Čitaj mi!

Ristić: Poziv velika čast, želim da pokažem šta umem

Košarkaš Fuenlabrade Dušan Ristić rekao je da mu je velika čast što se našao na spisku igrača koje je selektor Svetislav Pešić pozvao za mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

"Prvi put da sam pozvan na pripreme reprezentacije i stvarno je sjajan osećaj. Velika mi je čast što sam deo nacionalnog tima. Mislim da svi momci koji su se okupili imaju veliku želju da se što bolje pokažu selektoru Pešiću. I ja takođe imam želju da pokažem šta umem. Daću sve od sebe da pomognem timu i da uradim sve ono što se od mene traži", rekao je Ristić Tanjugu.

Ristić je jedan od šestorice debitanata koji će konkurisati za prvih 12, a pored njega prvi put poziv u nacionalni tim dobili su Alen Smailagić, Balša Koprivica, Nikole Đurišić, Nikola Jović i Marko Jagodić Kuridža.

"Velika stvar za mene i moju karijeru je to što sam ovde na treninzima reprezentacije. Sa jedne strane je potvrda mog rada iz prošlosti. Srećan sam što sam ovde", istakao je 26-godišnji centar.

Srbija novembarski kvalifikacioni prozor otvara u četvrtak, 25. novembra, kada dočekuje Letoniju u Beogradu od 20 sati u Hali "Aleksandar Nikolić", a tri dana kasnije gostuje u Monsu i igra protiv Belgije.

"Pripreme su atipične zbog ovih prozora i mnogo igrača iz Evrolige nije moglo da se odazove. Neke stvari moramo da rešavamo brzo, pošto tim u ovom sastavu nije imao iskustva da igra zajedno u prethodnim takmičenjima. Moramo što brže da se naviknemo jedni na druge, da se prilagodimo sistemu koji treneri od nas traže. Mislim da ćemo za to vreme do utakmice uspeti da postignemo ono što je potrebno i da ćemo maksimalno spremno ući u duel protiv Letonije."

Bivši igrač Crvene zvezde, Astane, Breše i Avtodora ističe da će nacionalni tim biti usredsređen na uigravanje.

"Trenutno se fokusiramo samo na našu igru, na osnovne principe napada i odbrane. Nismo mnogo govorili o igri Letonije i o njihovoj taktici. Fokus je na nama, da se što pre uigramo kao tim, da postavimo osnovne principe kako ćemo da se branimo i, napadamo. Nakon toga ćemo se dotaći i protivnika", zaključio je Ristić.

Đurišić: Momci su me baš lepo prihvatili

Mladi košarkaš Mege Nikola Đurišić bio je iznenađen kada je video svoje ime na spisku selektora Svetislava Pešića.

Đurišić se našao među 24 igrača koje je Pešić pozvao na pripreme pred kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo 2023. godine protiv Letonije i Belgije.

"Kada sam prvi put pročitao spisak, bio sam šokiran. Nisam očekivao poziv, ali mi je čast što sam ovde među ovim momcima. Nadam se da ću upasti među 12, daću sve od sebe da tako bude", rekao je Đurišić Tanjugu.

Osim što je među šetoricom igrača koji su prvi put pozvani u seniorski tim, 17- godišnji Đurišić je i najmlađi među potencijalnim reprezentativcima.

"Momci su stvarno odlični, prihvatili su me baš lepo. Imamo dobar ambijent i nadamo se dobrim rezultatima. Treba dobro da se pripremimo, da naučimo akcije i moramo da imamo enegiju", ističe Đurišić.

Košarkaši Srbije u četvrtak, 25. novembra, dočekuje Letoniju u Beogradu od 20 sati u Hali "Aleksandar Nikolić", a tri dana kasnije igraju protiv Belgije u Monsu.

"Idemo korak po korak, nećemo da žurimo. Prvo Letonija, pa sve ostalo", zaključio je Đurišić.