Читај ми!

Stef Kari pomera granice i rekorde, a Golden Stejt je ponovo moćan

Nakon dve godine pauze, Golden Stejt je ponovo najbolja ekipa u NBA ligi (bar regularnog toka sezone), a definitivno najzaslužniji za to jeste Stef Kari. Dvostruki MVP lige i najbolji šuter u istoriji ovog sporta, nastavlja da pomera lestvicu i granice košarke do mera koje odudaraju od razuma. Kari je na putu da obori sopstveni rekord po broju ubačenih trojki u jednoj sezoni i utisak je da ga niko u tome ne može zaustaviti.

"Ratnici" na početku nove sezone NBA lige deluju fantastično. Igra se dinamično, tečno, uigrano i požrtvovano na obe strane parketa i deluje da je Golden Stejt sklopio veći deo slagalice već u novembru.

Sa razlogom ekipa iz San Franciska zauzima prvo mesto na Zapadnoj konferenciji i ima najbolji učinak u čitavoj ligi od 18 pobeda i samo dva poraza u prvih 20 utakmica regularnog dela sezone.

Voriorsi nakon dve sezone ponovo deluju kao favorit za prsten i ekipa sa kojom ne želite da se sastanete ni u jednoj fazi takmičenja.

Naravno da je procesu oporavka najviše pomogao Stef Kari, nekadašnji dvostruki MVP lige, koji svojim partijama ostavlja i protivnike, ali i navijače u čudu i sa otvorenim vilicama.

Kari u dosadašnjem toku sezone u proseku beleži nestvarnih 28,6 poena, 5,8 skokova i 6,8 asistencija po meču.

Uz to, njegovi procenti su zaista sjajni, pošto šutira 60,3 odsto efektivnog procenta iz igre, tačnije 42,3 odsto za tri poena, i 46,6 za dva poena. Slobodna bacanja su mu na neljudskih 94,2 odsto.

Vordel je izgleda željan igre, pogađanja, ali pre svega dokazivanja.

Dokazivanja toga da je lider, da se potpuno vratio i da je vreme da ga košarkaški svet kruniše kao najboljeg šutera svih vremena i najkorisnijeg igrača NBA lige.

Stef ove sezone trojkama pomera granice realnosti i obara brojne rekorde. Onaj koji najviše zapada za oko jeste broj pogođenih trojki. 

Naime, Kari je na 19 utakmica ove sezone, već ubacio 100 trojki, što daje nestvaran podatak da je na više od pet pogođenih trojki po meču (5,26).

Do pre pet godina, NBA rekord za broj pogođenih trojki na jednom meču iznosio je 12 i držali su ga Kobi Brajant i Donijel Maršal.

U međuvremenu, Kari ga je izjednačio, potom i oborio, da bi lestvicu u tom segmentu podigli prvo Lavin, a potom Klej Tompson.

Stef je ove sezone čak četiri puta pogađao po devet trojki na meču, a dva puta po osam.

Statistika, tj matematika kaže da ukoliko nastavi ovim tempom, Kari bi sezonu mogao da završi sa 431 datom trojkom, čime bi nadmašio svoj sopstveni, ujedno i rekord istorije NBA lige.

Kari je seozne 2015/16 ubacio čak 402 trojke, što je 24 više od narednog na listi - Džejmsa Hardena. 

I po mnogo toga, ova sezona Stefa Karija, ali i Golden Stejta, podseća na tu 2015/16. 

Voriorsi, poput te sezone, igraju na nekom novom nivou, izgledaju kompaktno i uigrano, dobijaju utakmice u kojima su favoriti, dobijaju utakmice kako kod kuće, tako i na gostovanjima, one u kojima steknu rano vođstvo, one u kojima gube.

Prepoznatljiv je i veoma sličan šablon, prepoznatljiva je treća četvrtina, prepoznatljiv je nestvaran Stef Kari. 

Naravno, teško će iko ponoviti taj uspeh od 73 pobede iz 82 utakmice, ali ne može se reći da Golden Stejt ove sezone nije zabavan za gledanje, ili da nezasluženo dolaze do trijumfa. 

I dok se mnogobrojne NBA zvezde žale na promenu i kvalitet lopte (do prošle sezone se igralo sa Spaldingovim loptama, od ove sa Vilsonovim), Stef Kari i Golden Stejt šutiraju i cepaju mrežice širom SAD.

Veliku zaslugu u ovogodišnjem uspehu svakako imaju i ostali igrači, od kojih se ističu Pul, Grin, Vigins, Porter, Pejton Junior...

Deluje kao da su svi napokon poptuno upoznati sa svojim ulogama i kretnjama i da uživaju u njima.

Za to je u velikoj meri zadužen Stiv Ker, sa celim svojim stručnim štabom, ali i Bob Majers.

Ker se nagledao svega i svačega u poslednje dve sezone, ali se moglo nagovestiti u njegovom pogledu i izjavama, da je taj period morao da se pregrmi kako znaju i umeju, jer vreme uspeha ponovo uskoro dolazi.

Što se tiče Majersa, generalnog menadžera i nekadašnjeg dobitnika nagrade za najboljeg funkcionera NBA lige, prosto je neverovatno kako taj čovek ume da namiriše talenat i dovede ga u svoje redove. 

Majers je neko ko je putem drafta okupio Karija, Tompsona i Grina, ali i neko ko je za nestvarno mali novac uspeo da svojevremeno dovede Igodalu, Livingstona, Boguta...

Ovoga puta, Majers je nanjušio jednog Pula, koji raste u šutersku zvezdu lige, draftovao velike talente kakvi su Vajzmen i Kaminga (nažalost obojica duže vreme povređeni), ali u tim doveo i igrače uloge kakvi su Bjelica, Toskano Anderson, Mudi, Li i opet Igodala. 

Ipak, Golden Stejt je dosta morao da istrpi, da bi došao u situaciju u kojoj je danas.

Nakon poraza od Toronta u finalu u sezoni 2018/19, kola su krenula nizbrdo i delovalo je da nema dovoljno dubokog ambisa u koji se mogu zaustaviti.

Kevin Durent je napustio tim i otišao u Bruklin, a u suprotnom pravcu prvo je došao Dianđelo Rasel.

I pre nego što su svi mogli da se naviknu na njegovo prisustvo, on je brzo poslat u Minesotu u zamenu za Endrua Viginsa.

Mnogi su Viginsa smatrali tek malo boljim igrača od Herisona Barnsa, te da su "ratnici" debelo promašili sa izborom igrača. 

Na to, najpotcenjeniji igrač u čitavoj NBA ligi, Klej Tomspon, doživeo je dve najteže povrede koju košarkaš može da doživi: Ahilova tetiva i prednji ukršteni ligamenti kolena.

Poslednja utakmica u kojoj smo gledali Kleja Tompsona bila je ono pomenuto finale sa Torontom, u kojem je uprkos ogromnim bolovima, pogodio slobodna bacanja i imao želju da nastavi.

Golden Stejt ni u jednom trenutku nije želeo da ubrza proces Tompsonovog oporavka, što je i potpuno razumno i očekivano.

To je verovatno i poslednji, ili jedan od poslednjih delića slagalice ekipe sa šampionskim ambicijama ove sezone i mnogi sa nestrpljenjem čekaju trenutak kada će Klej ponovo zaigrati i dati ovoj ekipi novu dimenziju. 

Tompson i Vajzman su poslati u razvojnu ligu, kako bi stekli malo kondicije i doterali fitnes pred dugo očekivani povratak na parket. 

Povredu zbog koje je propustio celu sezonu imao je i sam Stef Kari, pa je možda i bilo očekivano da u trenutku kada su ostali bez Durenta, Karija i Tompsona, Golden Stejt završi na poslednjem mestu na tabeli u sezoni 2019/20 sa samo 15 pobeda.

Mnogo se očekivalo od "ratnika" prošle sezone, kada su napokon imali zdravog Karija, ali očigledno bili nedovoljno uigrani, iskusni i gladni trijumfa, pa su regularni deo sezone završili na devetom mestu, a u plej-inu izgubili od Lejkersa i Memfisa.

Ipak, deluje da je ova sezona njihova, da je sada odnos snaga mnogo drugačiji i da su željni, gladni dokazivanja i vraćanja ove franšize na put stare slave.

Kao i u pomenutoj sezoni 2015/16, Voriorsi moraju da paze da im uspesi ne ostanu limitirani samo na regularni deo sezone, već da moraju da se dokažu i u plej-ofu.

Nestvarni Stef Kari ima još jedan motiv, koji će mu verovatno doneti i ultimativno priznanje - to je nagrada za najkorisnijeg igrača finala, koju uprkos osvajanju tri titule NBA lige, nikada nije osvojio.

Aleksandar Petrović (AlexPetro23

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара