Читај ми!

Završen cirkus, a počinju gladijatorske borbe u NBA ligi

Završen je regularni tok jedne od čudnijih NBA sezona. I dok su se situacije kod određenih timova iskristalisale, još uvek postoje oni kod kojih postoje nepoznanice i pitanja na koja ćemo odgovore dobiti u plej-of fazi takmičenja. Srbija će u plej-ofu i plej-inu imati četvoricu predstavnika: Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu i Bobana Marjanovića.

Gotovo da nijedan klub u čitavoj NBA ligi ne može da kaže da je ova sezona bila idealna.

Svih 30 članova imalo je ogromne kadrovske probleme, kako zbog povreda, tako zbog koronavirusa i sigurnosnih protokola koje su igrači i stručno osoblje morali da prolaze.

Dešavalo se da i oni koji veoma dobro prate najjaču ligu na svetu i poznaju sastave svih timova, gledaju duele igrača koji prvi put vide na NBA parketima.

Bilo kako bilo, oni koji poseduju kvalitet, ali i psihičku i fizičku snagu, bili su jači od svih pehova i izostanaka, izdigli se iznad izazova i obezbedili mesto koje vodi u narednu fazu takmičenja.

Oni koji to nisu uspeli (a bili su na primer favoriti za osvajanje prstena), imaju dobre izgovore za neuspeh i vremena da konsoliduju redove i odmore se za narednu sezonu. 

Regularni deo sezone NBA lige sa razlogom mnogi smatraju svojevrsnim cirkusom, šouom i periodom koji ne govori dovoljno o ozbiljnosti i kvalitetu najjačeg klupskog košarkaškog prvenstva na svetu.

Plej-of je već nešto drugo i samo oni najveći laici to ne vide.

Lideri

Prva mesta na Istoku i Zapadu zasluženo su osvojili Majami i Finiks.

"Vrelina" je imala dosta uspona i padova, različitih sastava, igrača koji su "iskakali", pa čak je u jednom trenutku umalo je došlo i do tuče na njihovoj klupi, ali način na koji su košarkaši Majamija uspeli da se izbore sa svim preprekama je za pohvalu.

Regularnu sezonu završili su sa 53 pobede i 29 poraza, pa će imati taj luksuz da će se i odmoriti više od svog prvog protivnika, koji pre megdana sa njima mora da se probije kroz plej-in fazu.  

Majami ipak može biti u veoma nezahvalnoj poziciji, pošto se za osmo mesto bore Bruklin, Klivlend, Atlanta i Šarlot. 

Sa druge strane, Finiks je bio daleko najbolja ekipa na Zapadu, ali i čitavoj NBA ligi, pošto je upisao čak 64 pobede i 18 poraza.

Sansi su prošle sezone, kada su došli do velikog finala lige, najavili da poseduju neverovatan potencijal, sjajnu ekipu i da će iz godine u godinu predstavljati sve veću opasnost i tako i jeste.

Balans iskustva i mlade krvi vidljiv je u timu iz Arizone, koji ovoga puta cilja na prsten i važi za favorita. 

Kao i Majami, Finiks još uvek ne zna svog rivala u prvoj rundi plej-ofa, pošto se za osmu poziciju bore Minesota, Klipersi, Pelikansi i Sparsi. 

Utisak je da za razliku od Majamija, koji bi sigurno želeo da izbegne Bruklin i Atlantu, Finiksu ne igra preveliku ulogu to sa kim će se sastati u prvoj rundi, pošto su i prošle i ove sezone dokazali da umeju da igraju i pobede gotovo svakog.

Gladijatorske borbe

Izuzetno zanimljivo i neizvesno biće gotovo u svim mečevima prve runde, pošto izrazitih favorita za plasman u polufinale konferencija nema.

Drugoplasirana ekipa na Istoku je Boston, koji poput Majamija može da se susretne sa nekim timom iz plej-ina.

Seltiksi su veoma slabo počeli sezonu, u jednom trenutku bili van plej-of slike, ali su se na odličan način reorganizovali, pronašli formu i uspeli da doguraju čak do drugog mesta. 

Mesto broj dva na Zapadu osvojio Memfis, možda i najprijatnije iznenađenje čitave lige ove sezone.

Nestvarni Morent i ostali klinci u Memfisu sada imaju težak zadatak da opravdaju visok plasman i pokažu kvalitet i u plej-ofu. 

Pre nego što pređemo na to sa kim će se sastati prošlogodišnji šampion, kao i tim koji u svojim redovima ima aktuelnog i budućeg MVP-a, pozabavićemo se duelima na pozicijama četiri i pet u obe konferencije.

Nijanse i poslednje utakmice u sezoni odlučivale su mesta sa kojih će ekipe ući u plej-of fazu.

Sa četvrtog mesta na Istoku u plej-of ide Filadelfija, koju u prvoj rundi očekuje duel sa Torontom.

Seventisiksersi su još uvek u periodu prilagođavanja na novi izgled ekipe, ali su predvođeni sjajnim Embidom, kog (utisak je) ni lošije partije Hardena ne mogu usporiti.

Što se tiče Toronta, oni su pokazali više puta u proteklih nekoliko sezona da se radi o čvrstoj ekipi, sposobnoj da priredi iznenađenje i da veoma skupo prodaje kožu.

Gotovo nemoguće je da ponovo uspeh od pre tri sezone, kada su osvojili NBA ligu, ali sigurno je da će se Filadelfija dobrano pomučiti da bi ih eliminisala. 

Duel četvrtog i petog na Zapadu još je zanimljiviji, pošto se sastaju Dalas i Juta.

Poveda Luke Dončića u poslednjem kolu regularne sezone u ogromnoj meri je zabrinula sve u Dalasu, jer je jasno da je Luka motor, volan i vozač ove ekipe. 

Kako prenose mediji u SAD, iz Dalasa se nadaju da se radi o lakšoj verziji povrede i da će Luka biti spreman da vodi ekipu već u prvoj rundi.

Jokić i Janis na teškom ispitu na samom startu

Nikola Jokić odigrao je još jednu maestralnu regularnu sezonu, verovatno i bolju od prošle kada je bio najkorisniji igrač čitave lige i smeši mu se novo MVP priznanje, čime će dodatno ispisati istoriju najjače lige na svetu.

Srpski centar je tako vodio Denver do novog direktnog plasmana u plej-of fazu, ali je utisak da vrlo težak zadatak čeka Nagetse od samog starta.

Denver kao šestoplasiran tim ide na megdan Golden Stejt Voriorsima. 

"Ratnici" su imali velike kadrovske probleme, pa nisu uspeli da ugiraju nekada nezaustavljivi trio Kari-Tompson-Grin.

Stef Kari je još uvek pod znakom pitanja, pošto je propustio poslednjih sedam mečeva regularnog dela sezone zbog povrede, ali se u Voriorsima nadaju njegovom brzom povratku na parket.

Kada se priča o problemima sa povredama, Denver nekako uvek tu prednjači, pošto će ponovo biti veoma desetkovan.

Iako se priželjkivao povratak Džamala Marija i Majkla Portera juniora, sve izvesnije je da će dvojac Denvera ipak propustiti ostatak sezone.

To znači da će Nikola Jokić ponovo nositi ogroman teret u svim segmentima igre, ali ono što može da raduje Nagetse jeste sve veći doprinos ostatka ekipe, koji se odlično uklapa uz svog lidera. 

Što se tiče aktuelnih šampiona NBA lige, ekipe Milvoki baksa, oni će u prvom kolu igrati protiv veoma neugodnih Čikago bulsa.  

Janis i družina imaju po mnogima najteži zadatak, a to je odbrana titule. Grčki košarkaš ponovo izgleda nezaustavljivo i ponovo važi za favorita za titulu i priznanje MVP-a finala.

Ipak, Milvoki će imati težak put do tog cilja, pošto ih već na prvom koraku čeka susret sa Bulsima, koji su sjajno započeli sezonu, potom usred povreda par igrača pali u formi, ali tradicionalno važe za tvrd orah.

Ono što timu iz Ilinoja ne ide u prilog, jeste to da u regularnom delu sezone nisu ostvarili nijednu pobedu protiv ekipa koje se nalaze na prvih pet mesta na tabeli, pa se nadaju da će drugačije biti u plej-ofu. 

Srpski igrači 

Pored pomenutog Nikole Jokića, koji je apsolutni lider Denvera, koji ih je vodio do finala i polufinala Zapada u prošle dve sezone, Srbiju u doigravanju predstavljaju još trojica igrača.

Bogdan Bogdanović i Atlanta hoksi za razliku od prošle sezone, kada su kao petoplasirana ekipa stigli čak do finala Istoka, ovoga puta moraju da igraju plej-in.

"Bogi" je i ove sezone sjajno namestio ruku i predstavlja pravo oružje Atlante sa distance.

Ipak, tim iz Džordžije je ove sezone zauzeo tek deveto mesto, što znači da će morati da ostvare dve pobede kako ib ušli u plejof. 

Prva prepreka im je Šarlot, a potom, ukoliko zabeleže pobedu, moraju da savladaju poraženog iz duela Bruklin - Klivlend, kako bi tek onda izborili duel sa Majamijem u prvoj rundi plej-ofa. 

Nemanja Bjelica pokušaće da doprinese Golden Stejtu i u prvom kolu će se sastati sa Denverom i Nikolom Jokićem.

Nije nemoguće da trener Stiv Ker, upravo zbog poznanstva Nemanje i Nikole, "Belom" poveri koji minut više. 

Ono što je sigurno, jeste to da je Bjelica ove sezone u nekoliko navrata pokazao koliko njegovo iskustvo, ali i košarkaško umeće može poslužiti Golden Stejtu, pa ostaje nada da će tako biti i u plej-ofu.

Boban Marjanović ima veoma limitiranu ulogu i minute ove sezone u Dalasu. Trener Džejson Kid mu je davao tek oko pet minuta u proseku čitave sezone, od čega je većina tih minuta bila u poslednjim mečevima, kada je Dalas već znao poziciju sa koje će ići u plej-of.

Nada da bi "Bobi" mogao da zaigra nešto više u najbitnijem delu sezone polaže se na protivnika i činjenicu da za Jutu igra Rudi Gober, tradicionalniji centar, kakav više odgovara Marjanoviću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво