Читај ми!

Afera Jokić–Moris: Suspenzija, pretnje, osveta, promena reputacije

Nikola Jokić je još jednom bio u centru pažnje na NBA parketima, ali ovoga puta ne (samo) zbog tripl-dabl učinka u pobedi nad Majamijem, već i zbog žestokog fizičkog obračuna sa Markifom Morisom. Srpski košarkaš rasplamsao je što igrače, što navijače dve i više NBA ekipa, ali bi zbog toga mogao da plati ceh – i finansijski, i u vidu suspenzije. Podeljena su mišljenja u košarkaškom svetu oko toga da li je Jokić ispravno postupio protiv namazanog Morisa, ili je Somborac pokazao slabost, uradivši lošu stvar kojom je sebi nacrtao metu.

Dosta nesvakidašnja scena odigrala se sinoć na parketu "Bol arene", nekada poznatije kao "Pepsi centar" u Denveru.

Navikao je Nikola Jokić publiku u Koloradu na sjajne partije, tripl-dabl učinke i pobede, ali su u meču protiv Majamija mogli da vide da "veliki meda" ima i drugu stranu.

Naime, u poslednja tri minuta meča, pri vođstvu Denvera od 111:94, stari namazani lisac Markif Moris je napravio jak faul nad srpskim igračem, pošto je kontru sprečio laktom u rebra.

Jokićeva reakcija je bila brzopleta i silovita, pošto je Morisa "izuo iz patika" i bacio na parket.

Zahvaljujući dobroj intervenciji trenera Denvera Majka Melouna, stručnom štabu obe ekipe, ali i nedostatku reakcije Morisovih saigrača iz Majamija, na sreću po sve, daljih fizičkih obračuna nije bilo.

Jokić i Moris su automatski izbačeni sa meča, tj. dodeljena im je namerna, odnosno nesportska greška broj dva, a tek nakon što su razdvojili Jokića od Adebaja i nekolicine igrača Majamija, moglo se videti dobacivanje Džimija Batlera, koji je pozivao na obračun ispred svlačionice.

Nakon meča, lavina komentara viđena je na društvenim mrežama.

Markifov brat blizanac, Markus, naveo je da je Jokićev potez bio kukavički i sa leđa, te da će ovaj incident biti upamćen i osvećen u nekom budućem susretu. 

Podeljena su mišljenja NBA analitičara, poznavaoca i navijača, pa tako imamo čuvenog Šenona Šarpa koji je komentarisao da je jedan namazan potez izazvao drugi, ali i brojne analitičare koji govore da Jokićevom postupku nije mesto u košarci.

Srpskog igrača gotovo izvesno čeka visoka novčana kazna, a verovatno i suspenzija.

Poznato je da NBA liga u današnje vreme ne ceni fizičke obračune, a očigledno je i da je najjače košarkaško klupsko prvenstvo omekšalo u poslednjih desetak godina.

Uvođenjem striktnih pravila, tuča, guranja i ostalih fizičkih alterkacija je sve manje.

Od svih stvari koje se tiču sukoba igrača, NBA liga najmanje voli mešanje "treće strane", pogotovo kada ono dolazi od igrača sa klupe, ali i kada se razmene udarci pesnicama, i u tim situacijama je nemilosrdna.

Što se tiče slučaja Nikole Jokića, gotovo je sigurno da će liga uzeti u obzir da je to reakcija, nastala na Morisovu akciju, ali i to da Jokić nije koristio udarce.

Pored verovatno visoke novčane kazne, prve prognoze su da bi srpski centar mogao biti suspendovan tri utakmice, zbog nesportskog ponašanja i fizičkog obračuna koje je nateralo drugu stranu na pad, kao i intervenciju medicinske pomoći. 

Nikola Jokić pokazao je svoju drugu stranu, dokazao da se sa njim ne treba igrati i da je veoma sposoban da se odbrani.

Ljudi često zaboravljaju da "veliki meda", "Džoker" ima preko 115 kilograma i da je visok oko 211 centimetara, te da vrlo dobro zna da koristi svoje telo, kao što smo mogli primetiti, u razne svrhe.

Ipak, ono što mnogi zameraju Jokiću, nije sam čin "izuvanja" nekoga kakav je Markif Moris.

Zna se kakvu reputaciju imaju braća Moris, koji su često zaduženi za provociranje, laktanje, namerno fauliranje, udaranje na kvarno i slično, pa se zato na mnogo strana može pročitati da je Markif zapravo dobio ono što je zaslužio.

Stvar koju mnogi poznavaoci košarke Jokiću najviše zameraju, jeste to što je dozvolio da mu se neko nebitan uvuče pod kožu, u trenutku kada je meč verovatno već dobijen.

Pomenuti stručnjaci smatraju da je Jokić, osim što je privukao negativnu pažnju i pokrenuo lavinu komentara, među kojima je i diskusija o tome ko bi pobedio u borbi braće Jokić i braće Moris (svi znamo odgovor na ovo pitanje), nacrtao sebi metu i pokazao ranjivost.

Naime, poznato je kakve faulove iz noći u noć doživljavaju Lebron Džejms, Kevin Durent, Luka Dončić, Janis Adetokumbo i ostali.

Ono što ih ističe u tim situacijama, jeste da oni veoma retko pokazuju emotivnu nestabilnost, čime ne daju pažnju i značaj "štetočinama" kakvi znaju da budu na primer Pi-Džej Taker, Patrik Beverli, Dže Krauder i mnogi drugi.

Samo proteklih godina, mogli su se videti znatno jači faulovi nad pomenutim igračima, od onog koji je napravio Moris nad Jokićem, ali ne i reakcija kakvu je napravio Nikola.

Veruje se da će mediji i stručnjaci u SAD sve to iskoristiti kao municiju za stari narativ o tome kako Jokić ne može biti lider i lice NBA lige, jer nije navikao da bude zvezda.

Biće zanimljivo videti rasplet cele situacije, reakciju i odgovor NBA lige, ali i revanš Majamija i Denvera na Floridi, koji je zakazan za 20 dana. 

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – NBA liga nikada ne razočara, već iz noći u noć ima da ponudi nešto nesvakidašnje. 

Što se tiče Nikole Jokića, po njegovoj izjavi nakon meča moglo se zaključiti da su mu glava i srce na pravom mestu, što će učiniti da čak i oni koji ga mnogo manje vole, ili ga ne vole uopšte, nađu mesta za razumevanje za onakav potez.

Aleksandar Petrović (AlexPetro23)

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво