Читај ми!

Košarkaška elita u Beogradu - ko će biti šampion Evrope?

Ovog vikenda u Beogradu se održava Završni turnir košarkaške Evrolige. Turski Anadolu Efes brani trofej osvojen prošle sezone, Barselona finale iz Kelna i zvanje najbolje ekipe u ligaškom delu takmičenja. Real želi do 11. titule šampiona Evrope, dok Olimpijakos, kao autsajder, iz prikrajka napada četvrti trofej u eliti. Polufinalni mečevi igraju se u četvrtak, finale je zakazano za subotu.

Turbulentna sezona u Evroligi privodi se kraju, u konkurenciji za evropsku krunu ostale su četiri najbolje ekipe - Anadolu Efes, Olimpijakos, Real i Barselona.

Veliko je pitanje da li bi se ove četiri ekipe domogle fajnal-fora da iz takmičenja nisu eliminisane ruske ekipe, ali su sve četiri svojim partijama zaslužile da se bore za trofej namenjen šampionu Evrope.

Beograd će biti domaćin najboljim evropskim ekipama, koje su prošle predugački ligaški deo takmičenja, a onda bili bolji od svojih protivnika u četvrtfinalnim serijama.

Polufinalni mečevi na programu su u beogradskoj Areni u četvrtak - prvo će se sastati Anadolu Efes i Olimpijakos (18.00), dok će od 21.00 koplja ukrstiti Barselona i Real.

Meč za treće mesto i veliko finale zakazani su za subotu.

Micić i Larkin - dovoljno da se ponovi prošla Efesova sezona

Ekipa Ergina Atamana u Beogradu će braniti titulu šampiona Evrope osvojenu prošle godine u Kelnu, ali ovoga puta Anadolu Efes na turnir ne dolazi kao autsajder, već kao tim koji zna kako se dolazi do najviših dometa.

Vasilije Micić i Šejn Larkin najbolji su igrači turskog tima, od kojih polaze sve, a završava većina akcija na terenu.

Daleko od toga da Efes nema još na koga da se osloni, ali bekovski tandem Micić-Larkin je taj koji rešava utakmice, donosi prevagu u ključnim momentima, na kraju krajeva - doneli su "pivarima" prvi trofej šampiona Evrope u klupskoj istoriji.

Turski tim ima izuzetno snažnu centarsku liniju koju čine Danston, Plajs i Singlton, dok roster upotpunjavaju izuzetno korisni Moerman, Anderson i Simon.

Efes je jedini učesnik fajnal-fora koji nije bio nosilac u četvrtfinalu, a Atamanovi momci su u četiri utakmice eliminisali izuzetno iskusnu i nezgodnu ekipu Olimpije iz Milana.

Početak sezone nije bio obećavajući, ali je Efes polako podizao formu, na kraju došao do šestog mesta na tabeli (zahvaljujući donekle i eliminaciji ruskih timova iz Evrolige), a onda preko Mesinine Olimpije bukirao karte za Beograd.

Olimpijakos vreba iz senke

Protivnik Efesu u polufinalu biće Olimpijakos, verovatno tim kojem se daju najmanje šanse da dođe do dve pobede na beogradskom fajnal-foru.

Ekipa iz Pireja odigrala je odličnu sezonu, koju je krunisala drugim mesto u ligaškom delu takmičenja, što je bilo veliko iznenađenje za većinu ljubitelja košarke.

Istina, grčki velikan u svom sastavu ima nekolicinu iskusnih igrača - Slukas, Papalukas i Printezis ukupno su osvojili sedam titula šampiona Evrope, ali su veliki doprinos dali Saša Vezenkov, Tajler Dorsi i Tomas Vokap.

Jeste Efes izuzetno jak pod obručima, ali i Olimpijakos ima svog gorostasa - Mustafa Fal iza sebe ima odličnu sezonu i mogao bi biti iks-faktor u polufinalnom duelu.

Ne treba zaboraviti da na klupi Olimpijakosa sedi Jorgos Barcokas, koji je već doneo titulu kontinentalnog šampiona crvenima (2013), i to baš u sezoni kada je malo ko to očekivao od njih.

U četvrtfinalu takmičenja tim iz Pireja je posle pet utkamica izašao kao pobednik u izuzetno izjednačenoj i neizvesnoj seriji protiv Monaka.

Ipak, da bi došli do novog trofeja, četvrtog u istoriji kluba, Olimpijakos mora prvo da obori na pleća zvaničnog šampiona Evrope, a onda jednog od dva španska velikana - zadatak izuzetno težak, ali ne i nemoguć.

*Efes i Olimpijakos odigrali su 44 međusobna susreta u eliti, a rezultat je, verovali ili ne, izjednačen 22-22.

Real želi da se ponovi 2018. godina

Najtrofejniji klub od četiri koja učestvuju na Završnom turniru želi da u Beogradu osvoji 11. titulu kontinentalnog šampiona.

Poslednji put na krov Evrope Real se popeo 2018. godine, kada je predvođen nezaustavljivim, tada 19-godišnjim Lukom Dončićem trijumfovao upravo u Beogradskoj areni.

"Kraljevski" klub imao je velikih problema sa povredama ove sezone, ali je i pored toga konstantno bio u vrhu tabele, da bi ligaški deo završio na četvrtom mestu.

Usledila je četvrtfinalna serija protiv Makabija, u kojoj je Real, lakše nego što se očekivalo izašao na kraj sa "ponosom Izraela" - 3:0.

Serhio Ljulj i Rudi Fernandez, iako u poznim igračkim godinama, čine okosnicu tima koji u svom sastavu ima verovatno najboljeg centra u Evropi ove sezone - Valtera Tavaresa.

Francusku koloniju u Madridu čine Kozer, Ertel, Pojrije i Jabusele, od kojih se poslednji pokazao kao veliko pojačanje i velika je podrška Tavaresu.

Za defanzivu su zaduženi Adam Hanga i Džef Tejlor, dok je povratnik iz NBA Gabrijel Dek upravo ono što je nedostajalo ekipi Pabla Lasa da bude jedan od pretendenata na titulu.

Ipak, plasman u finale neće biti nimalo lak posao pošto put do njega vodi protiv večitog rivala, ekipe Barselone.

Barselona prvi favorit za titulu

Katalonci igraju sjajnu sezonu, ubedljivo su osvojili prvo mesto na tabeli ligaškog dela takmičenja i u Beograd stižu kao glavni favoriti za osvajanje trofeja.

Šaras Jasikevičijus, koji je kao igrač osvojio četiri titule sa tri kluba, sjajno je ukomponovao ekipu, koju čine velike zvezde, ali i mlađe snage, pa Barsa deluje kao nepobediva ekipa, koja želi da ode korak dalje u odnosu na prošlu sezonu, kada je poražena u finalu.

Samo sedam poraza doživela je "blaugrana" u ligaškoj fazi (dva u poslednja dva meča), a apsolutni lider ekipe je Nikola Mirotić.

Iskusni deo ekipe čine još Nik Kalates, Aleks Abrines, Pjer Oriola i Niko Laprovitola, a ništa manje iskustva i kvaliteta nemaju ni Brendon Dejvis i Sertač Šanli, koji je prošle sezone bio šampion sa Efesom.

Ima Šaras i mlade snage koje predvodi supertalentovani Rokas Jakubaitis, ali i Majkl Kaisedo, koji tek treba da pokaže koliko vredi na košarkaškom nebu.

Zvuči neverovatno, ali Barsa je samo dva puta u istoriji bila šampion Evrope - prvu titulu doneli su Svetislav Pešić i Dejan Bodiroga 2003. godine, dok je za sada poslednja osvojena 2010.

Barsa ima sve što je potrebno da se ekipa popne na krov Evrope, makar na papiru, ali to sve treba opravdati na terenu, a Bajern je u četvrtfinalu pokazao da protiv katalonskog tima može da se igra.

*Barsa je savladala Real u poslednja četiri evroligaška duela, ali poslednja dva na Završnim turnirima pripala su madridskom timu - oba puta na klupi kraljvskog kluba sedeo je Pablo Laso.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво