Читај ми!

Alternativna NBA sezona – šta bi bilo kada povreda ne bi bilo

Denver je eliminisan u prvom kolu NBA plej-ofa, a opšte je mišljenje da bi rezultat Nagetsa bilo značajno uspešniji da "druga violina" Džamal Marej nije propustio celu sezonu. Međutim, i drugi timovi mogu da se požale na sličnu sudbinu – Klipersi su bili obezglavljeni povredom Kavaja Lenarda, dok mlada zvezda Zajon Vilijamson nije bio u mogućnosti da pomogne talentovanoj ekipi Pelikansa. Specifična situacija je sa Benom Simonsom, koji nije odigrao nijedan meč u sezoni, više zbog sujete nego iz zdravstvenih razloga.

Ako je neko sumnjao da je Nikola Jokić prošle sezone zaslužio MVP priznanje, ove je u potpunosti razuveren – srpski centar odigao je, statistički gledano, još bolje i glavni je favorit da odbrani najvažnije individualno priznanje u NBA ligi.

Ipak, njegov Denver nije ispunio očekivanja navijača i sezonu je završio već u prvom krugu plej-ofa. Nagetse su sa 4-1 u seriji eliminisali preiskusni Golden stejt voriorsi, a mnogi razloge za to vide u činjenici da je Jokić bio lišen pomoći "druge violine" Džamala Mareja.

Kanađanin je pre više od godinu dana pokidao prednje ukrštene ligamente kolena, zbog čega je propustio kompletnu sezonu 2021/22.

Pored Mareja, Denver je na startu sezone ostao bez trećeg najvažnijeg igrača Majkla Portera juniora, koji je odigrao samo devet mečeva, pa je fantastičan učinak Nikole Jokića pao u vodu protiv sjajnih Stefa Karija, Kleja Tompsona i Drejmonda Grina.

Košarkaški stručnjaci smatraju da su Nagetsi, izuzimajući Jokića, jedna od najlošijih ekipa koja se ikada dokopala doigravanja u NBA ligi, što učinak srpskog centra čini još senzacionalnijim.

Da su bili kompletni, Nagetsi bi izvesno imali bolji rezultat u ligaškom delu sezone, u kojem su imali samo pet pobeda manje od trećeplasiranih Voriorsa, a bolji plasman na tabeli Zapada značio bi i prednost domaćeg terena, makar u prvoj rundi plej-ofa.

Denver je u kovid sezoni (2020) pokazao da je ekipa koja se nikada ne predaje, dva puta je seriju preokretao posle minusa od 1-3, pa se može zaključiti da bi uz zdrave Mareja i Portera, naravno uz maestralnog Jokića, Nagetsi bili među favoritima (možda ne najozbiljnijim) za plasman u finale Zapada.

Klipersi u kandžama povrede

Ipak, i druge ekipe imale su sličnih problema sa zvezdama koje iz različitih razloga nisu bile u mogućnosti da pomognu saigračima da ostvare bolje rezultate, a verovatno najveći gubitnik bili su El-Ej klipersi.

Kavaja Lenarda mnogi smatraju jednim od najboljih košarkaša današnjice – NBA prstenove osvojio je sa obe ekipe u kojima je nastupao, San Antoniom i Torontom, a Kliperse je prošle sezone doveo do prvog finala konferencije u klupskoj istoriji.

Međutim, popularni "Kandža" se povredio u polufinalnoj seriji prošle sezone protiv Jute, a ovu je propustio zbog delimičnog kidanja prednjih ukrštenih ligamenata, povrede slične Marejevoj.

Za razliku od Denvera, koji se na Jokićevim leđima nekako domogao plej-ofa i, uzimajući u obzir okolnosti, došao do šeste pozicije na Zapadu, Klipersima je krajnji domet bilo deveto mesto na tabeli, a porazima od Minesote i Nju Orleansa sezonu su završili u plej-in turniru.

Kada se povredi Kavaja doda činjenica da je druga zvezda tima Pol Džordž odigrao samo 31 meč u sezoni, jasno je da franšiza iz Grada anđela nije mogla više, iako u kompletnom sastavu važi za jednog od glavnih favorita za osvajanje NBA titule.

Budućnost NBA lige u senci

Zajon Vilijamson jedna je od najvećih mladih zvezda NBA lige, kojem se predviđa(la) blistava karijera. Ipak, od kada se pojavio na terenima najjače košarkaške lige na svetu, stručnjaci su bili zabrinuti zbog kilaže atletski vrlo nadarenog krilnog centra i pribojavali se povreda.

A Zajonu se upravo to desilo. Pre početka sezone, prvi pik na draftu 2019. godine, koji je u prve dve sezone obarao rekorde koje su postavljali legendarni Vilt Čembrlen, Karl Meloun i Šekil O‘Nil, doživeo je prelom kosti stopala.

Iako su se Pelikansi nadali da će biti spreman za start sezone, povratak na teren se malo-pomalo odlagao, da i u martu bilo objavljeno da Zajon neće igrati do kraja ligaškog dela takmičenja.

Nju Orleans, koji se smatra za jednu od najtalentovanijih mladih ekipa u ligi, domogao se plej-ofa putem plej-in turnira, na kojem je bio bolji od San Antonija i Klipersa, ali nije mogao da prođe pored najbolje ekipe Zapada – Finiks sansa.

Slično kao u stiruaciji Denvera, Pelikansi bi sa Zajonom u ekipi vrlo verovatno bili bolje plasirani u ligaškom delu takmičenja, izbegli bi plej-in, pa i Sanse, pa bi mogli da se nadaju boljem rezultatu, iako je konkurencija na Zapadu blago rečeno paklena.

Inat važniji od novca i karijere

Ben Simons je takođe jedan od igrača koji je propustio kompletnu sezonu, ali iz potpuno drugačijih razloga nego prethodna trojica.

Australijanac je, posle razdora u ekipi na kraju prethodne sezone, zatražio od Siksersa da ga trejduju, što je uprava franšize decidirano odbila.

Počeo je pravi mali rat dve strane – Simons je odbio je da prisustvuje trening kampu, propustio je predsezonu, na šta su Siksersi uzvratili paprenim kaznama, zbog kojih je Australijanac postao najkažnjavaniji igrač u istoriji lige (inat ga je koštao više od 10 miliona dolara do kraja 2021. godine).

Farsa je trajala do februara, a popustili su Siksersi, koji su Simonsa, uz Dramonda i Seta Karija, u zamenu za Džejmsa Hardena i Pola Milsapa, poslali u Bruklin.

Međutim, nije zaigrao ni za Netse, pošto mu je dijagnostikovana diskus hernija. Zbog problema sa leđima, Simons je propustio završnicu sezone, plej-in turnir, a nije zaigrao ni u plej-ofu, pošto je Boston počistio ekipu Bruklina sa 4-0.

Problemi sa Simonsom, doduše, nisu skupo koštali Sikserse, u smislu rezultata, pošto je Filadelfija zauzela četvrto mesto na tabeli Istoka, a u prvom krugu plej-ofa eliminisala je ekipu Toronta sa 4-2 u seriji.

Veliko je pitanje koliko bi Australijanac pomogao ili odmogao ekipi. Njegovi igrački kvaliteti nisu sporni, uprkos nedostatku šuta sa distance, ali odnosi sa drugim igračima, naročito prvom zvezdom ekipe i kandidatom za MVP priznanje Džoelom Embidom, više su nego upitni.

U Bruklinu nije dobio priliku da pokaže koliko zna i ume, a treba pomenuti da je tim iz Njujorka veći deo sezone bio uskraćen pomoći Kajrija Irvinga, koji je odbio da se vakciniše protiv koronavirusa i nije mogao da nastupa u mečevima koje je njegova ekipa igrala na domaćem terenu.

I druge ekipe imale su problema sa povredama zvezda – Entoni Dejvis je zbog povrede odigrao samo 40 mečeva za Lejkerse, što je rezultiralo da najtrofejnija franšiza ne dođe ni do plej-in turnira, Demijan Lilard zabeležio je samo 29 nastupa, pa je Portland završio kao 13. na Zapadu.

Uprkos povredi Viktora Oladipa, koji je u ligaškom delu takmičenja odigrao samo osam utakmica, Majami je uspeo da dođe do prve pozicije na Istoku, pa je u prvom krugu plej-ofa eliminisao Atlantu sa 4-1 u seriji.

Povrede jesu sastavni deo sporta, ali čini se da su odsustva velikih zvezda sa NBA terena umanjile kvalitet takmičenja, ali i znatno uticale na rezultate i plasman ekipa koje su morale da se prilagođavaju i menjaju sistem igre često baziran na nosiocima timova.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије