeći da čak i ukoliko Udoka bude pravo rešenje za šefa struke, da će mu biti potrebno dosta vremena. 

Realnost je bila drugačija, a nekadašnji asistent u Bruklinu i San Antoniju izrastao je u jednog od najboljeg trenera u ligi.

Ono što najviše krasi ekipu Bostona jeste raznovrsnost u napadu, ali i atomska odbrana koju im je Udoka usadio. 

Takođe, put koji je tim iz Masačusetsa prošao da bi došao do NBA finala je impresivan i vredan svake pohvale.

Već u prvoj rundi, morali su da se sastanu sa veoma neugodnim Bruklinom i već tada su ih mnogi otpisivali.

Ipak, "vajldkarta" kako su ljudi iz NBA sveta nazivali Netse, nije upalila, već ih je Boston počistio u četiri utakmice.

U toj seriji, Boston je nagovestio značaj njihove odbrane, pošto su napadački supertalentovane Irvinga i Durenta limitirali onako kako verovatno niko do tada nije.

Usledile su dve neverovatno uzbudljive i neizvesne serije protiv Milvokija i Majamija.

Vrlo lako je moglo da se desi da Boston izgubi od obe ekipe, pošto su obe serije išle u sedam mečeva, ali je Boston uspevao da se izdigne iz svih situacija i problema i ostvari plasman u veliko finale.

Janis je "ukroćen", u meri u kojoj se može ukrotiti, ali je veliku ulogu u tome igrala povreda Krisa Midltona i to što Grk nije imao pravu podršku saigrača.

Što se tiče serije sa Majamijem, od prvog sekunda prve utakmice, moglo se nagovestiti da će ta serija ići u sedam mečeva.

Obe ekipe bile su sposobne i talentovane toliko da ovu drugu ekipu počisti sa terena.

Smenjivale su se ubedljive pobede u prvih par utakmica, da bi u finišu serije sve bilo odlučeno na jednu loptu, jedan posed.

I pored toga što je Džejlen Braun konačno postao pouzdan, što je Markus Smart postao najbolji defanzivac lige, pored toga što je Al Horford u 36. godini zaigrao košarku karijere, što su Grent Vilijams, Pejton Pričard i Derik Vajt odlično prihvatili svoje uloge, ključ Bostona leži u Džejsonu Tejtumu.

Partije koje je pružao u najbitnijim momentima i najneizvesnijim utakmicama čitave sezone, Boston su izdigle na novi nivo.

Napokon je Tejtum sazreo u kompletnog igrača, vrsnog strelca, atletski besprekornog defanzivca i možda i najbitnije - inteligentnog i pamentog košarkaša.

Sada već nekoliko sezona, Tejtuma su čeličili najbolji igrači čitave lige: Lebron, Kavaj i Janis.

Od svakog od njih, imao je šta da nauči, ali utisak je da je na Tejtuma najviše uticao neko ko nažalost nije više tu.

Ponovo je NBA parket video ljubičasto zlatnu znojnicu za lakat sa brojem 24, ponovo je NBA liga videla "mambin mentalitet" na delu, ponovo je duh Kobija Brajanta vodio do pobede.

Napredovao je Tejtum u svakom smislu ovih godina, ali stiče se utisak da je napredak na psihičkom planu nešto što je učinilo da breme jednog od najboljih igrača lige, ne shvati kao kletvu, nego prihvati kao kompliment.

Pre sedme utakmice, Tejtum je poslao svom preminulom mentoru i privatnom treneru poruku da ne brine i da će u sedmom meču preuzeti stvar u svoje ruke. 

Kada čujete takve stvari, shvatate koliko Tejtumu ovakva sezona znači, kakav mu izazov predstavlja i kakve mu ambicije otvara.

Mnogo za dokazati, nikome za pravdati 

Obe ekipe imaju dosta toga da dobiju i izgube u finalu.

Golden Stejtu su mnogi umanjivali značaj osvojenih titula dok su u svojim redovima imali i Kevina Durenta.

Smatralo se da im je samo jedna od tri nedavne titule "prava" i da su samo jednu istinski osvojili.

Pre dve sezone imali su najlošiji skor u čitaovj ligi u regularnom delu sezone. 

Sada imaju šansu da izbrišu sve mitove i dokažu da su najbolja ekipa današnjice.

Takođe, Stef Kari, jedini jednoglasni MVP lige, najbolji šuter u istoriji ovog sporta, trostruki NBA šampion, nikada nije osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača finala.

Ove sezone i u ovom finalu, Stef ima priliku da ispiše nove stranice istorije i napokon sebe svrsta tamo gde i pripada, rame uz rame sa legendama lige.

Međutim, šta god da se desilo u finalu, utisak je da Golden Stejt ipak ne treba nikome više da se pravda i da su samim plasmanom u finale, zapušili mnoga usta kritičara. 

Što se tiče Bostona, oni takođe imaju mnogo toga za dokazati.

Jedna od dve najtrofejnije franšize u istoriji lige, već dugo ne zna kako je to osvojiti titulu.

Čak 17 puta Boston je bio šampion NBA lige, ali ono što para oči jeste to što je samo jedna od tih 17 titula došla u poslednjih 36 godina.

Boston je u poslednjem finalu učestvovao pre 10 godina, a poslednju titulu su osvojili sada već davne 2008.

Predugo se Seltiksi kite starim perjem i sa razlogom NBA analitičari i kritičari od njih traže uspeh.

Iako je sam plasman u finale ogroman uspeh i potvrda odlične sezone, ma šta uradili u finalu, igrači Bostona će imati zadatak da uspehe ponavljaju i narednih sezona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво